ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Μέρες Μαρτίου ‘87

η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
Θυμάμαι καλά εκείνες τις μέρες και τις νύχτες. Κόντευε ο Μάρτιος του 1987 να ολοκληρώσει το ρόλο του. Οι Τούρκοι, από την άλλη μεριά του Αιγαίου, ανακοίνωναν ότι θα πραγματοποιούσαν έρευνα στο Αιγαίο μήπως και βρουν πετρέλαιο. Για χάρη τους. Δεν είχαν πολλά νομικά επιχειρήματα.
Μόνο τη δύναμη της φωτιάς και του σιδήρου του πολέμου. Τα ‘χαν καταφέρει καλά. Είχαν υπογράψει μάλιστα και συμφωνίες αμυντικής συνεργασίες με τις ΗΠΑ. Με πολλά λεφτά στο τραπέζι.
Και η Ελλάδα; Είχε έναν ανεπανάληπτο τιμονιέρη. Τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τα ‘χε προγραμματίσει όλα. Τα ‘χε σχεδιάσει μέχρι το τέλος. Και την καθεμιά λεπτομέρεια. Είχε στείλει υπουργούς και άλλους αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο για ενημέρωση. Με το Βούλγαρο ηγέτη, τον Ζίβκοφ, είχε καταλήξει σε μια συμφωνία.
Είχε και η Βουλγαρία σύνορα με την Τουρκία. Και θα ανέπτυσσε μια ολόκληρη μεραρχία στα βουλγαροτουρκικά σύνορα. Είχαν μετακινηθεί οι μονάδες ανατολικά. Και ο στόλος είχε αναπτυχθεί σε όλο το Αιγαίο. Όχι τυχαία. Από τα Δαρδανέλια μέχρι και τα νότια της Κρήτης.
Και εσωτερικά;
Στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα οι ακροδεξιοί είχαν παρασύρει την ιεραρχία σε ένα διαρκές ξεφωνητό του Ανδρέα Παπανδρέου. Αφορμή; Τα νομοσχέδιο Τρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία.
Γέμισαν οι πλατείες και οι λεωφόροι της Αθήνας και σε πολλές μεγάλες πόλεις από θρησκευτικά λάβαρα και κληρικούς. Μια χρυσή ευκαιρία για ένα μοιραίο χτύπημα σε βάρος του Ανδρέα.
Όμως ο Ανδρέας…
Άφησε κατά μέρος το πολιτικό κόστος από τις τότες λαϊκές κινητοποιήσεις. Και ασχολήθηκε με το μεγάλο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων μας στο έδαφος, στη θάλασσα και στον αέρα.
Είχε να κοιμηθεί τρία βράδια πριν από την ιστορική του ομιλία προς το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ακόμα ηχούν στα αφτιά μου οι λέξεις του: «Δεν διεκδικούμε ούτε σπιθαμή ξένου εδάφους. Αλλά δεν παραχωρούμε ούτε σπιθαμή ελληνικού εδάφους, εναέριου ή θαλάσσιου χώρου».
Έπρεπε να πειστούν οι Τούρκοι. Γι’ αυτό το μήνυμα. Έπρεπε να πειστούν και οι ηγέτες άλλων χωρών. Για το ίδιο περιεχόμενο του ίδιου μηνύματος.
Μέσα σε μια νύχτα ο Οζάλ, Πρωθυπουργός της Τουρκίας υπαναχώρησε. Πίσω από τον Ανδρέα είχε παραταχθεί με αγωνιστικό φρόνημα ο λαός μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Για συγκρίνετε…

Νέα Κρήτη, Άποψη, Μ. Τετάρτη 04.04.2018


ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών