Κ. Δέδες: Ποια νέα κρίση; Εμείς είμαστε ακόμα στην παλιά

http://www.municipalattorneys.com/wp-content/uploads/2014/03/stock-market-price-display.jpg

Η απόφαση των Άγγλων να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει και τον οικονομικό χάρτη της Ευρώπης. Έχει ακουστεί κατά κόρον ότι όχι μόνο η Αγγλία αλλά ολόκληρη
η Γηραιά Ήπειρος μπαίνει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τις επιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση πάντως και με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες οι επενδύσεις κεφαλαίων στον Ευρωπαϊκό νότο μειώνονταν φαίνεται ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες από την αστάθεια που προκαλεί το Brexit σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Σύμφωνα με ένα πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal «οι επενδυτές του ευρωπαϊκού Νότου φαίνεται να προτιμούν επενδυτικά προϊόντα και χώρες που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους». Και δυστυχώς η Ελλάδα απέχει πάρα πολύ από αυτό το στόχο.
Η εικόνα της Ελλάδας στον επενδυτικό στίβο παραμένει διστακτική και οι δείκτες για την μεταβλητότητα βρίσκονται στα ύψη.
Η διαμόρφωση ενός φιλικού για τις επενδύσεις περιβάλλοντος, με λιγότερη γραφειοκρατία και με σταθερό φορολογικό καθεστώς, έχει για τους επενδυτές ιδιαίτερη σημασία. Έστω και αν υποθέσουμε, ότι δεν θα υπάρχει πολιτική αστάθεια, λόγω της εύθραυστης κυβερνητικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το απρόβλεπτο της φύσης και του μεγέθους της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, για παράδειγμα, όσον αφορά στις αλλαγές στα κίνητρα και στη φορολόγηση, στην έλλειψη διαφάνειας και στην ελλιπή εφαρμογή.
Αυτά δεν αποτελούν πρόβλημα για τους κερδοσκόπους που εκμεταλλεύονται ακριβώς αυτά τα κενά, αλλά απωθούν τους επενδυτές στους παραγωγικούς τομείς οι οποίοι αποβλέπουν σε μακροχρόνια κέρδη και όχι στις συγκυριακές ευκαιρίες της στιγμής. Η δυσκίνητη γραφειοκρατία, ως αποτέλεσμα του διογκωμένου δημοσίου τομέα στην χώρα μας, η ισχύουσα εργατική και εμπορική νομοθεσία, η υψηλή φορολογία αλλά και οι υπέρογκες εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές καθιστούν την Ελλάδα ως ακατάλληλη χώρα για ξένες άμεσες επενδύσεις. Επίσης η έλλειψη εξειδίκευσης του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού στην παροχή υπηρεσιών και στις νέες τεχνολογίες, η αδυναμία επανειδίκευσής του, αλλά και η απουσία μετασχηματισμού των ξένων επενδύσεων από έντασης εργασίας σε έντασης κεφαλαίου δεν ευνοούν την επίτευξη μελλοντικών ξένων επενδύσεων.
Έτσι οι παγκόσμιες ροές ξένων άμεσων επενδύσεων κατευθύνονται σήμερα σε χώρες σταθερές που διαθέτουν ελκυστικότερο επενδυτικό περιβάλλον και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παροχή υπηρεσιών, στο οποίο η χώρα μας υστερεί κατά πολύ. Επίσης τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία έχουν οδηγήσει την ξένη επενδυτική δραστηριότητα σε τέλμα. Η χαμηλή παραγωγικότητα, οι ακαμψίες στην αγορά εργασίας, η μη εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, η μη αξιοπιστία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς και οι κρατικοί παρεμβατισμοί δεν έχουν διαμορφώσει στην Ελλάδα ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό και οικονομικό κλίμα, ανάλογο με αυτό που επικρατεί σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας έφερε ένα νέο κύμα αποεπένδυσης, καθώς μεγάλες εταιρείες θυγατρικές αμερικανικών πολυεθνικών και επιχειρήσεις μέλη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που προέρχονται απ’ όλους τους κλάδους, όπως η φαρμακοβιομηχανία, ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα ή και τις εγκαταστάσεις στους σε γειτονικές χώρες όπως στην Κύπρο, που εφαρμόζει ένα νέο φιλικό φορολογικό σύστημα, στη Ρουμανία στη Βουλγαρία και αλλού. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η επένδυση της Microsoft, για τη δημιουργία περιφερειακού κέντρου υποστήριξης στην Αθήνα, η οποία δεν ήρθε ποτέ τελικά στη χώρα μας, μετά από δύο χρόνια συζητήσεων, αλλά έγινε στη Ρουμανία, με απώλεια περίπου 550 θέσεων εργασίας.
Δυστυχώς, η ΕΕ καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει μια νέα μεγάλη κρίση από την έξοδο της Βρετανίας. Πολλοί ισχυρίζονται ότι από αυτή τη δοκιμασία η ΕΕ θα αλλάξει και τελικά θα βγει πιο δυνατή. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ισχύσει και για τη χώρα μας. Γιατί μπαίνουμε στη δίνη μιας νέας κρίσης χωρίς να έχουμε καταφέρει να βγούμε από την προηγουμένη.
* Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι Δικηγόρος – Μέλος του τομέα ανάπτυξης της ΝΔ
Δημοσιεύτηκε στo www.capital.gr

By kostasdedes Ιούνιος 27, 2016
Του Κωνσταντίνου Δέδε
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών