ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Τι έμαθαν στα τρία και… κάτι χρόνια

η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Δεν μπορεί, κάτι καλό πρέπει ν’ έχουνε κάνει. Είναι πολλά τα χρόνια. Μέχρι σήμερα, βέβαια. Τρεισήμισι μέχρι τώρα. Μπορεί και τέσσερα και λίγο παραπάνω. Όλοι, βέβαια, ξέρουμε πόσο μας έχουν κοστίσει. Από την αρχή του επόμενου χρόνου θα μας κοστίσουν και κάτι παραπάνω. Πάντως, οι σημερινές εκτιμήσεις ανεβάζουν τη ζημιά κοντά στα 200 δις ευρώ. Δεν είναι λίγα!

Και δεν αναφερόμαστε στις έμμεσες ζημιές, ούτε στις ηθικές ζημιές. Έχουν βλάψει, κυρίως, τους θεσμούς. Με την κακοποίησή τους. Και την παραμόρφωσή τους. Και την εσωτερική υπονόμευσή τους.
Σήμερα, όμως, θέλω να μιλήσω για κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό. Όλος αυτός ο κόσμος που μας κυβερνά, μας είχε συνηθίσει, για αρκετές δεκαετίες, να είναι, να συμπεριφέρεται και να διατείνεται ως αντιευρωπαϊστής! Οι πιο πολλοί είχαν ακολουθήσει με θαυμασμό ή και με λατρεία, όλους τους δικτάτορες των τελευταίων δεκαετιών. Είχαν θαυμάσει τα ανύπαρκτα κοινωνικά τους κατορθώματα. Και είχαν ανεχθεί όλους τους τυχοδιωκτισμούς. Με κορυφαίο, τον απερίγραπτο Μαδούρο.
Φλέρταραν με τον Πούτιν. Και εμπιστεύθηκαν τα όνειρά τους στα χέρια του. Και των ομοίων του. Μας είχαν ταλαιπωρήσει και με εκείνον τον πρωτόγονο αντιαμερικανισμό τους. Δεν τους ζητήσαμε ποτέ να θαυμάσουν τη Δύση. Απλώς, τους υπενθυμίσαμε, με πολύ ρεαλισμό, την άσχημη πραγματικότητα, ότι δεν είχαμε βρει κάτι καλύτερο. Ούτε θεσμούς. Ούτε συστήματα.
Σύντομα θα φύγουν. Άλλοι, τους υπόσχονται στρατηγική ήττα. Πάντως, ό,τι και να ‘ναι… ήττα θα είναι.
Και τότε … Δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στον αντιαμερικανισμό ούτε στον ευρωσκεπτικισμό. Δεν θα μπορούν να ανεβοκατεβάζουν στον πίνακα αξιών τους, σε όποιο σημείο, τη Μέρκελ και τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Κάποιος μπορεί να διερωτηθεί. Τί τους εμποδίζει να επιστρέψουν στα παλιά; Προσωπικά, εκτιμώ ότι θα ναι κάπως δύσκολο. Γιατί, είναι βέβαιο, τα ακροατήριά τους θα ναι ολονέν και πιο μικρά.
Εκεί που τα πράγματα θα ‘ναι πιο δύσκολα, είναι η επαναφορά του παλιού ιδεολογικού τους οπλοστασίου. Θα το δούμε και αυτό. Πολύ δύσκολα θα φύγουν από τις παρελάσεις. Αυτή τη φορά τους καλάρεσαν. Να επιχειρήσουν τα θλιβερά επεισόδια του Οκτωβρίου του 2011; Δεν θα είναι εύκολο. Έως ακατόρθωτο!

Νέα Κρήτη, Άποψη, Τετάρτη 28.03.2018


ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών