ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Η σκοτεινή ψυχή του τρομοκράτη και των…

Φωτογραφία του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ.
Το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Χθες, στην Παναγία των Παρισίων. Προχθές, στη Γέφυρα του Λονδίνου. Κάποιος μανιακός σπέρνει τον τρόμο και αίμα. Κατά κανόνα, σχεδόν πάντα, αθώων συνανθρώπων μας. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Και ο θύτης. Και το θύμα.

Τί να επιδιώκει, άραγε, ο τρομοκράτης. Να τιμωρήσει; Ή να διεκδικήσει; Να επιβάλει ποινές σε ένοχους και υπόπτους; Ή να προσφέρει στα παιδιά του και στα αδέλφια του κομμάτια, από μια εικαζόμενη και άγνωστη στους υπόλοιπους από εμάς, ελευθερίας.
Σκοτεινή η ψυχή του τρομοκράτη. Κάποτε, είχαμε τα παιδιά των μεγαλοαστών ή και των προοδευτικών, που πίστευαν πως μέσα από την τυφλή και ατομική τρομοκρατία, θα άλλαζαν τον κόσμο. Κάποτε, κάποιοι διακινδύνευαν τις ζωές αθώων επιβατών για να προωθήσουν τα κινήματα ανεξαρτησίας. Και από όσο ξέρουμε, όλες οι σχετικές υποθέσεις, ιστορικά, ναυάγησαν.
Σήμερα, όλες, σχεδόν, οι τρομοκρατικές ομάδες και επιχειρήσεις αναφέρονται στον Μωάμεθ και στο Ισλάμ. Πολύ λιγότεροι είναι οι ακροδεξιοί, που απλώς μισούν καθετί το δημοκρατικό.
Οι τζιχαντιστές, από την άλλη μεριά, δεν έχουν καμιά πολιτική διεκδίκηση. Ούτε προώθηση των ισλαμικών ιδεών. Καταστροφή και αίμα. Αυτός είναι ο ορίζοντάς τους. Αυτοί μεν έχουν σκοτεινή ψυχή. Τα οράματά τους δεν έχουν φως. Αλλά και εκείνοι που τους οργάνωσαν, τους εκπαίδευσαν, τους εξόπλισαν, τι ψυχή, άραγε, έχουν;
Την Αλ Κάιντα την εκπαίδευσαν οι ΗΠΑ. Και το πρώτο χρήμα ανήκε στους Σαουδάραβες. Πέτυχαν ένα βραχυπρόθεσμο στόχο. Έριξαν ένα φιλοσοβιετικό καθεστώς. Και το αντικατέστησαν με ένα σύστημα που οργάνωσε και εξέπεμπε αίμα και μηνύματα βίας. Ποιός εκπαίδευσε τους τζιχαντιστές; Ποιός τους οργάνωσε και τους χρηματοδότησε; Πάλι οι ΗΠΑ. Σε μια προσπάθεια ανακατανομής του ενεργειακού πλούτου της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου.
Και τώρα; Έχουμε μια νέα φάση. Της ίδιας στρατηγικής. Ο Τραμπ έπεισε τους Σαουδάραβες και οι τελευταίοι «στρίμωξαν» τα καθεστώτα που εξαρτώνται από αυτούς στην υιοθέτηση ενός νέου εχθρού. Το Κατάρ!
Δεν ισχυρίζομαι ότι το Κατάρ αποτελεί μια δημοκρατική κοινωνία. Δε γνωρίζω ούτε την ελάχιστη χαραμάδα ελευθερίας στη Σαουδική Αραβία. Και το Ιράν έχει αυτή τη στιγμή αιρετό ηγέτη.
Άγνωστη και σκοτεινή η ψυχή του τρομοκράτη. Άγνωστη η ψυχή και τα σκοτεινά σχέδια εκείνων που τον καθιστούν εχθρό.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τετάρτη, 07.06.2017


ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών