ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Ένα παιχνίδι που δυστυχώς δεν καταλάβαμε

 η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
Το πόσο γκαφατζίδικη ήταν η επίσκεψη Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο δε χρειάζεται να συζητήσουμε επί πολύ. Εμείς ανοίξαμε τη συζήτηση για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Και, μάλιστα, τρεις φορές.

Και, φυσικά, ακολούθησαν οι Τούρκοι. Όχι μόνο ο ίδιος ο Ερντογάν, αλλά και η τουρκική αντιπολίτευση. Αυτοί είναι που θα πάρουν πολύ αέρα. Ζητάνε πάνω από 18 νησιά. Δεν το ξέρουμε καλά το βαθύ τουρκικό κράτος. Είτε είναι κεμαλικό. Είτε νοσταλγεί την εν πολλαίς αμαρτίαις Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Όπως έχω ξαναγράψει, από το 1973 και μετά η Τουρκία έχει δημιουργήσει εφτά «γκρίζες» ζώνες. Με όλα τα γνωστά θέματα. Από τη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης μέχρι τη διεκδίκηση νησιών. Το 1973 ήταν φανερές οι ενδείξεις ότι κάτι σάπιο συμβαίνει στην Ελλάδα. Και αυτό το εκμεταλλεύονται οι Τούρκοι εθνικιστές. Και το θερμαίνουν και ξαναθερμαίνουν όλοι όσοι εντάσσονται στο βαθύ τουρκικό κράτος.
Τώρα μας βρήκαν οι Τούρκοι μπόσικους. Και προσθέτουν και άλλες γκρίζες ζώνες. Τώρα δε μένουν μόνο στα παλιά ζητήματα, που μας χωρίζουν. Τώρα είναι πιο διεκδικητικοί. Δε θυμούνται τίποτα. Δε σέβονται τίποτα. Ξεχνάνε τις υπογραφές τους. Και σπέρνουνε θύελλες.
Στην κυβέρνηση επικρατεί πλήρης σιωπή. Δε μας ενημερώνουν για οτιδήποτε γύρω από αυτό το ταξίδι του Ερντογάν. Ποιανού σκέψη και πρωτοβουλία ήτανε. Ποιός το οργάνωσε. Ποιός έφτιαξε την ατζέντα των συνομιλιών. Και ποιές ήταν τελικά οι γραπτές ή προφορικές συμφωνίες, στις οποίες κατέληξαν ή προσπάθησαν να καταλήξουν.
Οπότε δικαιούμαστε….
Το ταξίδι του Ερντογάν ήρθε μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αμερική. Ούτε για εκείνο το ταξίδι είχαμε ουσιαστική ενημέρωση. Δεν μπορεί να ήταν αντικείμενο εκείνου του ταξιδιού η σύμβαση κάποιων δισεκατομμυρίων για την αναβάθμιση πολεμικών αεροπλάνων συγκεκριμένης κατηγορίας. Δε χρειαζόταν να κάνει τόσο μακρύ ταξίδι ο Τσίπρας, για να υπογραφεί μια σύμβαση, που μπορούσαν να συνυπογράψουν οι στρατηγοί και των δύο μερών – χωρών.
Άρα…. Κάτι κρύβουν και τα τρία μέρη – χώρες. Και η Αμερική του Τραμπ κάτι κρύβει. Και η Τουρκία του Ερντογάν κάτι κρύβει. Και η Ελλάδα του Αλέξη Τσίπρα κρύβει. Ίσως, τα περισσότερα.
Φοβάμαι ότι παρέσυραν το «νεαρό», όπως τον χαρακτήρισε ο Ερντογάν, Τσίπρα, σε κάποιο μεγάλο παιχνίδι. Οι άλλοι δύο του Τριγώνου το ξέρουν αυτό το παιχνίδι. Εμείς όχι. Γι’ αυτό και δε θα πάρουμε τίποτα στο τέλος.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τετάρτη 13.12.17



ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών