Ο Χίτλερ και το σχέδιο κατάληψης της Ελλάδας

Ο Χίτλερ και το σχέδιο κατάληψης της Ελλάδας(φωτογραφία : γραμμή Μεταξά)
του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – hellasforce.com
Τον Δεκέμβριο του 1940, μετά και την οριστική απόφαση του Φράνκο να μην επιτρέψει την διέλευση γερμανικών δυνάμεων μέσα από το ισπανικό έδαφος, προς κατάληψη του Γιβραλτάρ, ο Χίτλερ περιόρισε τον σχεδιασμό του στην Αν. Μεσόγειο, έχοντας ως στόχο πρώτα την κατάληψη της Ελλάδας και μετά την κατάληψη του Σουέζ.

Στις 13 Δεκεμβρίου το σχέδιο επίθεσης κατά της Ελλάδας έλαβε την τελική του μορφή και ονομάστηκε Επιχείρηση «Μαρίτα» (Κατευθυντήριος Οδηγία αριθμός 20).
Το έγγραφο αυτό είχε μόνο 12 αποδέκτες. Αναφερόταν δε σε αυτό οι εξής βασικές γραμμές :
1) Τα αποτελέσματα των εν Αλβανία μαχών δεν είναι ακόμα αποφασιστικά. Λόγω της κατάστασης στην Αλβανία είναι μάλλον αναγκαίο να αντιμετωπιστεί η βρετανική απόπειρα προς δημιουργία αεροπορικών βάσεων σε ένα νέο βαλκανικό μέτωπο, κάτι που θα ήταν επικίνδυνο τόσο για την Ιταλία, όσο και για τις ρουμανικές πετρελαιοπηγές. Ως εκ τούτου πρόθεσή μου είναι :
α) να συγκεντρώσω εντός των επόμενων μηνών μια βαθμιαία αυξανόμενη δύναμη στη Ρουμανία,
β) μετά την βελτίωση των καιρικών συνθηκών, πιθανώς τον Μάρτιο, να στείλω τη δύναμη αυτή να καταλάβει τις ακτές του Βόρειο Αιγαίου, μέσω Βουλγαρίας και αν υπάρχει ανάγκη ολόκληρης της Ελλάδας. Η Βουλγαρική υποστήριξη είναι αναμενόμενη.
2) Για την συγκέντρωση των επιθετικών δυνάμεων στη Ρουμανία
απαιτούνται :
α) Η 16η Τεθωρακισμένη Μεραρχία (ΤΘΜ), η οποία φτάνει εκεί τον Δεκέμβριο,
β) εν συνεχεία θα ακολουθήσουν δύναμη άλλων επτά μεραρχιών. Τμήματα μηχανικού για την προετοιμασία διαβάσεων του Δούναβη μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας μπορούν να αποσταλούν με απόσπασή τους στην 16η ΤΘΜ παρουσιαζόμενα ως τμήματα εκπαίδευσης. Ο αρχηγός της στρατιάς θα αναμένει τις αποφάσεις μου,
γ) θα γίνουν επίσης προετοιμασίες για την έγκαιρη μεταφορά κα άλλων δυνάμεων όπως φτάσουν στο υπολογισθέν ανώτατο όριο για την επιχείρηση Μαρίτα, ένα σύνολο 24 μεραρχιών,
δ) αποστολή της αεροπορίας είναι να προστατεύει την στρατηγική μας συγκέντρωση και να οργανώσει τις απαραίτητες υποδομές στο ρουμανικό έδαφος.
3) Η επιχείρηση Μαρίτα, αυτή καθαυτή θα προετοιμαστεί στις εξής βάσεις:
α) αρχικός Αντικειμενικός Σκοπός (ΑΝΣΚ) της είναι η κατάληψη της ακτής του Αιγαίου και του κόλπου της Θεσσαλονίκης. Είναι δυνατό να απαιτηθεί η επιχείρηση να επεκταθεί μέχρι του Ισθμού της Κορίνθου,
β) η προστασία των πλευρών έναντι της Τουρκίας θα εξασφαλιστεί με βουλγαρικές δυνάμεις, πλαισιωμένες με γερμανικές,
γ) δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι τα βουλγαρικά στρατεύματα θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση. Επίσης δεν μπορεί να καθοριστεί από τώρα η στάση της Γιουγκοσλαβίας,
δ) αποστολή της αεροπορίας είναι να ενισχύσει την επίθεση του στρατού σε όλες τις φάσεις της μάχης και αν είναι δυνατόν να καταλάβει τα βρετανικά στηρίγματα με αεραποβάσεις, ε) το αν και πως η επιχείρηση Μαρίτα ενισχυθεί από ιταλικές δυνάμεις θα εξαρτηθεί από μεταγενέστερη απόφαση.
4) Οι στρατιωτικές προετοιμασίες οι οποίες θα δημιουργήσουν και τα αναμενόμενα πολιτικά αποτελέσματα στα Βαλκάνια απαιτούν τον ακριβή έλεγχο όλων των σχετικών μέτρων από το OKW. Η μεταφορά μέσω Ουγγαρίας και η άφιξη στη Ρουμανία να μου αναφέρονται βήμα προς βήμα και θα δικαιολογηθούν αρχικά ως ενισχύσεις της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής στην Ρουμανία. Συνεννοήσεις με Ρουμάνους, Βούλγαρους που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις πραγματικές μας προθέσεις, καθώς και οι σχετικές ανακοινώσεις στους Ιταλούς υπόκεινται στη δική μου συγκατάθεση.
5) Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης Μαρίτα προβλέπεται η απαλλαγή και η διάθεση των χρησιμοποιούμενων μονάδων σε άλλη αποστολή».
Η αποστολή στην οποία αναφέρετε ο Χίτλερ δεν ήταν άλλη από την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα.
 http://www.hellasforce.com/
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών