Οι ίδιες οι τράπεζες θα αγοράζουν ακίνητα που βγάζουν στο σφυρί

 s3a_2409npes-npls-daneia
Στην αγορά μεγάλου μέρους των ακινήτων που θα τεθούν σε πλειστηριασμό μέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήματος θα προχωρήσουν οι τράπεζες προκειμένου να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νέου συστήματος και, κυρίως, να εξασφαλίσουν ότι ο πλειστηριασμός χιλιάδων ακινήτων δεν θα οδηγήσει σε «βουτιά» τις τιμές, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τους επόμενους μήνες θα «βγουν» στην αγορά, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, 8.000 με 10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών –κατοικίες, εξοχικές κατοικίες και εμπορικά– και οι τράπεζες σχεδιάζουν, σε συνάρτηση και με τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά ακινήτων, να αποκτήσουν μέχρι και 6.000 ακίνητα, ώστε να εξασφαλίσουν την ομαλή ροή της νέας αγοράς και την ήπια προσαρμογή των τιμών.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η αγορά ακινήτων σε συνδυασμό με την αναιμική πορεία της οικονομίας, η κατακόρυφη αύξηση της προσφοράς ακινήτων, που θα προκαλέσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα οδηγούσε σε μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων. Σημειώνεται ότι οι τιμές των ακινήτων αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για τις τράπεζες, καθώς τα ακίνητα αποτελούν εγγυήσεις για στεγαστικά και άλλα δάνεια, και αυξομειώσεις στις τιμές έχουν επίδραση στην αξία των εξασφαλίσεων και τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ετσι μια σοβαρή πτώση των τιμών των ακινήτων θα προκαλούσε την αντίδραση των εποπτικών αρχών, οι οποίες θα ζητούσαν τη διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων για να καλυφθεί η πτώση της αξίας των εγγυήσεων. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στα τέλη Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι τράπεζες εκτιμούν πως η διαδικασία θα βοηθήσει την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, όσων ενώ είναι σε θέση να εξυπηρετούν έστω και μερικώς τις υποχρεώσεις τους δεν το κάνουν εκμεταλλευόμενοι τη μέχρι τώρα αδράνεια του συστήματος. Οπως αναφέρουν, τα περίπου 10.000 ακίνητα που θα βγουν στην αγορά μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι μεγάλης αξίας και όχι μικρά ή πρώτη κατοικία. Οντας σε θέση να απορροφήσουν μεγάλο μέρος των ακινήτων που θα προσφερθούν μέσω πλειστηριασμών, οι τράπεζες πετυχαίνουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις στις τιμές. Τα ακίνητα που θα αποκτήσουν θα τα επαναφέρουν σταδιακά στην αγορά σε βάθος 3ετίας, όταν οι συνθήκες για την οικονομία και την αγορά ακινήτων θα έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά.
Η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Για το θέμα υπήρξε σύγκρουση τις προηγούμενες εβδομάδες μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να επιτύχει την περαιτέρω καθυστέρηση της ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού συστήματος. Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν συμφωνήσει τράπεζες - Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), τα υπόλοιπα των NPLs θα πρέπει να μειωθούν σε 72,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και σε 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, ενώ τα NPEs στα 103,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και στα 98,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017.  
Έντυπη
 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών