Νίκου Μαρκάτου, Ομότιμου Καθηγητή Ε.Μ.Π, : η Χώρα θα πληρώνει τα κερατιάτικα του ΕΥΡΩ ενώ ουσιαστικά ΔΕΝ θα ανήκει στην Ευρώπη !

 Φωτογραφία του Nicolas Markatos.
Το άρθρο που δημοσιεύθηκε εχθές 13/06/2017 στην εφημερίδα (Αληθινές) Ειδήσεις. Μια απαισιόδοξη πρόβλεψη και ΕΛΠΙΖΩ να διαψευστώ΄, γιατί αν γίνει έτσι η Χώρα θα πληρώνει τα κερατιάτικα του ΕΥΡΩ ενώ ουσιαστικά ΔΕΝ θα ανήκει στην Ευρώπη ( αφού δεν θα ισχύουν για εμάς οι Ευρωπαϊκές συμφωνίες και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.Το συνειδητοποιούν άραγε οι...φωστήρες που μας κυβερνούν? Αρχίζω να αμφιβάλλω..)

Αυτ(απάτες)
Νίκου Μαρκάτου, Ομότιμου Καθηγητή Ε.Μ.Π,
π.Πρύτανη, Επισκέπτη Καθηγητή Πανεπιστημίου Τέξας A&M.
Βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις για τις «περί το χρέος ρυθμίσεις» και διαπραγματεύσεις, αξιολογήσεις.Από την δήθεν «αγανάκτηση» για τη μη τήρηση των «συμφωνηθέντων» από την πλευρά των δανειστών, μέχρι την αισιοδοξία μας ότι το ζήτημα του χρέους θα λυθεί οριστικά αυτό το μήνα!
Είπε πάλι ο πρωθυπουργός «εφικτή όσο ποτέ η λύση στις 15 Ιουνίου» και ζήτησε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για επενδύσεις( ποιές επενδύσεις αλήθεια και με ποια κριτήρια;).
Φυσικά τίποτα από τα παραπάνω αποτελούν περισσότερο από απλές «αυτ(απάτες)».
Τούτο γίνεται φανερό σε όποιον ξεφυλλίζει ,έστω επιπόλαια, τον ξένο τύπο. Ουδέποτε υπήρξε υπόσχεση για άμεση ρύθμιση του χρέους (μόνο κάποια ενθαρρυντικά χτυπηματάκια κατανόησης στην πλάτη, και ευγενικά λογύδρια) και φυσικά το ζήτημα αυτό δεν θα λυθεί στην επόμενη σύσκεψη.
Αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέδειξε ότι εφαρμόζει τα μνημόνια καλύτερα από κάθε άλλη κυβέρνηση, δεχόμενη επώδυνα μέτρα που η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε.
Και το κυριότερο, κανείς δεν αντιδράει…. γιατί ο «λαός στηρίζει τις προσπάθειές μας»..
Οι δανειστές πήραν ακριβώς αυτό που ήθελαν: μείωση του αφορολόγητου, μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης (εξάλλου οι συνταξιούχοι είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να αντιδράσουν), αλλαγές στους συνδικαλιστικούς νόμους, αυστηρό πλαίσιο για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (στην οποία αντιδρούσαν εντονότατα πριν την ανάληψη της εξουσίας) και δέσμευση για πολυετή υψηλά πλεονάσματα.
Τα περίφημα «αντίμετρα» θα ωφελήσουν πάρα πολύ λίγους (αν πραγματικά εφαρμοστούν), ενώ για τους συντριπτικά πολλούς σημαίνουν απλώς λίγα «ψίχουλα».
Το χρέος ασφαλώς θα ρυθμιστεί, αλλά, με τις διαδικασίες που βολεύουν τα γερμανικά σχέδια για μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε «ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο», το οποίο θα εποπτεύει τη χώρα μας μέχρι και το 2060 (για ετήσιο πλεόνασμα άνω του 2% του ΑΕΠ !).
Αυτό προκύπτει από το ζήτημα που έχει ήδη τεθεί, της «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων». Αντί για την συμπλήρωση των ευρωπαϊκών συνθηκών, η υποκατάστασή τους από τον ESM που θα δρα ανεξάρτητα από τα θεσμικά όργανα!
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έχει ως αντικείμενό της μόνο τη νομισματική πολιτική και όχι την υποκατάσταση πολιτικών αποφάσεων, όπως κάνει σήμερα π.χ. με το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης».
Δυστυχώς φαίνεται ότι το κίνητρο του κέρδους σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεταξύ των κεφαλαιοκρατών είναι υπεύθυνο για την αποσταθεροποίηση στη συσσώρευση και χρησιμοποίηση του κεφαλαίου, η οποία οδηγεί σε συνεχώς αυξανόμενες και σοβαρές υφέσεις. Το πρώτο πειραματόζωο της Ευρώπης για την αντιμετώπισή τους είναι σήμερα η Ελλάς.
Όλα αυτά δεν τα φαντάστηκα εγώ, έχουν ήδη λεχθεί από Σόιμπλε και Μέρκελ και παραμένω κατάπληκτος που η Κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν τα άκουσε και παραμένει δέσμια της αυτ(απάτης) που ανακοινώνει κάθε μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπός της.
Τα παραπάνω απαιτούν το ΔΝΤ να παραμείνει μεταβατικά μέχρι τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος και φυσικά πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια σχετική συμφωνία του με τη Γερμανική Κυβέρνηση.
Στις 15 Ιουνίου λοιπόν θα επέλθει μια «συμφωνία» πιο συγκεκριμένη μεν αλλά σίγουρα χωρίς ποσοτικά μέτρα που θα συζητηθούν το 2018.
Η τεχνική επεξεργασία, που θα στηρίζεται, ως συνήθως, στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, θα περιλαμβάνει την περίοδο 2021 έως και το 2060. Το ξέρουμε αυτό (και ας μη το λέμε!) γιατί το λένε όλες οι εκθέσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους (δεν θα σχολιάσω εδώ το πόσο ανόητο είναι από τη μεριά τους να κάνουν προβλέψεις για 40 χρόνια, όταν όλοι, ως γνωστόν, αναθεωρούν τις προβλέψεις τους ακόμα και κάθε χρόνο!).Ισχυρίζομαι λοιπόν ότι η ρύθμιση του χρέους δεν θα γίνει ως αντάλλαγμα των θυσιών του ελληνικού λαού, αλλά όπως βολεύει τη γερμανική Ευρώπη και ότι ο διεθνής οικονομικός έλεγχος( και η οικονομική καθήλωση) που θα εξασκείται από τον ESM και από τις αγορές στις οποίες θα «εξέλθει» σύντομα η χώρα, θα διαρκέσει για δεκαετίες.
Επτά χρόνια μετά από το πρώτο μνημόνιο και ύστερα από δυόμιση χρόνια αλλοπρόσαλλης διακυβέρνησης από τους ετερόκλητους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα υφίσταται τώρα το τέταρτο μνημόνιο και θα υποστεί και ένα ακόμα πολύ μακροχρόνιο «μνημόνιο». Η παρούσα κυβέρνηση χρεώνεται περισσότερο τελικά από τις προηγούμενες το ότι απέτυχε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το «τούνελ» (πόσες φορές το έχουμε ακούσει!) και αντίθετα της εξασφάλισε το ρόλο του «διεθνούς ζητιάνου» για πολλά χρόνια ακόμα.
Ελπίζω ειλικρινά ότι κάνω σοβαρό λάθος στις εκτιμήσεις μου γιατί αλλιώς η χώρα μας, θα βρίσκεται «εντός Ευρώ» αλλά εκτός ευρωπαϊκών συνθηκών και κεκτημένων (που είναι το ουσιαστικότερο για μένα) για μισό αιώνα.
Έτσι και αλλιώς όμως το έργο της κυβέρνησης συνοψίζεται πολιτικά στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου (Αύγουστος 2015), του παρόντος τέταρτου μνημονίου μέχρι και το 2022, και μία διαρκή εποπτεία (μνημόνιο δηλαδή, εκτός ευρωπαϊκών κανόνων) για 40 χρόνια από τον ESM και τις αγορές. Αυτό το «έργο» είναι σημαντικά πιο αρνητικό για την κοινωνία μας από τα αντίστοιχα «έργα» των άλλων κομμάτων που μας κυβέρνησαν από το 2009.
Και για εμάς όλους το θέμα είναι να μη μείνουμε στο ρόλο του απλού θεατή….


Nicolas Markatos
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών