ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Η απόφαση του Eurogroup έχει ήδη γραφτεί.

Φωτογραφία του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ.
Αύριο θα ξέρουμε όλοι. Φαίνεται, πως η απόφαση έχει ληφθεί. Και είναι καταγεγραμμένη. Το σχέδιο της απόφασης έχει γραφτεί από τα χθες. Έτσι συμβαίνει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν προσέρχονται τα μέλη ενός Οργάνου, χωρίς να υπάρχει ένα προσχέδιο απόφασης. Κατά κανόνα. Εκτός
αν δεν είναι ώριμο το Όργανο για τη λήψη της απόφασης. Κάποιες μικροδιορθώσεις γίνονται την τελευταία στιγμή. Αλλά και αυτές είναι δεδομένες πριν τη έναρξη της συνεδρίασης. Έτσι, πρέπει να συμβεί και αύριο.
Ποιό είναι τελικά το περιεχόμενο της απόφασης του αυριανού Eurogroup;
Έχουμε τολμήσει να προβούμε σε κάποιες προβλέψεις. Δεν είναι ανάγκη να τις επαναλάβουμε, με περισσότερη ή λιγότερη ακρίβεια. Η κυβέρνηση, όμως, ξέρει το περιεχόμενο. Γι’ αυτό ο Αλέξης τρέχει από Όργανο σε Όργανο. Χθες, μίλησε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Προχθές, μίλησε στο Πολιτικό Γραφείο. Δεν είπε τα ίδια πράγματα. Προχθές, είχε αποκλείσει να φέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής. Χθες το ξέχασε. Και απείλησε να φέρει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής. Όλα αυτά οι ξένοι τα προσέχουν. Γι’ αυτό και μας κάνουν πλάκα. Δεν είμαι βέβαιος για το περιεχόμενο της δήλωσης του Σόιμπλε, που επαίνεσε τη σκληρή διαπραγματευτική ικανότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Τρία πράγματα συμβαίνουν.
Η πρώτη εκδοχή. Ή ο αγέρωχος και αγέλαστος Σόιμπλε μας κάνει πλάκα. Αυτό θέλω να το αποκλείσω. Γιατί τον Ευκλείδη θα τον ξαναβρεί μπροστά του. Και σε κάποια ψηφοφορία, μπορεί, να τον χρειαστεί.
Η δεύτερη εκδοχή. Να το εννοεί, όντως, ο Σόιμπλε. Και να θέλει να γλυκάνει την πίκρα του Ευκλείδη από την αποδοχή των αξιώσεων του Σόιμπλε. Αυτό, μοιάζει να είναι και το πιο πιθανό.
Η τρίτη εκδοχή. Να συμβαίνουν και τα δύο. Ο Σόιμπλε και να κάνει πλάκα και να θέλει να «χρυσώσει» αυτό το «πικρό χάπι» της αυριανής απόφασης.
Και μετά: Θα μπούμε σε μια νοθευμένη κανονικότητα.
Ουσιαστικά; Θα εφορμήσουμε, όλοι μας, σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Με όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της. Με υποσχέσεις από όλους και για όλα. Κάθε μέρα με περισσότερα και απίθανα ψέματα. Όλοι μας θα έχουμε κοντά και έναν επικοινωνιολόγο. Από αυτούς που πουλάνε αυτοκίνητα και παιχνίδια. Για κάθε είδους πελατεία.
Τι φοβάμαι; Να έχουμε ολοκληρώσει έναν τεράστιο κύκλο. Τυχοδιωκτισμού και ανοησίας. Απάτη και αυταπάτης. Για να φτάσουμε εκεί, όπου ξεκινήσαμε!
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τετάρτη, 14.06.2017

 ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών