Σκουρλέτης για συμβασιούχους: Λύση έως 31.12.17 –Τι είπε για βαρέα

 
Λύση στο θέμα της παραμονής έως 31.12.2017 των συμβασιούχων της καθαριότητας των δήμων στις θέσεις με παράλληλα καταβολή των δεδουλευμένων τους, δεσμέυθηκε εκ νέου ότι θα δώσει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών στους ΟΤΑ αλλά και των συμβασιούχων που στο πλαίσιο της 48ωρης
απεργιακής κινητοποίησης πραγματοποίησαν μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών (φωτο), ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε ότι «όποια κι αν είναι η απόφαση του ΕΣ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην βρεθούν στο δρόμου οι συμβασιούχοι αλλά και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών “ο υπουργός έκανε σαφές ότι θέση της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της απασχόλησης των συμβασιούχων στην καθαριότητα, στη βάση της τελευταίας νομοθετικής παράτασης των συμβάσεών τους. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το υπουργείο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, εφόσον από αυτή προκύψει η ανάγκη νέας παρέμβασης”, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, σύμφωνα με την οποία “ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης από την πλευρά του δήλωσε πως αναμένει την έκδοση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δεσμεύτηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. πως σε κάθε ενδεχόμενο, η συγκυβέρνηση θα διασφαλίσει την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις εργασίας τους”.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ αναμένει νέα συνεδρίαση της Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τονίζοντας ότι η απόφαση που έχει διαρρεύσει δεν είναι η τελική.
Η παραπάνω δέσμευση φαίνεται ότι ικανοποίησε την γαλασοπράσινη ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ που, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, έχει αποκλείσει τους συμβασιούχους από την Ομοσπονδία. Έτσι, αποφάσισαν να μην συνεχίσουν την προγραμματισμένη πορεία τους στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου επρόκειτο να επιδιώξουν συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη.
Πάντως, όπως τόνιζαν συνδικαλιστές στην aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών δεν δεσμεύθηκε για λύση αναφορικά με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.
Καθησυχαστικός Σκουρλέτης για τα βαρέα και ανθυγιεινά
Αναφορικά με την μείωση ή κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, ο υπουργός καθησύχασε τους συνδικαλιστές τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα προς το παρόν», προσθέτοντας ότι το θέμα θα επανεξεταστεί. “Για το ζήτημα της κατάργησης των Β.Α.Ε. ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε σαφή απάντηση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους φόβους πως το θέμα παραμένει «ανοιχτό». Ως εκ τούτου οφείλουμε οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να είμαστε σε καθημερινή αγωνιστική επαγρύπνηση”, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Σε άλλο μήκος κύματος η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, σύμφωνα με την οποία “αναφορικά με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές”.
Ωστόσο, όπως τόνιζαν οι ίδιες συνδικαλιστικές πηγές στην aftodioikisi.gr, το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή είναι σαφές. Προβλέπει και μάλιστα ως βασικό παραδοτέο, ότι  «οι αποζημιώσεις για επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τον Ιούνιο του 2017, μέσω, μεταξύ άλλων, της εμπειρογνωμοσύνης που παρέχεται από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας.

 23/05/2017
 http://www.aftodioikisi.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών