ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Αποφασίζουν για εμάς; Χωρίς εμάς;

 η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
 Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η συνεδρίαση του Eurogroup δεν έχει ολοκληρωθεί.
Αν εμπιστευτούμε την πείρα που έχουμε αποκτήσει, τότε, ένα είναι το πιο πιθανό σενάριο. Δεν αποκλείω τις πρώτες πρωινές ώρες να έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία. Βήμα με βήμα. Καμιά φορά και σημειωτόν.

Δεν πρέπει να περιμένουμε δραματικές εξελίξεις. Κανένα «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους. Μάλλον, παράταση της περιόδου χάριτος. Και επιμήκυνση κάποιων δόσεων. Ίσως και «στρογγύλεμα» κάποιων δόσεων, μια και κάποιες δόσεις φαίνεται να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Αλλά, πάλι, κανένα «κούρεμα» στο κεφάλαιο των δανείων. Κανένα! Και ίσως κανένα «κούρεμα» στα επιτόκια. Ίσως, από την άλλη, κάποιο «στρογγύλεμα» των τοκοχρεολυσίων. Με απλά λόγια, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν ή να έχουν συμφωνήσει σε αυτό που έχει υποσχεθεί ο Αλέξης και οι αυταπάτες του.
Ο «σεβαστός», κατά τον Αλέξη, Σόιμπλε προέβη, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, σε μια δήλωση, που του έδεσε τα χέρια. Η προηγούμενη συμφωνία, του περασμένου Μάη, έχει εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Και εκείνη το όριζε πεντακάθαρα. Μόνο μετά τη λήξη της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου θα γίνει ουσιαστική συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος.
Από την άλλη, πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι μας ότι το ΔΝΤ έχει σκληρύνει τις θέσεις του για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Απαιτεί ουσιαστική ελάφρυνσή του. Και, φυσικά, έμμεσα καλεί του Γερμανούς πολιτικούς να βάλουν πιο βαθιά το χέρι τους στην τσέπη του Γερμανού φορολογούμενου. Αυτό προκύπτει από τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν.
Έτσι, οι Γερμανοί πολιτικοί καλούνται να επιλύσουν ένα οδυνηρό, για αυτούς, δίλημμα. Η Γερμανία έχει πολλαπλό συμφέρον για την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Άλλωστε, δεν είναι το Βερολίνο εκείνο που προσκάλεσε και επέβαλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της ελληνικής τραγωδίας; Ήταν σαφές το σχετικό σκεπτικό της Άγκελα Μέρκελ και των συν αυτή. Ποτέ της δεν εμπιστεύτηκε την ικανότητα και τη θέληση των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων, όπως είναι η ελληνική δημοσιονομική κρίση.
Τα δημοσιογραφικά τηλεγραφήματα και πληροφορίες είναι πολλά και πολλές. Στα διαλείμματα της συνεδρίασης του Eurogroup συναντώνται σε μια προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ και ορισμένοι από τους κορυφαίους ευρωενωσιακούς παράγοντες. Πουθενά δεν αναφέρεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Περίεργο δεν είναι; Αποφασίζουν για εμάς; Χωρίς εμάς;
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τρίτη, 23.05.2017

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών