Γ. Στουρνάρας: «Ανάγκη να κλείσει η συμφωνία και η αξιολόγηση για το χρέος ως το τέλος του έτους»

 
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές τόσο για την αξιολόγηση όσο και για το χρέος ως το τέλος τους έτους ώστε να διατηρηθεί το ανοδικό μομέντουμ που καταγράφεται στη χώρα από το καλοκαίρι και έπειτα.

Μιλώντας από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ο κ. Στουρνάρας ζήτησε τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους δανειστές να προχωρήσουν τη συμφωνία, την οποία θεωρεί κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημείωσε σχετική η ελληνική οικονομία απ' το β' εξάμηνο έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης.
Επίσης σύμφωνα με τον διοικητή ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 είναι επιτεύξιμος αν και με κινδύνους. Όπως είπε, προϋπόθεση μέχρι τέλος του έτους να κλείσει η αξιολόγηση.
Ο βασικότερος κίνδυνος, που θα μπορούσε να ανακόψει την πορεία ανάκαμψης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η μη επίτευξη έγκαιρης συμφωνίας για την αξιολόγηση και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης μία αναβολή των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους από τους δανειστές θα αποτελούσε τροχοπέδη για τις επενδύσεις στη χώρα. Θα επιβάρυνε επίσης τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα. Η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην έγκαιρη προώθηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας υπογραμμίζοντας πως «αυτό δεν είναι ήττα αλλά νίκη».
Τράπεζες και κόκκινα δάνεια
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή Κεφάλαια και εξασφαλίσεις». Όπως σημείωσε η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, παρά την μείωση που καταγράφεται τα δύο τελευταία τρίμηνα,  αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση τόσο για το χρηματοοικονομικό σύστημα αλλά και την ελληνική οικονομία. Σημείωσε μάλιστα πως αύριο θα δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως πρέπει να προχωρήσει:
- Η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων
- Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, η προπτωχευτική διαδικασία και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου
- Η αναδιαμόρφωση του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών
- Η εισαγωγή πλαισίου συνολικής παρακολουθήσης των τραπεζών
- Ο ορισμός στόχων και βασικών δεικτών επιδόσεων με σκοπό τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 40% ως το 2019. Η επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, εξασφαλίζει μεγαλύτερα Κεφάλαια για τις τράπεζες.
- Η φορολογική αντιμετώπιση της διαγραφής των δανείων
- Η νομική προστασία στελεχών τραπεζών και δημόσιων φορέων για την αναδιάρθρωση των εταιρειών.


 http://www.pronews.gr


10:27
29/11/2016
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών