ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέο ΚΥΣΕΑ αύριο για τα F-16 - Ολο το παρασκήνιο της παρέμβασης των ΗΠΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέο ΚΥΣΕΑ αύριο για τα F-16 - Ολο το παρασκήνιο της παρέμβασης των ΗΠΑ
Nέο ΚΥΣΕΑ αύριο για την τυπική αποδοχή της LoA των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των 85  μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς η χθεσινή απόφαση αφορούσε την ενεργοποίηση του προγράμματος, ενώ στο αυριανό ΚΥΣΕΑ θα γίνει η τυπική αποδοχή του.

Το χθεσινό ΚΥΣΕΑ προέκυψε ως ανάγκη μετά την παρέμβαση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ και του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Τ.Μάτις, οι οποίος εγγυήθηκαν προφορικά στην ελληνική πλευρά ότι θα υπάρξει τελική μείωση του ποσού των δόσεων στα επίπεδα που επιθυμεί η Ελλάδα (στα 120 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι και το 2021), λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης και δεν θα υπάρξει προκαταβολή το 75% του προγράμματος, των 1,23 δισ. ευρώ την πρώτη τριετία.
Yπήρξε διαβεβαίωση του ίδιου του πρωθυπουργού, μέσω μηνύματος του Αμερικανού προέδρου Ν.Τραμπ, ότι «Η αμερικανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις ελληνικές δημοσιονομικές δυσχέρειες, σέβεται τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τον ελληνικό λαό ώστε το πρόγραμμα να μην υπερβεί το 1,1 δισ. ευρώ και να υπάρξει διευκόλυνση στις δόσεις και θα καταβάλει όλες τις προσπάθειες που απαιτούνται για να φανεί συνεπής η κυβέρνηση έναντι των Ελλήνων φορολογουμένων».
Ανάλογη επικοινωνία (όχι χθες), υπήρξε και από πλευράς Τ.Μάτις προς τον Ελληνα ΥΕΘΑ Π.Καμμένο.
Ενώ συμφωνήθηκε ότι θα πιεστεί το τελικό ποσό "στην περιοχή" του 1,1 δισ. ευρώ. Η έκπτωση από το 1,23 δισ. ευρώ που εγκρίνει το ΚΥΣΕΑ θα είναι τουλάχιστον της τάξεως του 10-15% το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι το πρόγραμμα θα «χωρέσει» στον προϋπολογισμό του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
N.Τραμπ και T.Μάτις διαβεβαίωσαν ότι θα ελέγξουν το κόστος του προγράμματος ώστε να μην αντιμετωπιστεί πρόβλημα με τις καταβολές των δόσεων από ελληνικής πλευράς.
Ετσι χθες έγινε δυνατή η ενεργοποίηση του προγράμματος που αφορά την τέταρτη αναθεωρημένη Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής  των ΗΠΑ (LOA: Letter of Offer and Acceptance) και στο αυριανό ΚΥΣΕΑ, την καταληκτική δηλαδή ημερομηνία ισχύος της LOA, όπως διαμορφώθηκε για τέταρτη φορά μετά τη διμερή διαπραγμάτευση, θα εγκριθεί κείμενο που θα επικυρώνει την LoA.
Υπενθυμίζεται, ότι η διαπραγμάτευση που θα γίνει με τους υποκατασκευαστές που θα προμηθεύσουν τα απαρτια του προγράμματος, θα ξεκινήσει μετά την έναρξη του προγράμματος και την πληρωμή της προκαταβολής που ανέρχεται σε 43 εκατ. ευρώ και την αναχώρηση του πρώτου F-16 εντός του καλοκαιριού για τις ΗΠΑ προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα.
Όπως γίνεται αντιληπτό όλα, σε ότι αφορά τις δόσεις και το τελικό κόστος, εξαρτώνται από το πόσο θα σεβαστούν τις διαβεβαιώσεις τους οι ΗΠΑ...

http://www.pronews.gr/ 

29/04/2018 - 13:21
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών