Εurogroup: Συμφωνία σε όλα με νέο δάνειο 8,5 δισ. και έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο του 2018!

https://www.ekirikas.com/wp-content/uploads/2017/06/Luxembourg-Greece-Bai_Hera-5-760x520.jpg
Αλλαγή του κειμένου για τις διαπραγματεύσεις το χρέος το 2018 πέτυχε ο Ε.Τσακαλώτος
Συμφωνία σε όλα είχαμε τελικά για το ελληνικό ζήτημα στο Λουξεμβούργο, όπως προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η συζήτηση για την Ελλάδα διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

«Έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας, λέγοντας πως ο ESM θα ανακοινώσει την έγκριση δόσης ύψους 8,5 δισ. Ευρώ για την Ελλάδα. 
«Έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα» είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπουμ. «Τα δημοσιονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν για μετά την λήξη του προγράμματος αντιμετωπίζουν τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας», εκτίμησε.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs, αλλά και για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
Όπως ανέφερε, οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.
Για το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπής με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων».
«Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM έως 15 χρόνια» συμπλήρωσε επίσης, αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Παράλληλα, όπως είπε, «συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης, αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος». Και εξήγησε: «Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη, τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EuroWorking Group θα εξετάσει τον μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος».
«Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, με βάση το DSA του ΔΝΤ και με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών. Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας» υπογράμμισε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η δόση είναι 8,5 δισ. ευρώ, όπως είπε, για να προσθέσει: «Μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πώς η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του». 
«Πρόκειται για μια πολύ καλή συνεδρίαση, διότι μετά από πολλούς μήνες καταφέραμε μια συμφωνία για την Ελλάδα», εκτίμησε ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, που έλαβε τον λόγο αμέσως μετά.
Είναι μια επιτυχία δίχως αμφιβολία, σημείωσε, για να συνεχίσει: «Η πρώτη συνθήκη ήταν να συνομολογήσουμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης είχαν γίνει σεβαστά. Η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της».
«Η συμφωνία είναι σπουδαία. Πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος» είπε επίσης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι «ξεκάθαρα» μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους θα υπάρχουν στο τέλος του προγράμματος, ενώ έκανε λόγο για καλά νέα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη.
Ρέγκλινγκ: Άκρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα της Ελλάδας το προηγούμενο έτος
Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το προηγούμενο έτος, υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ότι είναι εντυπωσιακό το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειξαν πόσο σοβαροί είναι στο πλαίσιο της συνεχούς στήριξης στην Ελλάδα, υπογράμμισε επίσης.
Ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε ότι, από τα 8,5 δισ. ευρώ, τα 6,9 δισ. ευρώ θα δοθούν στις αρχές Ιουλίου για την αποπληρωμή χρέους και τα υπόλοιπα μετά το καλοκαίρι. Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα.
Η Ελλάδα επωφελείται και μπορεί να επωφεληθεί από τα δικά μας δάνεια, τόνισε επίσης, εξηγώντας ότι το 2016 ο ελληνικός προϋπολογισμός επωφελήθηκε 9,6 δισ. ευρώ από τα χαμηλά επιτόκια των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Παράλληλα, είπε ότι η Ελλάδα, μήνα με το μήνα, θα σωρεύσει μετρητά, για να πληρωθούν μικρότερες δόσεις χρέους.
Η Ελλάδα λοιπόν, θα λάβει δόση ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενώ πήρε «υπόσχεση» για ελάφρυνση χρέους.
Το ξεκλείδωμα της δόσης συμφωνήθηκε με γνώμονα την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους που ωριμάζει το καλοκαίρι, με την πρώτη εκταμίευση ύψους 7,7 δισ. ευρώ να προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουλίου, εκ των οποίων τα 6,9 δισ. θα επιστρέψουν στους πιστωτές και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για επόμενες πληρωμές τόκων. Με απλά λόγια τα δανεικά θα εκταμιευθούν για την εξόφληση δανεικών.
Για τον δεύτερο παράγοντα, το QE, η χώρα μας θα παραμείνει για άγνωστο ακόμα διάστημα εκτός του προγράμματος αγοράς τίτλων που εκπονεί η ΕΚΤ από τις αρχές του 2015.  
Για τον τρίτο παράγοντα, τον οδικό χάρτη ελάφρυνσης του χρέους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραδέχθηκαν για πρώτη φορά επίσημα ότι θα μειωθεί.
Η συζήτηση για την Ελλάδα ξεκίνησε περί τις 20:00, καθώς ήταν το πέμπτο θέμα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα ιστοσελίδα, στο προοίμιο της συμφωνίας οι Ευρωπαίοι πιστωτές καλωσορίζουν την υιοθέτηση όλων των μέτρων που είχαν ζητήσει από τη Βουλή των Ελλήνων. 
Με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι αναμένεται να ανακοινώσουν την εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. για την αποπληρωμή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που λήγουν τον Ιούλιο. Τα συγκεκριμένα «κουπόνια» ανέρχονται σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ, οπότε οι Ευρωπαίοι θα δώσουν περίπου ένα δισ. επιπλέον για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.  
Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατύπωση ότι τα μέτρα θα συζητηθούν μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και θα ενεργοποιηθούν «αν χρειαστεί».
Η διατύπωση αυτή ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.
Με την επικείμενη συμφωνία, οι δανειστές «δένουν» την ελληνική οικονομία με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Αλλά δεν αρκούνται σε αυτό. Θέλουν να αποσπάσουν την συναίνεση της κυβέρνησης Τσίπρα ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα επιτυγχάνουν πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 ό,τι κι αν συμβεί.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μια "υπέρ-δόση" με τα επιπλέον χρήματα να πηγαίνουν για την στήριξη και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και 15 έτη επιμήκυνση αποπληρωμής ομολόγων εξασφαλίζει σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα στο Eurogroup κάτι για το οποίο έχουμε ενημερώσει ήδη απο το μεσημέρι.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα:
Η Ελλάδα φέρεται να έχει εξασφαλίσει εκταμίευση ποσού 8,5, δισ, ευρώ και πιέζει για ακόμη περισσότερα, «παζαρεύοντας» το επιπλέον ποσό.
Σε κάθε περίπτωση θα εισπράξει «μια βαλίτσα λεφτά ο Τσακαλώτος» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ Πέτερ Κάζιμιρ και πάντως αρκετά παραπάνω από το ποσό των 7,4 δισ. Ευρώ που απαιτούνται για την δόση του Ιουλίου, με τα επιπλέον χρήματα να δίνονται για την ενίσχυση της ελληνικής Οικονομίας.
Σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας το Eurogroup "θα καλωσορίσει την υιοθέτηση των πρόσφατων μέτρων από την ελληνική Βουλή και θα συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει".
Από εκείκαι πέρα τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα, ορίζονται σε ποσοστό 2% επί του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2023 μέχρι και το 2060. Στο σημείο αυτό υπάρχει ακόμη διαφωνία για το εάν στο τελικό κείμενο θα αναγράφεται «περίπου 2%», «κατά μέσο όρο 2%» ή «τουλάχιστον 2%»
Ως προς τα επιπλέον δάνεια από τον EFSF ύψους 130 δισ. ευρώ προβλέπεται επέκτασή τους για 15 χρόνια.
Έτσι στη φόρμουλα λύσης, το Eurogroup αναμένεται να περιγράφει ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα δεχθούν επέκταση της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων με τα οποία έχουν δανείσει την Ελλάδα μέχρι και για 15 χρόνια.
Ως προς την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ εμφανίζεται να καλωσορίζει την εξειδίκευση για «πιθανά μέτρα» και τα χαρακτηρίζει ως καλό βήμα για την ελάφρυνσή του. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος.
Οσο για την περίφημη αναφορά στην προηγούμενη απόφαση που ανέφερε ότι θα γίνει ελάφρυνση «εφόσον απαιτηθεί», φαίνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πετυχαίνει  αλλαγή στη διατύπωση αναφέροντας πλέον "στο βαθμό που θα απαιτηθεί" αναγκάζοντας τον Β.Σόιμπλε να τη δεχτεί.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχε πετάξει το «καρφί» του προς την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από το προηγούμενο Eurogroup αλλά η Αθήνα ζήτησε πίστωση χρόνου τριών εβδομάδων για να το διαχειριστεί επικοινωνιακά.
Επιπλέον, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ παρουσιάστηκε και πριν την έναρξη του Eurogroup σταθερός, σαφής και σκληρός στις απόψεις του για το το ελληνικό χρέος
Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης που θα καταγραφούν στην απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι δεδομένο ότι αυτά θα εφαρμοστούν. «Εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποδειχθεί περιττή, δεν θα την χρειαστούμε» είπε σύμφωνα με Γερμανό δημοσιογράφο της DW.
Στον Σόιμπλε απάντησε εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας -προδιαγράφοντας και την αντίδραση της κυβέρνησης εφόσον τα πράγματα στο Eurogroup κυλήσουν έτσι. «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» σχολίασε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί». Μια φράση που ερμηνεύεται ως «καρφί» κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.
Με την συμφωνία που συζητείται αυτή την ώρα, οι δανειστές δένουν την ελληνική οικονομία με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% μέχρι το 2022. Αλλά δεν αρκούνται σε αυτό. Θέλουν να αποσπάσουν την συναίνεση της κυβέρνησης Τσίπρα ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα επιτυγχάνουν πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 ό,τι κι αν συμβεί.

http://www.pronews.gr/
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών