ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Χτύπημα κατά της δημοκρατίας και των θεσμών της… Άλλο ένα.

 Φωτογραφία του Antonis Vgontzas.
Χτύπησαν τον Λουκά Παπαδήμο. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Με ένα συγκεκριμένο στόχο. Να ικανοποιηθεί ο διχαστικός πολιτικός και βαθύτατα αντιδημοκρατικός λόγος. Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι ο πρωθυπουργός που στα χρόνια της κρίσης
και της θητείας του κατάφερε πολλά πράγματα. Με τη βοήθεια σημαντικών συνεργατών του πέτυχε το μεγαλύτερο «κούρεμα» δημόσιου χρέους τους τελευταίους αιώνες.
Δυστυχώς, η θητεία του, ως πρωθυπουργού, δεν κράτησε πολύ. Υπονομεύτηκε καθημερινά και από τα τρία κόμματα, που είχαν στηρίξει κοινοβουλευτικά στην κυβέρνησή του. Το μοιραίο, φυσικά, χτύπημα ενάντια στην κυβέρνησή του δόθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά. Βιαζόταν, ο Αντώνης, να γίνει πρωθυπουργός. Δεν είχε, όμως, το πολιτικό ένστικτο, ώστε να προβλέψει ότι στις εκλογές του Μαΐου 2012, το κάποτε ηγεμονικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα έπεφτε σε ποσοστό κάτω από το 20% των ενεργών εκλογέων.
Οι Έλληνες έχουν αναγνωρίσει το θετικό έργο του Λουκά Παπαδήμου. Μπορώ, όμως, να στοχαστώ πάνω στο πότε και πως και πόσα θα είχαμε αποφύγει αν ο Λουκάς Παπαδήμος είχε παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού για ικανό διάστημα. Δε θα είχαμε τις περιπέτειες, που επακολούθησαν. Θα είχαμε αποφύγει όλους τους λαϊκισμούς και τυχοδιωκτισμούς, που σκάρωσαν οι διάφοροι λαϊκιστές. Η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση. Ο αριθμός των ανέργων θα είχε ουσιαστικά σμικρυνθεί. Και οι επενδύσεις θα έτρεχαν πιο γρήγορα από την οικονομία μας, που δεν θα είχε ταπεινωθεί, ούτε στραγγαλιστεί. Η χθεσινή τρομοκρατική επίθεση από πολλούς αναγνωρίστηκε ως βάρβαρη επίθεση κατά της δημοκρατίας.
Δεν έχουμε έσωθεν τρομοκρατία. Δεν τριγυρνούν στις πόλεις μας διάφοροι «αλύτρωτοι» πραγματικών ή μη πολέμων και χώρων. Οι διάφορες τρομοκρατικές ομάδες, που δεν είναι και πάρα πολλές, αποτελούνται από ακραίους, που δεν έχουν συμβιβαστεί με τους δημοκρατικούς θεσμούς μας.
Άλλοι, από δαύτους, δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στην αντίσταση κατά της δικτατορίας. Αρκετοί, είναι παλιόπαιδα των βορείων προαστίων. Και πολλοί, παγιδεύτηκαν από τα κηρύγματα μίσους, που εκπέμπονται από τους γνωστούς χώρους.
Δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να επιτρέψουμε την υποβάθμιση αυτού του τρομοκρατικού χτυπήματος. Θυμάμαι μόνο, πως είναι η δεύτερη φορά που νόμιμος πρωθυπουργός γίνεται θύμα μιας τέτοιας επίθεσης. Η αμέσως προηγούμενη, δεν είναι άλλη, από την επίθεση που υπέστη ο Ελευθέριος Βενιζέλος! Και μάλιστα, όχι μόνο μία φορά.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Παρασκευή, 26.05.2017


Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών