ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί

 η εικόνα προφίλ του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
 Ταξιδεύω πάρα πολύ. Με όλα τα μέσα. Κυρίως, στις εσωτερικές γραμμές. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο κατεβαίνω στην Κρήτη. Άρα ξεκινώ από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας και σε αυτό επιστρέφω. Έχω την ευκαιρία να κάνω αρκετές παρατηρήσεις, κυρίως, μέσα από το ποιοί
ταξιδεύουν και για πού. Την ηλικία τους. Το σωματότυπό τους. Τα ρούχα τους, αν είναι ακριβά ή όχι. Αν ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Και μια άλλη σειρά λεπτομερειών, που με βοηθούν στα εμπειρικά συμπεράσματά μου. Το γιατί θα το εξηγήσω στην μεθεπόμενη παράγραφο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών του αεροδρομίου της Αθήνας αποτελείται από νέους ανθρώπους. Φοιτητές, που επιστρέφουν στην πατρίδα τους και στα χωριά τους, έστω και για λίγο. Στρατιώτες με 48ωρες άδειες, που πηγαινοέρχονται στις υπηρεσίες τους ή στα στρατόπεδα. Και, κάποιοι, κάνουν τουρισμό. Οι πιο πολλοί. Δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσεις τους προορισμούς που ακολουθούν. Τα νησιά της χαράς και της διασκέδασης. Να μην τα ονοματίσω. Ουρές στις πύλες εξόδου.
Είναι τα παιδιά των πλουσίων οικογενειών, που στα χρόνια της κρίσης παραμένουν πλούσιοι και, ενδεχομένως, γίνονται πλουσιότεροι. Ξένοιαστα όλα τους. Τίποτα στα τελευταία χρόνια δεν τους έχει αγγίξει. Αδιάφορα για το τι συμβαίνει τριγύρω τους. Και είμαι βέβαιος, πως αυτά τα παιδιά δεν τα αφορά το τι συμβαίνει «τριγύρω» τους, στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, που η μεσαία τάξη τροφοδοτεί τους νεόπτωχους και οι πτωχοί παλεύουν τους σπειροειδείς κύκλους της δυστυχίας.
Αν έμενα σε αυτές τις παρατηρήσεις, δεν θα έφτανα ποτέ στην βαθύτερη αλήθεια που με απασχολεί. Έχω καταλήξει σε κάποιες εκτιμήσεις, που δεν είναι ευχάριστες.
Αυτά τα παιδιά ανήκουν σε οικογένειες, που οι γονείς έχουν διακριθεί στην οικονομία, ως επιχειρηματίες. Κατά κανόνα πολύ επιτυχημένοι. Οπωσδήποτε σε αυτή την ευτυχισμένη νεολαία έχουν παρεισφρήσει και τα παιδιά των μεγαλοαστών ή και του διαχρονικά μεσαίου χώρου.
Ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά. Αν η κρίση έχει διαρκέσει τόσο πολύ, αν η κρίση και η ύφεση είναι τόσο βαθιά, αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχουμε επιχειρηματική τάξη με παράδοση. Η πρώτη γενιά των επιτυχημένων επιχειρηματιών «παραχαϊδεύει» τα παιδιά της. Δεν μεταλαμπαδεύουν, σε αυτά, τις αξίες της εργασίας και του όχι βολέματος. Η δεύτερη και η τρίτη γενιά των επιτυχημένων επιχειρηματιών βολεύεται από τις αποταμιεύσεις της πρώτης γενιάς.
Δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Πέμπτη, 26.07.2016

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών