ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Μπαίνουμε σε μεγάλες περιπέτειες

Τα νέα δεν είναι καθόλου καλά. Αν τα οριστικά αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τα προσωρινά των χθεσινών εκλογών της Γερμανίας, τότε οδηγούμαστε σε μεγάλες περιπέτειες. Και στη Γερμανία, και στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη.
Το κόμμα της ΆγκελαΜέρκελ παραμένει μεν πρώτο, έχασε όμως δέκα περίπου ποσοστιαίες μονάδες.
Οι σοσιαλδημοκράτες έπεσαν στο 20%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν λάβει ποτέ κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Οι ακροδεξιοί κατακτούν θέση στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες. Ίσως είναι και η πρώτη φορά τους. Αν επιβεβαιωθεί το ποσοστό του 13% περίπου, τότε είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Και η δεύτερη πολιτική δύναμη στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Οι Φιλελεύθεροι επανέρχονται στα έδρανά τους στη Βουλή με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 10%. Οι Πράσινοι και η Αριστερά παλεύουν ποσοστά γύρο από το 9%.
Το ερώτημα που απασχολεί πρωτίστως την ΆγκελαΜέρκελ και πολύ κοντά όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι δύσκολο.
Η ΆγκελαΜέρκελ με ποιόν θα κυβερνήσει; Με τους Σοσιαλδημοκράτες; Οι τελευταίοι δεν εμφανίζονται και τόσο πρόθυμοι. Η προηγούμενη συγκυβέρνηση με την ΆγκελαΜέρκελ τους κόστισε πολιτικά και εκλογικά πάρα πολύ. Και τα δύο μεγάλα κόμματα αντιμετωπίζουν στα σοβαρά το ότι ένας δικός τους κυβερνητικός συνασπισμός θα μετατρέψει τους ακροδεξιούς - νεοφασίστες σε αξιωματική αντιπολίτευση. Με όλες τις δραματικές εξ αυτού του λόγου συνέπειες.
Από την άλλη ένας κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη Μέρκελ με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους δε θα επιτρέψει στην ΆγκελαΜέρκελ να κυβερνήσει σύμφωνα με τις επιλογές της προηγούμενης θητείας της. Οι μεν Φιλελεύθεροι έχουν εξελιχθεί σε νεοφιλελεύθερους. Αξιώνουν να πάρουν το Υπουργείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και υπόσχονται την πλήρη εγκατάλειψη της Ελλάδας. Από την άλλη, οι Πράσινοι δεν είναι και τόσο φερέγγυοι ως συγκυβερνήτες.
Η ΆγκελαΜέρκελ έχει δύο καυτά προβλήματα μπροστά της. Το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης των νοτίων χωρών. Και στα δύο θέματα θα δοκιμαστεί η μέχρι τώρα πολιτική της.
Τα όνειρα του Μακρόν αρχίζουν να διαλύονται. Εκτός εάν η κρυφή και γνήσια ατζέντα του Μακρόν βρει τους Γερμανούς Φιλελεύθερους ως τους ιδανικούς συμμάχους τους.
Και τότε αλίμονό μας.

Νέα Κρήτη, Άποψη, Δευτέρα 25.09.2017

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών