Γεώργιου Βασιλάκη : Οι δύο προϋποθέσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης ενεργοποίηση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο αντίλογος .



η εικόνα προφίλ του George Vasilakis
Οι θεσμοί αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου, με στόχο να επιτευχθεί μέσα, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ώς το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, μια συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση.


Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι α) η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έως τις 29 Νοεμβρίου. Κάτι που όμμως φαίνεται να δρομολογείται μετά την χθεσινή συμφωνία Κοντονή με τους συμβολαιογράφους.β) Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της ενέργειας, και ειδικότερα η ΔΕΗ και η συμφωνία που επιχειρείται να επιτευχθεί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ αναφορικά με την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων.  Η διάθεση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες διαφαίνεται θετική, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόνο το 30% των 100 περίπου προαπαιτουμένων ώς το τέλος του χρόνου (ο αριθμός τους έχει ελαφρώς αυξηθεί έναντι της αρχικής μέτρησης για 95 προαπαιτούμενα).
Θα παραθέσω κάτι που έλεγε το 2011 υπουργός της σημερινής κυβέρνησης  Γιώργος Σ. Π. Κατρούγκαλος  *Το κοινωνικό κράτος σε πολιορκία   <<Το άρθρο επιχειρεί να αναλύσει τις αλλοιώσεις που επιφέρουν στο ελληνικό  οικονομικό σύνταγμα δύο παράγοντες: ο επικαθορισμός του, αφενός, από κανόνες του διεθνούς και του κοινοτικού δικαίου και, αφετέρου, από τις  πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, ειδικά στο πλαίσιο της εφαρμογής του λεγόμενου «μηχανισμού στήριξης».Φαίνεται το 2017 ότι η πολιορκία πετυχαίνει το σκοπό της  στο στρατόπεδο των επικυρίαρχων είναι η  ηγεσία της χώρας στην  αμυντική γραμμή έχουμε μείνει η μεσαία τάξη και η κατώτερη  και όπως  πάντα << Η  Ιστορία γράφεται από τους νικητές.>> Ναπολέων Βοναπάρτης, 1769-1821, Γάλλος ηγέτης.
Έτσι, καταβάλλεται προσπάθεια διευκόλυνσης των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να αθετηθούν δεσμεύσεις και χωρίς να μεταφέρονται δύσκολες υποχρεώσεις στο μέλλον, το οποίο είναι πολύ βραχύ, ώς το τέλος του προγράμματος. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί να μεταφερθεί στην επόμενη αξιολόγηση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, αναγνωρίζοντας ότι απαιτείται κάποιος χρόνος γι’ αυτό και ότι σε κάθε περίπτωση θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αναδρομικά στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Αντίθετα, θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο αναβολής για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για την ενέργεια, κυρίως για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την οποία εξυπηρετεί το εργαλείο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι –όπως φαίνεται– στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς θεωρούν ότι χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσει να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην Ελλάδα.
Οι θεσμοί  λοιπόν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 28-29 Νοεμβρίου, με στόχο να επιτευχθεί μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ώς το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου μια συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση. Στη συνέχεια, ο στόχος είναι να «τρέξει» η υλοποίηση των προαπαιτουμένων που θα έχουν απομείνει και η θεσμοθέτηση όσων απαιτούνται, ώστε στο επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 να κλείσει και επίσημα η συμφωνία και να γίνει η επόμενη εκταμίευση δόσης.
Κοινωνικό μέρισμα
Πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους θεσμούς για το κοινωνικό μέρισμα έσπευσε η κυβέρνηση να το ανακοινώσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος συνεχίζονται, αλλά δεν διαφαίνεται πιθανότητα ρήξης όπως έγινε ένα χρόνο πριν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και θεσμοί, έχουν συμφωνήσει ως προς τους τομείς στους οποίους θα κατανεμηθούν τα ποσά του υπερπλεονάσματος (κοινωνικό μέρισμα, ΔΕΗ, αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές υπέρ υγείας των συνταξιούχων). Ανοιχτή είναι ακόμη η ποσοτικοποίηση του πλεονάσματος, καθώς οι θεσμοί θέλουν να διασφαλιστεί ότι ένα ποσόν της τάξεως των 0,5% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 900 εκατ. ευρώ, θα παραμείνει ως «μαξιλάρι». Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αυτό έχει ήδη εξασφαλιστεί, καθώς περιμένει ότι το υπερπλεόνασμα θα είναι τελικώς μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό που είχε καταγράψει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, όμως οι θεσμοί επιφυλάσσονται. Επιφυλάξεις εξακολουθούν να έχουν και ως προς το αν θα υπάρξει ή όχι δημοσιονομικό κενό το 2018, αν και διαμηνύουν ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.
Τηλεδιάσκεψη
Χθες, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των θεσμών στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φ. Κουτεντάκης. Μεταξύ των θεμάτων ήταν η κατάθεση στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου του νέου προϋπολογισμού και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Στην πραγματικότητα με όπλο το δίλημμα Τσακαλώτου είτε γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είτε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και τη περιφρούρηση από τούς δύο υπουργούς και το πειθαναγκασμό των συμβολαιογράφων να συνεναίσουν στη διαδικασία αυτή ανοίγει ο κύκλος της ευτέλειας πουλάμε έναντι μικρού τιμήματος δικαιώματα μνήμες όνειρα ανθρώπων.Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Στην  Ευρωπαϊκή  Ένωση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν στο 4,8% του συνόλου στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017, ξεπερνούν το 40% στην Ελλάδα και την Κύπρο, βρίσκονται στο 18,5% στην Πορτογαλία και στο 14,8% στην Ιταλία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ).Οι λύσεις που δίνονται ποικίλουν στην Ελλάδα έρχεται η χειρότερη λύση . 
 
Η αυλαία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει με τους πρώτους οκτώ πλειστηριασμούς που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Αυτό επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νικολάου Τόσκα με μέλη του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε, κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου, αλλά και εφεξής, να υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ ο κ. Κοντονής δεσμεύθηκε για τη νομοθετική ρύθμιση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί και τα οποία απαιτούν τροποποίηση του ποινικού κώδικα. Συγκεκριμένα θα θεσμοθετηθεί:
• Η αυτεπάγγελτη δίωξη –και όχι η δίωξη κατ’ έγκληση όπως ισχύει σήμερα– όσων διαπράττουν το αδίκημα της απειλής ή της διατάραξης της οικιακής ειρήνης εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.
• Η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.
Οι συμβολαιογράφοι θα κληθούν στη γενική συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου να επανεξετάσουν το θέμα της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς, με βάση τα νέα δεδομένα και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την προστασία τoυς. Σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση, σημειώνεται επίσης ότι συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του συμβολαιογραφικού συλλόγου και των συναρμόδιων υπουργείων, η οποία θα υποβάλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας θα συζητηθούν θέματα όπως η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εγκαινιαστεί στις 29 Νοεμβρίου θα λειτουργεί παράλληλα με τη δυνατότητα για φυσικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν να γίνονται κάθε Τετάρτη, όπως συμβαίνει και σήμερα. Μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη θα γίνονται άλλωστε και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – αντί για τρεις φορές την εβδομάδα, που προβλέπει ο σχετικός νόμος, προκειμένου το πρώτο διάστημα να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος της διαδικασίας που θα είναι άλλωστε υπό την επιτήρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στόχος είναι πάντως σταδιακά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί να διευρύνονται και, μέχρι τον Μάιο του 2018, το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ανακοινωθεί να εγγραφούν στην ηλεκτρονική διαδικασία και να δημιουργηθεί σχετικό πρόγραμμα πλειστηριασμών από τους επισπεύδοντες σε συνεργασία με τους δικαστικούς επιμελητές.
Μιά φράση για την ιστορία λέει << Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων.Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός>> και από τη μεταπολίτευση τα παραδείγματα δεν μας δίδαξαν πρωτίστως αυτούς που κυβερνούν .Έχουμε λοιπόν το δεύτερο πυλώνα της Οικονομίας που είναι η φορολογία .Εκεί λοιπόν ακολουθείται αυτή η συνταγή  <<Η φορολογία είναι ένας κομψός τρόπος να απαιτείς λεφτά απειλώντας.>>Terry Pratchett, 1948-2015, Βρετανός συγγραφέας
Ακόμα και οι Τούρκοι έδειξαν επιείκια από υπολογισμό.Εάν φονευθώσιν όλοι οι Έλληνες, ποίος θα πληρώνη το χαράτσι;Χασάν Γαζή πασάς (Τζεζαϊρλής), 1713-1790, Τούρκος ναύαρχος & βεζύρης(αποτρέποντας τους Τούρκους να προβούν σε γενοκτονία των Ελλήνων μετά τα Ορλωφικά, το 1774) .                                                                                                              Οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση είναι κρατημένες γι’ αυτούς που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατηρούν ουδέτερη στάση.Δάντης, 1265-1321, Ιταλός ποιητής η στάση αυτών λοιπόν δεν είναι ουδέτερη μιλάω για τους δικαστές και τους συμβολαιογράφους εφαρμόζουν το δίκαιο των Τραπεζών έναντι των πολιτών που συνεργούν στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας της χώρας .
Από την εξουσία δεν λείπουν οι γνώσεις  στην  Ελλάδα  ξεχνάνε όμως  το ότι  για να διοικήσεις *Ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι πριν πηδαλίοις επιχειρείν.Αριστοφάνης, 445-386 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας κωμωδιογράφος – Ιππήςμτφρ: πρέπει πρώτα να έχεις γίνει κωπηλάτης πριν πάρεις στα χέρια σου το τιμόνι  Έχουμε πάψει προ πολλού να κινούμαστε με το δικό μας πηδαλιούχο και τη δική μας βούληση αλλά και να βρισκόμαστε σε πορεία ανάκτησης του ελέγχου του σκάφους .
Res, non verba.μτφρ: έργα, όχι λόγια και η κριτική που κάνω έχει τη βάση της στο γεγονός ότι  Vincit omnia veritas.μτφρ: η αλήθεια υπερισχύει όλων
Μιά φράση για την ιστορία λέει << Η ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων.Θουκυδίδης, 460-394 π.Χ., Αθηναίος ιστορικός>> και από τη μεταπολίτευση τα παραδείγματα δεν μας δίδαξαν πρωτίστως αυτούς που κυβερνούν .Έχουμε λοιπόν το δεύτερο πυλώνα της Οικονομίας που είναι η φορολογία .Εκεί λοιπόν ακολουθείται αυτή η συνταγή <<Η φορολογία είναι ένας κομψός τρόπος να απαιτείς λεφτά απειλώντας.>>Terry Pratchett, 1948-2015, Βρετανός συγγραφέας Ακόμα και οι Τούρκοι έδειξαν επιείκια από υπολογισμό.Εάν φονευθώσιν όλοι οι Έλληνες, ποίος θα πληρώνη το χαράτσι;Χασάν Γαζή πασάς (Τζεζαϊρλής), 1713-1790, Τούρκος ναύαρχος & βεζύρης(αποτρέποντας τους Τούρκους να προβούν σε γενοκτονία των Ελλήνων μετά τα Ορλωφικά, το 1774) . Οι πιο καυτές θέσεις στην κόλαση είναι κρατημένες γι’ αυτούς που, σε καιρούς μεγάλης ηθικής κρίσης, διατηρούν ουδέτερη στάση.Δάντης, 1265-1321, Ιταλός ποιητής η στάση αυτών λοιπόν δεν είναι ουδέτερη μιλάω για τους δικαστές και τους συμβολαιογράφους εφαρμόζουν το δίκαιο των Τραπεζών έναντι των πολιτών που συνεργούν στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας της χώρας . Από την εξουσία δεν λείπουν οι γνώσεις στην Ελλάδα ξεχνάνε όμως το ότι για να διοικήσεις *Ερέτην χρήναι πρώτα γενέσθαι πριν πηδαλίοις επιχειρείν.Αριστοφάνης, 445-386 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας κωμωδιογράφος – Ιππήςμτφρ: πρέπει πρώτα να έχεις γίνει κωπηλάτης πριν πάρεις στα χέρια σου το τιμόνι Έχουμε πάψει προ πολλού να κινούμαστε με το δικό μας πηδαλιούχο και τη δική μας βούληση αλλά και να βρισκόμαστε σε πορεία ανάκτησης του ελέγχου του σκάφους . Έχω ακαδημαϊκό λόγο και μεγάλη υπομονή πλην όμως απαιτούνται Res, non verba.μτφρ: έργα, όχι λόγια και η κριτική που κάνω έχει τη βάση της στο γεγονός ότι Vincit omnia veritas.μτφρ: η αλήθεια υπερισχύει όλων Salus populi suprema lex.μτφρ: η ευημερία του λαού είναι ο υπέρτατος νόμος Κικέρων, 106-43 π.Χ., Ρωμαίος ρήτορας και πολιτικός. Έχετε να απαντήσετε κάτι σε αυτό; Ρητορικό το ερώτημα...

 Άρθρο γνώμης του Γεώργιου Βασιλάκη Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού 

 Αθήνα 16/11/2017
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών