ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ "ΤΟΥΜΠΑΝΑΡΙΑ"

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Όργιο αυθαιρεσίας στους Δελφούς!

Του Γιάννη Συμεωνίδη
Στην υπόθεση καταπάτησης της Β΄ Ζώνης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, όπου έχουν δημιουργηθεί τουριστικές εγκαταστάσεις και η οποία έχει φτάσει στα δικαστήρια, φέρεται να εμπλέκεται σχεδόν το σύνολο της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας του νομού Φωκίδας παλαιότερων χρόνων!
Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στο ρεπορτάζ του www.politik.gr έχουν αντληθεί από την έκθεση 188/Α/2016 του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), την οποία όποιος το επιθυμεί μπορεί να διαβάσει ολόκληρη εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση, για κάποιο όχι και τόσο μυστήριο λόγο, δεν έφτασε ποτέ στο δικαστήριο από τις αρμόδιες Αρχές, μολονότι την είχαν στη διάθεσή τους ένα τρίμηνο νωρίτερα, και προσκομίστηκε αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας!
Το δικαστήριο με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του αθώωσε τους κατηγορούμενους για έλλειψη δόλου.
Το ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο, άσκησε έφεση κατά της απόφασης και η υπόθεση παραπέμπεται από το Τριμελές Κακουργιοδικείο Λαμίας στο αντίστοιχο Πενταμελές κι εκδικάζεται στις 7/3/2018.
Από τα παραπάνω καθίσταται προφανής ο λόγος δημοσίου συμφέροντος που μας ωθεί σε αυτή τη δημοσίευση.
Το 2003 ο Νίκος Φουσέκης ήταν δήμαρχος Άμφισσας και ταυτοχρόνως διατηρούσε το τεχνικό του γραφείο στην πόλη, το οποίο το Νοέμβριο του 2001 είχε συντάξει δύο διαφορετικά, αλλά πανομοιότυπα τοπογραφικά για το ίδιο οικόπεδο του φερόμενου ως ιδιοκτήτη του, Παναγιώτη Καλτσή, δημάρχου Δελφών το 2003.
Το ένα τοπογραφικό υπογράφεται από τον συνεργάτη του κ. Φουσέκη, πολιτικό μηχανικό Ευθύμιο Καλλία. Και τα δύο τοπογραφικά δείχνουν το οικόπεδο στην πραγματική του θέση, δηλαδή μέσα στη Β’ Ζώνη του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.
Τον Οκτώβριο του 2003 ο κ. Καλτσής μεταβιβάζει, με γονική παροχή, στην κόρη του το οικόπεδο με βάση το τοπογραφικό του Νοεμβρίου του 2001.
Στο συμβόλαιο αναφέρεται πως είναι άρτιο και οικοδομήσιμο μολονότι δεν είχε επαφή με δημόσιο δρόμο και χωρίς να υπάρχει αντίστοιχος χαρακτηρισμός του δασαρχείου ότι δεν είναι δασική έκταση.
Περίπου δύο μήνες μετά διορθώνεται το προηγούμενο συμβόλαιο με νέο τοπογραφικό που συντάσσει το τεχνικό γραφείο του κ. Φουσέκη, στο οποίο προστίθενται ψευδώς δημόσιοι δρόμοι, ενώ δεν υπήρχε επαφή με δρόμο, για να καταστεί δυνατή η κατάτμηση του οικοπέδου, ο πολλαπλασιασμός του συνολικού εμβαδού που ήταν δυνατό να οικοδομηθεί κι όχι μόνο.
Επίσης “μετακινεί” το οικόπεδο και το “βγάζει”, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, εκτός Β’ Ζώνης Δελφών, πολλαπλασιάζοντας την αξία του επειδή στη Β’ Ζώνη υπάρχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα οικοδόμησης.
Όσον αφορά το δασικό μέρος, υποβάλλεται στις 19/12/2003 αίτηση στο Δασαρχείο Άμφισσας για χαρακτηρισμό του οικοπέδου.
Το δασαρχείο εκδίδει αυθημερόν την αρχική του απόφαση, χαρακτηρίζοντας το οικόπεδο ως μη δασικό.
Στις 29/12/2003 (δέκα ημέρες μετά από τον αρχικό χαρακτηρισμό του δασαρχείου) συντάσσεται διορθωτικό συμβόλαιο της γονικής παροχής, βάσει του νέου τοπογραφικού του τεχνικού γραφείου Φουσέκη, σύμφωνα με το οποίο το οικόπεδο απόκτησε δημόσιους δρόμους από το πουθενά, για να κατατμηθεί σε πέντε οικόπεδα και “μετακινήθηκε” εκτός αρχαιολογικού χώρου Δελφών, αναφέροντας στο συμβόλαιο πως όλα τα κατατμημένα οικόπεδα έχουν “πρόσωπο” σε δημόσιο δρόμο ενώ δεν είχαν και πως δεν αποτελούν δασική έκταση.
Σημειώνεται ότι στις 31/12/2003 άρχισε να ισχύει ο νέος νόμος κατάτμησης των εκτός σχεδίου πόλεως οικοπέδων, που απαιτούσε ελάχιστο “πρόσωπο” για κάθε οικόπεδο που προέρχεται από κατάτμηση τα 25 μέτρα.
Επειδή, έστω και με ψευδείς δημόσιους δρόμους, δεν ήταν δυνατό να αποκτήσουν και τα πέντε οικόπεδα “πρόσωπο” 25 μέτρων, δεν είχαν τη δυνατότητα οι εμπλεκόμενοι να περιμένουν την ολοκλήρωση της δασικής διαδικασίας και γι’ αυτό σύνταξαν το συμβόλαιο στις 29/12/2003, δύο ημέρες πριν την λήξη του ισχύοντος μέχρι τότε καθεστώτος κι έναρξης του νέου.
Με τον τρόπο αυτό συντάχθηκε αυτοδικαίως άκυρο συμβόλαιο λόγω κατάτμησης του οικοπέδου σε οικόπεδα που είχαν “πρόσωπο” σε μη αναγνωρισμένους δημόσιους δρόμους, όπως σαφέστατα προβλέπει η πολεοδομική νομοθεσία.
Την ίδια ημέρα (29/12/2003) που τροποποιήθηκε και κατατμήθηκε το αρχικό οικόπεδο σε πέντε επιμέρους, τα οικόπεδα αυτά πωλήθηκαν στον Παναγιώτη Δάβαρη κι εταιρείες του, ο οποίος ξεκίνησε την οικοδόμηση των οικοπέδων κι έφτασε σχεδόν μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Δίπλα ακριβώς από τα οικόπεδα Δάβαρη, το τεχνικό γραφείο Φουσέκη, το 2002, ζήτησε οικοδομική άδεια για λογαριασμό του Γεωργίου Ζωγραφάκη (γνωστού από την υπόθεση του επιχειρηματία Γιάννη Καρούζου και της πρώην συζύγου του Ρεβέκκας Σκαφτούρα), δείχνοντας πάλι το οικόπεδο εκτός αρχαιολογικού χώρου Δελφών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ήταν μέσα, “κατασκευάζοντας” δρόμους και παρουσιάζοντας το οικόπεδο ως άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ δεν ήταν.
Μετά από αλλεπάλληλους ελέγχους της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) ανακλήθηκαν οι αρχαιολογικές άδειες που είχαν δοθεί, ως βασισμένες σε παραπλανητικά στοιχεία.
Στη συνέχεια ανακλήθηκαν και οι οικοδομικές άδειες και με εντολή του το ΥΠΠΟ ζήτησε να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία των αυθαίρετων κατασκευών.
Το 2008 η Πολεοδομία αναγκάστηκε να ανακαλέσει τις οικοδομικές άδειες του κ. Δάβαρη, αρνήθηκε όμως να ακολουθήσει τη διαδικασία των αυθαίρετων κατασκευών, αρνούμενη με τον τρόπο αυτό και να κατεδαφίσει τις αυθαίρετες κατασκευές εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών και να επιβάλει πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, που εισπράττονται ως δημόσια έσοδα.
Μετά από πέντε χρόνια από την ανάκληση των οικοδομικών αδειών, δηλαδή το 2013, και μετά από νέα παρέμβαση του ΣΕΕΔΔ, η Πολεοδομία αναγκάστηκε να διενεργήσει αυτοψίες αυθαιρέτων, επιβάλλοντας ωστόσο πρόστιμα μικρότερα του 1/10 των πραγματικών και χωρίς να βεβαιωθούν ποτέ στην αρμόδια ΔΟΥ.
Τελικώς, το 2016 και μετά από νέα παρέμβαση του ΣΕΕΔΔ αναγκάστηκε να παρέμβει εγγράφως προς την Πολεοδομία ο νυν δήμαρχος Δελφών, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, και τότε μόνον η Πολεοδομία  βεβαίωσε πρόστιμα στις αρμόδιες ΔΟΥ της τάξης των 7.500.000 ευρώ για τον κ. Δάβαρη κι αντίστοιχα στην όμορη ιδιοκτησία Ζωγραφάκη.
Στο δικαστήριο (Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2016) ο κ. Φουσέκης ισχυρίστηκε πως δεν σύνταξε ο ίδιος τα τοπογραφικά, πως πλαστογράφησε την υπογραφή του κάποιος άλλος και γενικότερα στο γραφείο του δεν πατούσε πόδι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεών του ως δημάρχου εκείνη την εποχή.
Σημείωσε, πάντως, πως φταίει για την κακή επιλογή συνεργατών που έκανε.
Ωστόσο, σε μήνυση που είχε υποβάλει το Φεβρουάριο του 2008 εναντίον πολίτη για συκοφαντική δυσφήμηση είχε παραδεχθεί ότι ο ίδιος σύνταξε τα τοπογραφικά και είχε αναφέρει πως αυτά είναι σωστά.


Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών