ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Θεσμοί, ηθική και εθνική φιλοτιμία σε δοκιμασία

η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Βρίσκεται στον πυρήνα των θεσμών της χώρας μας, της ηθικής της πολιτικής και στην καρδιά της εθνικής μας φιλοτιμίας. Τα εξόφθαλμα λάθη της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και του ίδιου προσωπικά είναι ανατριχιαστικά. Πολλά είναι και εγκληματικά.

Πρώτο λάθος. Με την προσγείωση των δύο ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει στον ανώτατο βαθμό και δεσμεύτηκε να παραδώσει τους φυγάδες μέσα σε… δέκα πέντε μέρες! Προφανώς αγνοούσε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας ως προς την προστασία των φυγάδων. Αυτές οι δηλώσεις και δεσμεύσεις ουδέποτε διαψεύστηκαν επισήμως, παρά τις επανειλημμένες σχετικές προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας.
Δεύτερο λάθος. Δια μέσου «γνωστών – αγνώστων» ανώτατων κυβερνητικών στελεχών η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε λυσσαλέα να παρέμβει στις δικαστικές διαδικασίες για την έκδοση ή μη των οκτώ τούρκων στρατιωτικών. Έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο να παρεμποδίσουν για κάποιο χρονικό διάστημα τη δημοσίευση των αποφάσεων του Αρείου Πάγου. Τελικά, απέτυχαν γιατί συνάντησαν την ανυποχώρητη αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνθέσεων των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου. Βέβαια, το περιεχόμενο των τριών αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου της Χώρας ήταν εξαιρετικά σκληρό για την άλλη πλευρά (στην Τουρκία δεν υπάρχουν σήμερα οι προϋποθέσεις για δίκαιη δίκη και η χρήση των βασανιστηρίων είναι δεδομένη). Αυτό προφανώς αποτέλεσε και ένα προσωρινό άλλοθι για την μη τήρηση των δεσμευτικών και «σπουδαίων» δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα.
Τρίτο λάθος. Οι κυβερνώντες συνέχισαν, με θεσμική επιπολαιότητα, να παρέχουν αφειδώς υποσχέσεις προς την γείτονα χώρα. Το περιεχόμενό τους δεν το γνωρίζουμε. Πάντως ένα στόχο είχαν και έχουν. Με κάποια μέθοδο θα καταφέρουν να τους παραδώσουμε τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς (και όποιους άλλους θα τους ακολουθούσαν). Έτσι! Άνανδρα!
Τέταρτο λάθος. Μέρος της ανήθικης υπόσχεσης ήταν ένα άλλο γεγονός που δεν έτυχε της δέουσας δημοσιότητας. Ο ξένος Τύπος το κατήγγειλε. Και δεν διαψεύστηκε! Το υιοθέτησε ο Νίκος Φίλης ένα από τα ιστορικά πρόσωπα της Αριστεράς. Ούτε πάλι το διέψευσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Παραδώσαμε ολόκληρη μονάδα των ειδικών μονάδων της Τουρκίας, χωρίς να τηρηθούν οι διεθνείς υποχρεώσεις μας. Τους παραδώσαμε αγνοώντας τα βασανιστήρια που σίγουρα θα έχουν υποβληθεί στο μεταξύ.
Πέμπτο λάθος. Είναι βέβαιο ότι το ζήτημα αυτό έχει συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του Ερντογάν με την κυβέρνηση. Δεν μας ενημέρωσαν ποτέ για τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης. Που δεν μπορεί να είναι άλλες από εκείνες που επιβάλλονται από το Διεθνές Δίκαιο.
Έκτο λάθος. Ετοιμάζουν τροπολογία με την οποία θα διευκολυνθεί και η άμεση ή έμμεση παράδοση των τούρκων στρατιωτικών.
Έβδομο λάθος. Δεν είχαν στεγνώσει τα θρασύδειλα λόγια του Τούρκου πρωθυπουργού ότι θα εξαφανίσει τη χώρα μας. Εμείς (δηλαδή η Κυβέρνηση) σπεύσαμε σαββατιάτικα σε αστυνομικά τμήμα για να καταθέσουμε αίτηση ακύρωσης της δευτεροβάθμιας απόφασης χορήγησης ασύλου σε ένα από αυτούς.
Όγδοο λάθος. Από τη μια, με εξαιρετική καθυστέρηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις αποφάσεις των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου. Με ένα συνοπτικό σκεπτικό. Οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Κάτι που πολύ δύσκολα κατανοεί η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Για εκείνη η Δικαιοσύνη απλώς διεκπεραιώνει γραφειοκρατικά τις αποφάσεις, τις εντολές ή και τις επιθυμίες της εκτελεστικής εξουσίας. Από την άλλη οι επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης από τον Αλέξη Τσίπρα, τον εκπρόσωπό του, τον Υπουργό της Δικαιοσύνης και εκείνον τον Πολάκη στα όρια της γραφικότητας, εντείνονται. Οι Δικαστές, και μάλιστα οι Ανώτατοι κατά τον Σταύρο Κοντονή, Υπουργό Δικαιοσύνης, «κοροϊδεύουν την κοινωνία». Ορισμένα από τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη υπαινίσσονται ότι πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις κρύβονται ιδιοτελή συμφέροντα. Που προαναγγέλλονται ότι θα αποκτήσουν όνομα και επώνυμο τις προσεχείς ημέρες. Το άλλοθι, λοιπόν των αποφάσεων του Αρείου Πάγου, που εμποδίζει την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ακυρώνεται από την ίδια την Κυβέρνηση.
Ένατο λάθος. Μόλις προχθές ο Υπουργός Δικαιοσύνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δικαστούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί από ελληνικά δικαστήρια. Προφανώς θα πρέπει να ξέρει ότι τα ελληνικά δικαστήρια έχουν αρμοδιότητα μόνο για την εσχάτη προδοσία που στρέφεται κατά της ελληνικής δημοκρατίας. Γι’ αυτή την πράξη μέχρι σήμερα οι τουρκικές αρχές έχουν ενοχλήσει τη χώρα μας. Η ενδεχόμενη επίκληση των διατάξεων περί τρομοκρατίας θα αποτελεί προφανώς μία καλά επεξεργασμένη κοινή μεθόδευση της χώρας μας με τη γείτονα χώρα.
Όλα τα πιο πάνω λάθη είναι ανατριχιαστικά. Δυναμιτίζουν τους θεσμούς της χώρας μας, καθιστώντας την αναξιόπιστη έναντι των θεσμών που εποπτεύουν την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Και κυρίως έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών. Παραβιάζουν θεμελιώδεις κανόνες της ηθικής της πολιτικής. Το άσυλο δεν αφορά τους νικητές της οποιασδήποτε σύγκρουσης. Καλύπτει τους ηττημένους. Ένας θεσμός ανθρώπινης γενναιοδωρίας με βαθιές ρίζες στην πολιτική ιστορία του ελληνισμού. Η ηθική της «κλειδαρότρυπας» δεν καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των αξιών της ηθικής της πολιτικής. Μετά βίας ανέρχεται σε ένα ελάχιστο μέρος των κανόνων και των αξιών της. Γι’ αυτό και η αντίστοιχη εθνική φιλοτιμία διατρέχει στο σύνολο σχεδόν των πολιτικών ιδεών.
Αντώνης Ν. Βγόντζας
Πρώτο Θέμα, Παρασκευή, 06.01.2018


ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών