ΑΘ. ΔΡΟΥΓΟΣ : O KOTZIΑΣ ΤΟΝ ΧΑΒΑ ΤΟΥ ...ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

 η εικόνα προφίλ του Athanasios Efstathios Drougos
Κοτζιάς: Το συλλαλητήριο δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις με ΠΓΔΜ
«Η προσέλευση στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ με την τύχη της ελληνικής
Μακεδονίας» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας πως «το συλλαλητήριο δεν έχει επίπτωση για το ζήτημα της ονομασίας και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως ήταν ένα συλλαλητήριο «που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου - άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι» και πως «δρα υποστηρικτικά κάθε έκφραση που καταδικάζει τον αλυτρωτισμό».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας, είπε ότι «αυτό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, τον ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η χώρα μας να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή. Και όπως λέω πάντα, αντιλαμβάνομαι αυτούς που είναι φυλακισμένοι στην ιστορία, αλλά η ιστορία θα πρέπει να είναι σχολείο».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, σημείωσε ότι πρέπει ακόμα να υπάρξει επεξεργασία.
«Είμαστε κοντά σε ορισμένα ζητήματα λύσεων» πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ορισμένα θέματα που θα συζητηθούν στο Νταβός μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, «θα δείξουν το προς τα πού κινούμαστε».
Ο κ. Ζάεφ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων, ενώ επέμεινε ότι η διαπραγμάτευση είναι θέμα των δύο χωρών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, χωρίς να εμπλέκεται η βουλγαρική προεδρία και η Ευρώπη.
Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι «στο ΝΑΤΟ έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε να ενταχθεί η χώρα FYROM σε αυτό εάν δεν ικανοποιήσει τους όρους που προαπαιτεί το ίδιο το ΝΑΤΟ και δεν λύσει τα εκκρεμή της ζητήματα».
Ερωτηθείς αν ισχύει ότι η διεύρυνση στο ΝΑΤΟ χρειάζεται την ομοφωνία των κρατών-μελών, ο Ν.Κοτζιάς απάντησε θετικά. Σημείωσε, πάντως, ότι το 2008 στο Βουκουρέστι δεν είχε τεθεί θέμα «βέτο», καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών είχαν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. «Όταν υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία με το μέρος σου δεν υπάρχει κανένα θέμα βέτο» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.



Athanasios Efstathios Drougos
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών