Ποια δημόσια έργα σχεδιάζονται για το άμεσο μέλλον;

  https://www.b2green.gr/el/images/articles/lg/46622/poia-dimosia-erga-schediazontai-gia-to-ameso-mellon.jpg
Του Κωνσταντίνου Δέδε
Είναι, πλέον, παραπάνω από σαφές ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις ως μία περιστασιακή ευκαιρία και όχι ως τη μοναδική δυνατότητα που έχει η Χώρα μας για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη.

Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι, η κυβέρνηση, οικειοποιούμενη ουσιαστικά τα έργα των προηγούμενων, εγκαινίασε πρόσφατα με πανηγυρικούς τύπους τους αυτοκινητοδρόμους, η υλοποίηση των οποίων σχεδιάστηκε από άλλους, χωρίς όμως να έχει προγραμματίσει κανένα νέο έργο για την επόμενη διετία τριετία τετραετία.
Δεν γνωρίζει η τωρινή μας κυβέρνηση ότι το 2013 όταν ξεκίνησαν εκ νέου οι αυτοκινητόδρομοι δημιούργησαν άμεσα και έμμεσα σχεδόν 20.000 θέσεις εργασίας;
Δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της τόνωσης του κλάδου των δημοσίων έργων και έργων υποδομής ώστε να επανέλθει η οικονομία με σταθερά βήματα και να ενδυναμωθεί η αγορά εργασίας;
Τα μέχρι τώρα δεδομένα μαρτυρούν πλήρη έλλειψη πλάνου όχι μόνο για το πού θα απασχοληθούν οι άνθρωποι που εργάστηκαν για την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του μαρασμού του κατασκευαστικού κλάδου, όταν κανένα άλλο δημόσιο έργο δεν βρίσκεται στα σκαριά…
Ποιες είναι οι προοπτικές δεδομένης της κατάστασης; Όχι καλές. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδεικνύει μεταρρυθμιστική προδιάθεση. Αρκούνται στην προβολή που τους προσφέρει η διαδικασία εγκαινίασης των δρόμων, κόβοντας κορδέλες και προβαίνοντας σε εγκωμιαστικές δηλώσεις για τους εαυτούς τους.
Ωστόσο, η επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης προϋποθέτει θεσμικές παρεμβάσεις στον τομέα του προγραμματισμού των έργων, εξωστρέφεια του ελληνικού κατασκευαστικού και τεχνικού δυναμικού και αποτελεσματική εκμετάλλευση και απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Είναι πλέον άμεση η ανάγκη συνειδητοποίησης του ότι χωρίς έργα και επενδύσεις η επιστροφή σε πορεία ανάπτυξης αποτελεί μακρινό όνειρο, χωρίς εισροή κεφαλαίων και ορθή κατανοµή των περιορισμένων πόρων του ΠΔΕ, η αύξηση των εισοδημάτων και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου αποτελούν αυταπάτες.
Δεν είναι τυχαίο που κάθε κυβέρνηση, πλην της δικής μας, προσπαθεί με διάφορους τρόπους να προσελκύει επενδυτές και να ενθαρρύνει τις εγχώριες επενδύσεις με διάφορα προνόμια, επιπρόσθετες υπηρεσίες και φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και να έχει πάντα στην ατζέντα της την υλοποίηση νέων έργων.
Αν σήμερα δεν γίνεται κανένας σχεδιασμός για τα έργα του μέλλοντος, ποιά έργα θα εγκαινιάσουμε το 2020 – 2021 – 2022; Αν δεν γίνουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις τότε η ανάπτυξη δεν θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά…
Πρόσφατα, η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Εκεί υπάρχει μόνο μια χώρα που κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς: η Ελλάδα. Τη στιγμή που άλλες χώρες καλπάζουν. Η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Η Πορτογαλία επίσης και η Κύπρος για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο κινείται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που φτάνουν πλέον το 3,3%.
Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει με την επιδοματική πολιτική και τις προσλήψεις στο δημόσιο. Ύστερα από τόσες θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες και θα συνεχίσουν να κάνουν τα επόμενα χρόνια πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή πολιτική απάντηση. Μια σύγχρονη και ρεαλιστική οικονομική πρόταση: Να φύγουμε από τις απάτες και τις αυταπάτες και να σχεδιάσουμε τα μεγάλα έργα και την προσέλκυση των επενδύσεων.
​* Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι Δικηγόρος – Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ

By kostasdedes Μαΐου 29, 2017
Δημοσιεύτηκε στo www.capital.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών