ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Σκουπίδια και θεσμοί

 η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
 Γεμίσαμε σκουπίδια. Παντού. Μας πνίγει η δυσοσμία. Κλείνουμε τις μύτες για να καταφέρουμε να δρασκελίσουμε λίγα μέτρα δρόμο. Πολλοί φωνάζουν, πως εκτιθέμεθα στους ξένους τουρίστες. Με νοιάζει. Αλλά όχι και τόσο. Πιο πολύ με ενδιαφέρει η υγεία όλων μας. Από την μακρά σώρευση σκουπιδιών μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και επιδημίες.

Δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση. Το πρόβλημα των σκουπιδιών μας απασχολεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Απλώς, η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει άγνοια και αλαζονεία.
Να το εξηγήσουμε πολύ απλά. Η κυβέρνηση μετέτρεψε τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ολίγων μηνών) σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Αυτό το απαγορεύει το Σύνταγμα. Με βάσει την Αναθεώρηση του 2001. Θα ρωτήσει ο απλός πολίτης: Γιατί τέτοια απαγόρευση; Ποια η δικαιολογία του συνταγματικού νομοθέτη;
Θα το εξηγήσω με απλά λόγια. Στην Αναθεώρηση του 2001 ο νομοθέτης πήρε μία γενική απόφαση. Να χτυπήσει το πελατειακό κράτος. Ήταν ειλικρινής και οι προθέσεις του και οι αποφάσεις του. Έτσι, προχώρησε σε δύο μεγάλα βήματα.
Το πρώτο βήμα: Κατοχύρωσε το ΑΣΕΠ με Συνταγματική Διάταξη. Από τότε και μετά κανένας δεν μπορεί ν’ αγνοήσει το ΑΣΕΠ. Όλοι οι διορισμοί δια μέσω ΑΣΕΠ.
Το δεύτερο βήμα: Απαγόρευσε την μετατροπή των ολιγόμηνων συμβάσεων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ξέραμε όλοι την πραγματικότητα. Προσλαμβάνοντας συμπαθείς συμπολίτες μας για 6 ή 8 μήνες, τις ανανέωναν για το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα και σιγά-σιγά τις μετέτρεπαν σε αορίστου χρόνου. Μια μορφή μονιμοποίησης.
Στην αρχή η νομολογία ήταν χαλαρή. Και οι δικαστικές αποφάσεις, η μία μετά την άλλη, αγνόησαν την Συνταγματική Διάταξη. Μια, μάλιστα, φορά, με πρωταγωνιστή τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας μονιμοποίησαν με ανορθόδοξο τρόπο μερικές χιλιάδες εργαζομένων.
Έφτασε, όμως, ο κόμπος στο χτένι. Και μαζί και η κρίση. Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαμόρφωσε μία σαφή και ολοκάθαρη στάση. Πρέπει, επιτέλους, να εφαρμοστεί η Συνταγματική απαγόρευση.
Η κυβέρνηση θαλασσοδέρνει. Δεν φαντάζομε να αγνοούσε. Παρ’ όλα αυτά μοίραζε δεξιά και αριστερά αστόχαστες υποσχέσεις. Και όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την γνωστή του απόφαση, επέστρεψε τα εντάλματα πληρωμής άρχισε ο αρμόδιος υπουργός να κατασκευάζει τροπολογίες.
Άλλη μια απόδειξη έλλειψης σεβασμού στους θεσμούς. Όλοι μαζί. Σκουρλέτης και Καμμένος, Πολάκης και οι άλλοι υβριστές.
Η Ελλάδα μια ανοχύρωτη πολιτεία.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Σάββατο, 24.06.2017

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών