ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Δύο κρίσιμες παρεμβάσεις του ΟΗΕ

η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
Και οι δύο ανακοινώσεις προέρχονται από τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του. Η μία αναφέρεται στην τραγική κατάσταση του λαού της Βενεζουέλας: Η Δημοκρατία μόλις και μετά βίας παραμένει ζωντανή σε αυτή τη χώρα. Σε μια χώρα που τέσσερις στους πέντε κατοίκους της πένονται και
πεινούν. Η δεύτερη αξιολογεί αρνητικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, από άποψη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι επικίνδυνος για την ελευθερία του Τύπου!
Πέρασε η εποχή που ο ΟΗΕ προσπαθούσε να αναπνεύσει ανάμεσα στις μυλόπετρες των δύο μεγάλων υπερδυνάμεων. Των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Και πάνω σε ένα χύμα πλειοψηφικό δάπεδο των μικρών χωρών που συνιστούσαν και την αριθμητική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Σήμερα ο ΟΗΕ έχει στελεχωθεί από μεγάλη γκάμα «τεχνικών» στελεχών, που αξιοποιούν όλες τις ευκαιρίες ανεξάρτητης συμπεριφοράς τους. Και, επιπλέον, οι άλλοτε δύο υπερδυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές μειώσεις και εκπτώσεις της ικανότητάς τους να επηρεάζουν τα διεθνή πράγματα. Η μεν πρώτη, έχει να συναγωνισθεί με άλλες σημαντικές αναπτυσσόμενες δυνάμεις, οι οποίες διεκδικούν το ρόλο της πολιτικής και οικονομικής υπερδύναμης. Η δε δεύτερη, έχει διαλυθεί. Στην πραγματικότητα έχει καταρρεύσει.
Η καταγγελία του ΟΗΕ ότι η Δημοκρατία στη Βενεζουέλα μετά βίας παραμένει ζωντανή είναι τεκμηριωμένη. Αναφέρεται ρητά στις παρακρατικές ομάδες του Μαδούρο, οι οποίες, μέχρι στιγμής, έχουν δολοφονήσει μερικές δεκάδες διαδηλωτές. Η καταγγελία είναι επίκαιρη και για έναν άλλο λόγο. Στη συντακτική συνέλευση, που βγήκε μετά από νόθες εκλογές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του δικτάτορα Μαδούρο προανήγγειλε τις διώξεις και τις εκτελέσεις των αντιπάλων ενός από τα πιο βρώμικα καθεστώτα της Αμερικανικής Ηπείρου.
Στο μεταξύ, στην Ελλάδα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επιχειρεί να μας δώσει μαθήματα ιδεολογίας. Και, φυσικά, παίρνει αποστομωτικές απαντήσεις (ουσιαστικά μαθήματα δημοκρατίας) από τους ομολόγους του, που εκπροσωπούν χώρες, οι οποίες μέχρι πριν από μερικά χρόνια ζούσαν κάτω από την σκληρή και βαριά μπότα του σοβιετικού κατακτητή.
Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να έπεσε στην παγίδα, που της έστησε, με εξαιρετική πονηριά, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου. Μήπως, όμως, όλοι μαζί να ανοίξουμε ένα γνήσιο και ακηδεμόνευτο διάλογο γύρο από τη Δημοκρατία, το ποιοτικό της περιεχόμενο και τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις εγγυήσεις τους;
Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη, 31.08.2017


ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών