ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;

 η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
 Χθες δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα άρθρο του Αλέξη Τσίπρα με τον τίτλο « Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;».
Με το άρθρο αυτό ο Αλέξης συνεχίζει μία δική του απόπειρα, από τα παλιά, να δείξει στον ελληνικό λαό, ότι είναι ο συνεχιστής του Ανδρέα. Ένας άλλος Ανδρέας! Με το συγκεκριμένο άρθρο έχει ένα βαθύτερο στόχο. Να δικαιολογήσει τα δικά του τεράστια ψέματα.

Δεν πρέπει να ασχοληθούμε με την ανάδειξη ενός αδιαμφισβήτητου γεγονότος. Όσα ο Αλέξης έχει υποσχεθεί ή λεκτικά δεσμευτεί, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Από την πρώτη στιγμή. Και εκείνος το ήξερε. Από τα πρώτα λεπτά που εκστόμισε τΙς θηριώδεις υποσχέσεις του. Αλλά και πολλοί από μας ξέραμε πως, όσα δήλωνε ο Αλέξης, δεν είχαν καμία βάση. Καμία τεκμηρίωση.
Ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τήρησε τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και το «Συμβόλαιο με το λαό» τον Οκτώβριο 1981. Έφερε βαθιά δημοκρατικούς θεσμούς. Μεγάλες μάζες συμπολιτών μας δραπέτευσαν από την αδράνεια και κατέστησαν ενεργοί πολίτες. Μετέτρεψε την τοπική αυτοδιοίκηση σε πυλώνα Δημοκρατίας. Και τον συνδικαλισμό. Παρά τις όποιες παθογένειες αναπτύχθηκαν αργότερα. Μεγάλες τομές στην Παιδεία και την Υγεία. Στο Κράτος Πρόνοιας και στην κοινωνική ασφάλιση των συμπολιτών μας. Μετέφερε σημαντικό μέρος πλούτου από το Κέντρο στην Περιφέρεια. Πολλές περιοχές της Χώρας μας άλλαξαν ή και απέκτησαν πρόσωπο. Επέβαλλε την εθνική συμφιλίωση, 30 χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου. Ακολούθησε πατριωτική ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Δεν ήταν απλά ένας παίκτης στην Ευρώπη. Αναδείχθηκε πρωταγωνιστής. Εκσυγχρόνισε την Κοινωνία και τους κοινωνικούς θεσμούς. Η ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, στα χρόνια του Ανδρέα, είναι μία νέα θεσμική κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Στήριξε τα γηρατειά και τους αδύναμους.
Μακρύς ο κατάλογος του έργου που μας κληροδότησε ο Ανδρέας. Πέρα από βαθύτατα ανθρώπινος, υπήρξε γενναίος. Ακόμη και στους αντιπάλους του. Στο «βρώμικο ΄89», δεν ανταπέδωσε με βρώμικες αντεπιθέσεις. Το 1994 είχε όλα τα στοιχεία ενοχοποίησης του πιο σκληρού του αντιπάλου. Και το Γενάρη του 1995, με διάγγελμα του, ζήτησε να πάψουν οι σχετικές έρευνες. Και εξήγγειλε ένα άλλο πολιτικό πολιτισμό.
Αυτός ήταν ο Ανδρέας. Και όποια «προβιά» και αν φορέσει ο Αλέξης των «καταλήψεων», δεν μπορεί να μεταλάβει του έργου, της πορείας και του χαρακτήρα του Ανδρέα Παπανδρέου.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Δευτέρα 04.09.2017

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών