ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Ό,τι να’ ναι…

Φωτογραφία του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ.
«Ό,τι να ‘ναι». Αυτή είναι η τελευταία σημαντική θέση του πρωθυπουργού μας. Για το επόμενο Eurogroup. Της 15ης Ιουνίου 2017. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μόνη μας φιλοδοξία περιορίζεται στο να πάρουμε ένα «ναι» στη δεύτερη αξιολόγηση. Και τίποτε άλλο.

Θα επαναληφθεί προφανώς η γνωστή από το 2012 δέσμευση δανειστών – εταίρων ότι μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης της ελληνικής οικονομίας οι δανειστές εταίροι θα προχωρήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Δηλαδή; Παράταση του χρόνου χάριτος. Και επιμήκυνση των δόσεων. Τον τελευταίο καιρό, βέβαια, αρχίζουν οι δανειστές να διατυπώνουν κι άλλες αξιώσεις. Για νέα μνημόνια. Που θα είναι αιώνια. Δηλαδή; Μέχρι το τέλος της αποπληρωμής του χρέους. Περίπου ως το 2080.
Τι άλλο θα μάθουμε στις 15 Ιουνίου; Πως θα μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας μόνον όταν η Τράπεζα θα είναι βέβαιη ότι το δημόσιο χρέος θα είναι βιώσιμο. Με άλλα λόγια; Θα χαρίσουν ποσοτική χαλάρωση μόνο αν είναι σίγουροι ότι τα ομόλογα που θα εκδώσουμε θα τα εξοφλήσουμε στην ώρα τους.
Ό,τι να ΄ναι λοιπόν… Η απαξίωση και η ευτέλεια του πρωθυπουργικού λόγου, που πριν λίγες ημέρες απειλούσε, δήθεν, τους Ευρωπαίους ότι θα βάλει τη γραβάτα του μόνο αν, πέρα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μας δώσουν οι δανειστές και συγκεκριμένα μέτρα απάλειψης των συνεπειών του δημόσιου χρέους. Και μόλις χθες ο πρωθυπουργός σάλπισε προς τα πίσω με τον πιο άκομψο τρόπο. Κυνικός, όπως πάντα. «Δώστε μας τη δεύτερη αξιολόγηση, δηλαδή, δώστε μας τη δόση των 7,5 δις και αφήστε με να δω πως θα πορευτώ από εδώ και στο εξής».
Δεν κράτησε ούτε καν τα στοιχειώδη προσχήματα. Θυμάστε το δυστυχή Ευκλείδη, που απειλούσε τα μέλη του Eurogroup ότι αν δεν του δώσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως τα φαντασιώνονταν ο Αλέξης και Ευκλείδης, θα υπάρξει, περίπου, πολιτικός σεισμός στην Αθήνα. Φυσικά, όλα ξεφτιλίστηκαν. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει. Χωρίς να τον νοιάζει η επόμενη μέρα. Χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες. Έφτασε γνωστός δημοσιογράφος να σχολιάζει δημοσίως την τελευταία τρομοκρατική επίθεση. Και να ενθαρρύνει τον άγνωστο τρομοκράτη να την επαναλάβει στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας.
Κάτι συμβαίνει στη χώρα αυτή. Ο πρωθυπουργός της χώρας ψεύδεται συνεχώς. Και δεν ντρέπεται. Και γνωστός δημοσιογράφος ασχημονεί. Και οι συνάδελφοί του δεν τον αποδοκιμάζουν.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τρίτη, 30.05.2017
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών