ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : «Μην αγχώνεστε»!!!

η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Χθες το πρωί, σε ένα τηλεοπτικό πρωινάδικο , ρώτησαν τον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου τι πρόκειται να κάνει το υπουργείο Παιδείας κ. Γαβρόγλου τί πρόκειται να κάνει το υπουργείο Παιδείας μετά τις προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Μια και από πολλούς είχαν χαρακτηριστεί ως προτάσεις-αλαλούμ.

Ο αξιότιμος κ. υπουργός έσπευσε να απαντήσει ότι το υπουργείο δεν είναι έτοιμο για την εφαρμογή των εξαγγελιών και δεν υπάρχουν, ως εκ τούτου, οριστικές αποφάσεις. Ο δημοσιογράφος επανήλθε, σχεδόν, διερωτώμενος: Τί θα συμβούλευε ο υπουργός τους μαθητές του Λυκείου μπροστά στην αβεβαιότητα αυτών των νέων μέτρων. Και ο υπουργός, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αιφνιδίασε. Και πάλι. «Μην αγχώνεστε»!!! Αυτή ήταν η συμβουλή του κ. καθηγητή.
Δεν γνωρίζω τις ψυχολογικές και ψυχιατρικές ικανότητες του υπουργού μας. Εξ΄ όσων ενθυμούμαι, μάλλον ελάχιστες σχετικές γνώσεις διαθέτει. Και κανένας μας δεν ισχυρίζεται ότι έχει αντιληφθεί ότι ο υπουργός μας είναι κάτοχος τέτοιων ικανοτήτων και δεξιοτήτων.
Φυσικά, ούτε και εμείς κατέχουμε τέτοιες ιδιότητες. Αλλά, αν θυμόμαστε καλά, τα χρόνια της εφηβείας μας αυτό που διευκόλυνε την ενθουσιαστική αποδοχή των μέτρων μιας μεγάλης μεταρρύθμισης στην παιδεία το 1964 ήταν η καθαρότητα των στόχων και η έγκαιρη βεβαιότητα της διαδικασίας.
Ας παραμερίσουμε, όμως, τα αθώα πειράγματά μας προς τον κ. υπουργό και ας επιστρέψουμε στην ουσία των προχθεσινών εξαγγελιών του κ. πρωθυπουργού. Προέβη σε μια τυπικώς, πράγματι, δημοφιλή πρόταση. Να μπαίνουμε όλοι στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις.
Θα το ξαναεπισημάνουμε. Το μέτρο είναι ανεφάρμοστο. Και, τελικά, θα καταντήσει άδικο.
Οι περισσότεροι απόφοιτοι του Λυκείου θα σπεύσουν αλαλάζοντας να εγγραφούν στη Νομική, στην Ιατρική στο ΕΜΠ. Και ό,τι άλλο «γυαλίζει». Δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή στις συγκεκριμένες σχολές για να υποδεχτούν το τσουνάμι των αποφοίτων Λυκείου. Το μέτρο θα είναι, τελικά, αυθαίρετο και άδικο.
Θα υποκατασταθούν οι εξετάσεις με το βαθμό του Λυκείου; Θεός φοιλάξοι! Όλοι οι μαθητές θα παίρνουν ή και θα «αγοράζουν» εικοσάρια.
Αυτή η κυβέρνηση, γενικώς, τα έχει κάνει θάλασσα στην Παιδεία. Ο πρώτος υπουργός Παιδείας θέλησε να καταργήσει το μέτρο της αριστείας. Δεν έχω αντίρρηση για την αναθεώρηση της ύλης των Θρησκευτικών, όπως πρότεινε ο δεύτερος υπουργός Παιδείας. Αρκεί το σχετικό μάθημα, να μην καταλήξει σε απλή λαογραφία. Έχω, όμως, θεμελιώδεις αντιρρήσεις όχι μόνο στις προτάσεις τους αλλά και στα ίδια τα πρόσωπα, που επεξεργάζονται μια άλλη ανάγνωση της Ιστορίας.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη, 11.05.2017


Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών