ΣΟΚ! Ξεπερνούν τις 20.000 καθημερινά οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών!

 %ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82
Γράφει ο Χάρης Θεοχάρης
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλοί αναλυτές έχουν εκπλαγεί με την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού.
Τι επιτρέπει  άραγε στον προϋπολογισμό να εκτελείται ικανοποιητικά; Και  αυτό έχει μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα;

Πρώτον, η επιβολή και διατήρηση των  capital control έχει αυξήσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές «υποχρεώνοντας» αρκετές επιχειρήσεις να κόψουν περισσότερες αποδείξεις και να δηλώσουν αυξημένο ΦΠΑ.
Αυτό το γεγονός-στο βαθμό που σηματοδοτεί αλλαγή νοοτροπίας και δε θα αντιστραφεί με τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών- δημιουργεί συνθήκες μείωσης της μαύρης οικονομίας και οδηγεί σε εξορθολογισμό.
Δεύτερον, η εφορία χρησιμοποιεί ένα νέο υπερόπλο, αυτό των μαζικών κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Το σύστημα που αναπτύχθηκε σταδιακά έχει γίνει καθημερινό εργαλείο των τμημάτων δικαστικού των εφοριών.
Τα τμήματα αυτά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εισπράξεων επιλέγουν στα κεντρικά τους οφειλέτες από  τους οποίους πρέπει να γίνουν οι κατασχέσεις. Στη συνέχεια, μετά από κάποιον βασικό έλεγχο πως τα στοιχεία βάσει των οποίων έγινε η επιλογή ισχύουν έως και την ημέρα της κατάσχεσης, μπαίνουν στην ηλεκτρονική λίστα των κατασχετηρίων.
Η εφαρμογή στέλνει μήνυμα με το ποσό της οφειλής και τα στοιχεία του οφειλέτη σε όλες τις τράπεζες ζητώντας την κατάσχεση των χρημάτων από τυχόν λογαριασμό του οφειλέτη. Αυτές ακολουθούν τις εσωτερικές διαδικασίες τους και υλοποιούν εντός μίας ή δυο ημερών την κατάσχεση.
Σήμερα πάνω από 20.000 κατασχέσεις πραγματοποιούνται καθημερινά και σε συνδυασμό με την αδυναμία των πολιτών να κάνουν αναλήψεις, τα αποτελέσματα φαίνονται πως είναι θετικά για την εφορία. Οι πολίτες αιφνιδιάζονται με την κατάσχεση, εμφανίζονται στην εφορία μόνο και μόνο για να πληροφορηθούν την αδυναμία επιστροφής των χρημάτων και εντέλει το μόνο που καταφέρνουν είναι να ρυθμίζουν πιθανές επιπλέον οφειλές.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση προχώρησε ένα βήμα παραπέρα.
Με νόμο του 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει νομιμοποιήσει και επόμενο μαζικό στάδιο κατασχέσεων. Η εφαρμογή στέλνει όλους τους φορολογουμένους που οφείλουν πανω από €70.000 μαζικά και συνολικά σε όλες τις τράπεζες. Οι τράπεζες οφείλουν να απαντήσουν εντός μιας ημέρας για τους λογαριασμούς που τηρούν για κάθε έναν οφειλέτη, καθώς και για τα υπόλοιπά τους. Συγχρόνως, όλοι οι λογαριασμοί δεσμεύονται και δε μπορούν να γίνουν αναλήψεις.
Στη συνέχεια η εφορία επιλέγει τους λογαριασμούς από τους οποίους θα κάνει κατάσχεση καθώς ενδέχεται κάποιος να τηρεί λογαριασμούς σε περισσότερες από μία τράπεζες με συνολικό υπόλοιπο μεγαλύτερο της οφειλής. Εντός μιας ημέρας στέλνει τη λίστα κατάσχεσης στα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την υποχρέωση να υλοποιήσουν τις κατασχέσεις άμεσα.
Δεν είναι σαφές αν η εφαρμογή αυτή έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, όμως όπως είναι φανερό, αποτελεί ένα τεράστιο εργαλείο στα χέρια της εφορίας.
Δυστυχώς, τα μέτρα αυτά χρησιμοποιούνται μόνο για εισπρακτικούς σκοπούς και όχι για λόγους συμμόρφωσης, όπως θα έπρεπε. Η αξία τους θα ήταν πολλαπλάσια, αν οι διαδικασίες που ακολουθούνται ήταν διαφανείς και γνωστές σε όλους. Πχ αν δημοσιοποιούσε η εφορία πως για ποσά ως €1000 πχ δεν κάνει κατασχέσεις. Από €1000 έως €5000 η κατάσχεση πραγματοποιείται ένα έτος μετά την πρώτη οφειλή, έως €20.000 μετά από έξι μήνες κτλ.
Έτσι, κάποιος που βρίσκεται σε προσωρινή δυσκολία θα γνώριζε τα χρονικά περιθώρια που θα είχε για να προσπαθήσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Αν ανταποκρινόταν ή προσπαθούσε να το κάνει, αυτό θα τον ξεχώριζε από τους μη συνεργάσιμους και θα αποτελούσε βάση για επιείκεια.
Διαπιστώνουμε, λοιπόν, πως άλλη μια ευκαιρία για ορθή οργάνωση πηγαίνει χαμένη. Ελπίζουμε το πρόβλημα να διορθωθεί άμεσα προτού να είναι αργά. Τα μετρητά που είναι ακόμη κάτω από το στρώμα μειώθηκαν 6 περίπου δισ. σε ένα χρόνο και είναι κάτω από 15 δισ. σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Όταν πέσουν στα €5 δισ. (σε ένα με ενάμιση έτος) τότε η ρευστότητα θα έχει πρακτικά εξαφανιστεί και οι συνέπειες θα είναι κατακλυσμικές.
  • Ο Χάρης Θεοχάρης σήμερα είναι ανεξάρτητος βουλευτής. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο Υπουργείο Οικονομικών.

 5 Δεκεμβρίου 2016
 http://www.ignomisou.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών