Το προσδόκιμο ζωής... μετά τα μνημόνια ...


Δεν είναι μόνον ο πλούτος που χάνουν οι Ελληνες στα χρόνια της κρίσης...
Ο λαός μας βλέπει το προσδόκιμο επιβίωσης να υστερεί όλο και περισσότερο σε σχέση με των άλλων Ευρωπαίων. Τα αναμενόμενα χρόνια ζωής κατά τη γέννηση αυξάνονται, μεν, αλλά με ρυθμό που υποχωρεί και θα συνεχίσει να μειώνεται έως το 2030... Οι Ελληνίδες θα χάσουν τελικά τρεις
θέσεις και οι άνδρες επτά στον πίνακα κατάταξης στα αναμενόμενα χρόνια ζωής. Αυτό προκύπτει από μελέτη ομάδας επιστημόνων του τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της βρετανικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό 'Λάνσετ', υπολογίζει την εξέλιξη του προσδόκιμου επιβίωσης την εικοσαετία 2010-2030 σε μία σειρά από βιομηχανικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Για την εκτίμηση των χρόνων ζωής αξιοποιήθηκε ένα στατιστικό μοντέλο, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιείται στις μετεωρολογικές προγνώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύνολο των χωρών που μελετήθηκαν θα εμφανίσουν αύξηση στο προσδόκιμο έως το 2030, η οποία οφείλεται στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής των ηλικιωμένων και κυρίως των γυναικών. Η διαφορά τους έγκειται στο πόσα χρόνια ζωής θα κερδίσει κάθε λαός. Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση, καθώς γυναίκες και άνδρες θα κερδίσουν κατά μέσο όρο 2,4 έτη.
Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Νότιος Κορέα και η Ουγγαρία θα 'κερδίσουν' έως επτά χρόνια στο προσδόκιμο, η Σλοβακία έως πεντέμισι, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Δανία και η Ολλανδία έως πέντε χρόνια. Κατάταξη Η υστέρηση θα μας οδηγήσει πολλές θέσεις κάτω από τις άλλες χώρες του 'ευρωπαϊκού Νότου'. Το 2030 ο μέσος Ισπανός θα ζει 3,3 χρόνια περισσότερα από τον μέσο Ελληνα και η μέση Ισπανίδα 2,8 χρόνια περισσότερα από τη μέση Ελληνίδα. Ψηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται οι Ιταλοί (2,6 χρόνια περισσότερα οι άνδρες και 2 οι γυναίκες) και οι Πορτογάλοι (1,4 και 1,5 αντίστοιχα). Το παρήγορο είναι πως οι Ελληνες θα ζουν στο τέλος της επόμενης δεκαετίας, κατά μέσον όρο, περισσότερα από 80 έτη. Το προσδόκιμο επιβίωσης για τις γυναίκες θα φτάσει στα 85,7 έτη, από 83,3 που είναι σήμερα και στα 80,4 έτη στους άνδρες από 78 που είναι σήμερα.
Οι ερευνητές σημειώνουν, επίσης, πως η διαφορά στο προσδόκιμο μεταξύ ανδρών και γυναικών αναμένεται να μειωθεί στις υπό μελέτη χώρες, με εξαίρεση τρεις (μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Γαλλία), όπου το κέρδος και στα δύο φύλα είναι ίδιο ή παρόμοιο. Η διαφορά που υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών αποδίδεται στους θανάτους από εξωτερικά αίτια και νόσους όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και τα καρδιαγγειακά, όπου ο κύριος παράγοντας κινδύνου (το κάπνισμα) έχει μεγαλύτερη επίπτωση στο 'ισχυρό' φύλο. Μειωμένος ο μέσος όρος υγιούς ζωής Από 18 έως 21 υπολειπόμενα χρόνια ζωής έχουν οι Ελληνες στην ηλικία των 65 ετών. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το προσδόκιμο στην ηλικία αυτή έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία κατά 1,8 έτος και για τα δύο φύλα.
Τα υγιή χρόνια, ωστόσο, δηλαδή όσα δεν υπάρχει περιορισμός δραστηριοτήτων, παρουσιάζουν το ίδιο διάστημα μείωση κατά 1,6 έτος για τους άνδρες και κατά 3 έτη για τις γυναίκες. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το προσδόκιμο ζωής είναι στην Ελλάδα μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης των '28' κατά 0,3 έτη για τις γυναίκες (21,3 και 21,6 αντίστοιχα) και κατά 0,7 για τους άνδρες (17,9 και 18,7 αντίστοιχα). Στον αντίποδα, ο μέσος όρος υγιούς ζωής στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος κατά 0,5 έτη στους άνδρες (8,5 στην Ευρωπαϊκή Ενωση και 8 στην Ελλάδα) και για τις γυναίκες χαμηλότερος κατά 1,8 έτη (8,6 έτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και 6,8 έτη στην Ελλάδα).

 http://www.igynaika.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών