Παρέλυσε η Δυτική Ελλάδα από την κακοκαιρία: Αίτημα για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Μεσολόγγι (φωτό

 
ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΤΡΑ, ΑΡΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Σοβαρά προβλήματα, με πλημμύρες και καταστροφές σημειώθηκαν σήμερα εξ αιτίας της σφοδρής καταιγίδας που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο Μεσολόγγι, σε Πρέβεζα, Ναύπακτο και Πάτρα, όπου η κακοκαιρία χτύπησε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου.
Στην πόλη του Μεσολογγίου έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων, έχουν σημειωθεί πολλές κοπές δέντρων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 100 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα, όπως επίσης και για κοπές δέντρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απέστειλε αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δήμου Μεσολογγίου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). 
Προβλήματα έχουν καταγραφεί στις βασικές υποδομές, σε κατοικίες, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του δήμου και ιδιαίτερα στα δημοτικά διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις τοπικές κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Ευηνοχωρίου, Αγίου Θωμά και Σταμνών.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών αυτών, ώστε να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας», ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Το τοπικό σάιτ aixmi-news.gr μεταδίδει ότι εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει, ενώ υπήρξε και διακοπή ρεύματος, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα αντλιοστάσια όμβριων και το Μεσολόγγι να πλημμυρίσει μέσα σε λίγα λεπτά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν και η μπόρα έχει κοπάσει, το αντλιοστάσιο απορροής όμβριων που βρίσκεται στην περιοχή έχει υποστεί βλάβη εξαιτίας της διακοπής ρεύματος και βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απορροφήσει τον μεγάλο όγκο του νερού.
Βλάβη έχει υποστεί και το αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ που είναι κοντά στο ΤΕΙ και έτσι τα νερά κατευθύνονται προς την πόλη του Μεσολογγίου. Ο δήμος έχει στείλει εκσκαφικά μηχανήματα για να δημιουργήσουν ανάχωμα, ώστε να αλλάξει η ροή του νερού προς τη θάλασσα.
Τα προβλήματα, σύμφωνα με την περιφέρεια, επεκτείνονται στις βασικές υποδομές, κατοικίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του δήμου και ιδιαίτερα στα δημοτικά διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις τοπικές κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Ευηνοχωρίου, Αγίου Θωμά και Σταμνών.
Οι κάτοικοι σε διάφορα σημεία αναγκάστηκαν να βγουν με βάρκες στους δρόμους!
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μεσολογγίου Νίκο Καραπάνο, ο πρωτοφανής όγκος νερού που έπεσε στην περιοχή από τις πρωινές ώρες, προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια, αλλά και σε καλλιέργειες βαμβακιού, ελιάς και κηπευτικών.
Πολλές πλημμύρες στην Πάτρα 
Στην Πάτρα η καταιγίδα, η οποία συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών και καταστήματα, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 25 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων. 
Μάλιστα, από τα ορμητικά νερά παρασύρθηκε και τραυματίστηκε μία γυναίκα. Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, η γυναίκα επέβαινε σε ταξί και, όταν κατέβηκε από το όχημα στην περιοχή Οβρυά, παρασύρθηκε από τα νερά, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σε φρεάτιο και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας σημειώθηκε ολιγόλεπτη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της πόλης.
Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων από την Πυροσβεστική, ενώ στη Ναύπακτο, η υπηρεσία έχει δεχθεί περίπου 20 κλήσεις για τον ίδιο λόγο.
Προβλήματα στην Άρτα
Παράλληλα, πλημμύρισαν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες, στην πεδιάδα της Άρτας, από τη δυνατή νεροποντή τα ξημερώματα. Το νερό έχει σκεπάσει γέφυρες, αυλές, γήπεδα και χωράφια κοντά στον Αμβρακικό.
Οι κάτοικοι καταλογίζουν ευθύνες για την κατάσταση στους αρμοδίους, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, παρά την πρόβλεψη για έντονα καιρικά δεν έθεσαν σε λειτουργία τις τουρμπίνες του αντλιοστασίου στη Βίγλα, ώστε να παροχετευθούν τα νερά που εγκλωβίζονται στα χαμηλότερα σημεία της πεδιάδας.
Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες:
Η κακοκαιρία θα εξακολουθήσει να πλήττει τις επόμενες ώρες το Ιόνιο, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο και τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα, ωστόσο μέχρι το βράδυ αναμένεται να εξασθενήσουν.
Η καταιγίδα προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στην Αττική
Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αθήνα αλλά και πολλές περιοχές της Ελλάδας το μεσημέρι του Σαββάτου. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας πλημμύρισαν σε πολλά σημεία και ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Αρκετά προβλήματα δημιούργησε η μπόρα στην Αττική, ενώ πιο έντονα ήταν τα φαινόμενα στην Δυτική Ελλάδα.
Όπως έγινε γνωστό το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχτηκε πάνω από 100 κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια κυρίως, αλλά και για κοπές δένδρων που έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους στην Αττική και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια προάστια και το Ίλιον.
Κατά τη διάρκεια της σφοδρής βροχόπτωσης μάλιστα, αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να βγουν οι οδηγοί από τα αυτοκίνητά τους.
Ειδικότερα, στην οδό Πειραιώς, το νερό έφτανε σχεδόν ως τη μέση των αυτοκινήτων, και ένας οδηγός απεγκλωβίστηκε από τους πυροσβέστες αφού η πόρτα του αυτοκινήτου του είχε φρακάρει.
Πλημμύρες σημειώθηκαν επίσης στην Πάτρα, στη Ναύπακτο, στο Μεσολόγγι και στην Πρέβεζα. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκαν ακόμη και τροχαία ατυχήματα λόγω της περιορισμένης ορατότητας σε συνδυασμό με την ολισθηρότητα του οδοστρώματος.








































Η πρόβλεψη καιρού της ΕΜΥ για σήμερα και για αύριο 
Σήμερα:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Από τις βραδινές ώρες σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμού χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεδώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στις Κυκλάδες, όπου από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στα βόρεια, όπου από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων μέχρι το απόγευμα.
Άνεμοι: Αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Κυριακή:
Καιρός: Στα νησιά του βορείου και ανατολικού αιγαίου νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν νωρίς το πρωί κατά τόπους ισχυρές και γρήγορη βελτίωση.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία και το βράδυ πιθανόν πρόσκαιρα στα δυτικά.
Ανεμοι: Στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα στο αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
 http://www.pronews.gr

18:02
22/10/2016
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών