Η ημερήσια διάταξη της εγκληματικότητας καταλαμβάνει συχνά ολόκληρη την πρώτη σελίδα. Κανένα έγκλημα δεν είναι όμοιο με τα προηγούμενα. Ειδικά εκείνα που συνδέονται με την αφαίρεση της ζωής κάποιου άλλου. Και καμιά φορά και στη ζωή του ίδιου του δράστη.
Το έγκλημα στο Ρέθυμνο είναι ανατριχιαστικό. Κουράστηκε ή δεν άντεξε ο ιατροδικαστής να μετράει τις μαχαιριές πάνω στο σώμα του αδελφού, που δεν ήθελε τίποτε άλλο παρά να δώσει τα αναγκαία φάρμακα στον ψυχοπαθή αδελφό του. Δεν είναι η ώρα να μιλήσω για την ψυχιατρική αντίληψη που οδήγησε πολλούς πολλού ψυχοπαθείς έξω από τα ψυχιατρικά καταστήματα. Η αποασυλοποίηση καλή φαινότανε και όμορφη φαινότανε, μιας και απαλλάσσει την κοινωνία από πολλές δαπάνες και από πολλές ευθύνες. Ας μιλήσουν, όμως, για όλα αυτά οι ειδικοί ή οι πιο ειδικοί.
Σε ένα άλλο θέμα, όμως, θέλω να στρέψω την προσοχή όλων μας αυτές τις ημέρες. Αυτό του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού. Και τί μας αποκάλυψε με την κατάθεσή του ήδη η κυβέρνηση; Κι άλλους φόρους ύψους 1 δις ευρώ! Κι άλλες περικοπές των διαφόρων επιδομάτων και στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους! Και φυσικά η κυβέρνηση, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, μας προανήγγειλε αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος πάνω από 2% για το 2018. Ενώ εκτίμησε ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν θα έχει αύξηση 1,6%.
Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Αμφισβητώ και τα δύο τελευταία νούμερα. Και τα αμφισβητώ, ήδη, από το Μάιο του 2016, τότε που συνομολογήθηκε το δήθεν επικαιροποιημένο τρίτο Μνημόνιο.
Από την αρχή είχα αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις και των δανειστών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προέβλεπαν αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος για το 2016 και σημαντική αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος για το 2017 πάνω από 2,5%.
Θα το ξαναγράψω. Αύξηση του ΑΕΠ με τόσο βαριά φορολογία δεν πρόκειται να υπάρξει. Για δύο, κυρίως, λόγους. Ο πρώτος, γιατί με την υπερφορολόγηση μειώνεται η κατανάλωση. Και ο δεύτερος, γιατί με τόσο δυσβάσταχτους φορολογικούς συντελεστές δεν αυξάνονται οι επενδύσεις. Ούτε ενθαρρύνονται οι εξαγωγές. Τόσο λογικά από τη μεριά μας. Τόσο παράλογα από τη μεριά τους. Και από τη ζωή.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τετάρτη, 22.11.2017
Δημοσίευση Σχολίου