Κομισιόν: Αβέβαιο αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να διατηρήσει πλεονάσματα

 http://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/p/620x380/crop/both/86/86be66a0678a4cdcbfabf0058cd1c47c.jpg
Άνευ σχολίων ...
( τα λόγια ειναι περιττά ! )
Κομισιόν: Αβέβαιο αν θα καταφέρει η κυβέρνηση να διατηρήσει πλεονάσματα
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:14
"Υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίες" αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεσή της για το
μνημόνιο την οποία αποκαλύπτει το Bloomberg, ενώ εκτιμά ότι υπάρχουν και "σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη".
Επιπρόσθετα, προβλέπει ότι δεν θα χρειαστεί να εκταμιευθούν από το δάνειο του ESM των 86 δισ. ευρώ δόσεις αξίας 27,4 δισ. ευρώ, ενώ θα δημιουργηθεί, αν ολοκληρωθούν οι επόμενες αξιολογήσεις και εκταμιεύσεις, ταμειακό απόθεμα της τάξης των 9 δισ. ευρώ που θα καλύψει χρηματοδοτικά την χώρα για περίπου 10 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος.
Τα σενάρια της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος
Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας χρειάζεται να υποχωρήσουν στο 9,3% του ΑΕΠ το 2020 από 17,5% του ΑΕΠ το 2017, με βάση το βασικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους που έχει προετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο αντίγραφο του εγγράφου που έχει περιέλθει στην κατοχή του.
Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν από το 2020 και στη συνέχεια, ξεπερνώντας το 20% μετά το 2045 και φτάνοντας το 20,8% έως το 2060 με βάση το βασικό σενάριο.
Επίσης, με βάση τα βασικό σενάριο, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει το 176,5% του ΑΕΠ το 2017, το 159,9% το 2020, το 123,1% το 2030 και το 91,2% το 2060.
Η δυναμική του χρέους σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον γίνεται εκρηκτική από τα μέσα του 2030 και στη συνέχεια, με το χρέος να φτάνει το 241% του ΑΕΠ το 2060 στο συγκεκριμένο σενάριο.
Στο δυσμενές σενάριο, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν το 20% του ΑΕΠ το 2033 και φτάνουν το 56% του ΑΕΠ έως το 2060.
Στην ανάλυση υπάρχει και η πρόβλεψη για ένα μαξιλάρι που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τη χρηματοδότηση του ESM της τάξης των 27,4 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος.
Το υψηλό χρέος και οι υψηλές ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν από την ανάλυση δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Η έκθεση, με ημερομηνία 16 Ιουνίου, βλέπει την ανάγκη για "την υλοποίηση επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, χτίζοντας στους όρους και προϋποθέσεις που διαμορφώθηκαν στα ανακοινωθέντα των Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016 και 15ης Ιουνίου 2017.
"Ένας κατάλληλος συνδυασμός μέτρων για τη διαχείριση του χρέους (που θα περιλαμβάνει την πλήρη υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων), παράταση της περιόδου λήξης και της περιόδου χάριτος για το αρχικό κεφάλαιο και τον τόκο, μαζί με τη χρήση των κερδών από SMP και ANFA θα επιτρέψει την επιστροφή του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα όσον αφορά τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες", σημειώνεται.
Επισημαίνεται επίσης ότι "η βιωσιμότητα του χρέους και σε αυτό το πλαίσιο η ανάγκη για επιπλέον μέτρα στο χρέος, θα πρέπει να αξιολογηθούν με έναν τρόπο που θα μερινά και για έναν αριθμό καθοδικών κινδύνων".
Η Κομισιόν αναφέρει ταυτόχρονα ότι "υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίας. Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικοί καθοδικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού και τις τάσεις της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής".
Στην έκθεση σημειώνεται παράλληλα ότι η εκταμίευση των δόσεων αναμένεται να βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα "σημαντικό” ταμειακό απόθεμα μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Ένα ταμειακό απόθεμα της τάξης των 9 δισ. ευρώ αναμένεται να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για περίπου 10 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος, επισημαίνεται.
Συνολικά, η Ελλάδα χρειάζεται να καλύψει 18,9 δισ. ευρώ σε πληρωμές για το υπόλοιπο του προγράμματος, ενώ οι ελληνικές αρχές χρειάζεται να τακτοποιήσουν καθυστερούμενες οφειλές περίπου 6,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος.

 Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017 - 17:02
Δημητρης Τσαγκαρης
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών