ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Υπάρχουν και καλά νέα!


Φωτογραφία του ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ.
Ήμουν τυχερός. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης μού υπέδειξε να παρακολουθήσω μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ημερίδες με οργανωτή το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Τίτλος, «Εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων Πανεπιστημίου Κρήτης».

Χθες, λοιπόν, το πρωί εγκατέλειψα αγαπημένες μου συνήθειες για να προσέλθω σε μια από τις πιο σύγχρονες αίθουσες του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου.
Έχω εντυπωσιαστεί από αυτό το έργο. Δίπλα από τα τείχη και κοντά στον τάφο του Καζαντζάκη. Το έχω ξανα-υποστηρίξει. Θα μπορούσε να γίνουν τα τείχη του Ηρακλείου στοιχεία της ταυτότητάς του. Προσβάσιμη για όλους όσοι αγαπούν το Ηράκλειο. Με ελάχιστες παρεμβάσεις. Με ξύλινες γέφυρες σε κάθε περίπτωση ασυνέχειας των τειχών. Και με μια καθημερινή εποπτεία. Γιατί πάντα υπάρχουν στην σύγχρονη Ελλάδα βάνδαλοι.
Να επανέλθω στο θέμα της ημερίδας. Μίλησαν ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, για το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας. Ο καθηγητής Αντώνης Χουρδάκης, για το Μουσείο της Εκπαίδευσης. Η Αικατερίνη Βορεάδου, για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Ένα μουσείο ανοικτό για όλες τις ηλικίες. Από 3 μέχρι 103 ετών. Ο καθηγητής Ιωάννης Μουζάς, για το Μουσείο Ιατρικής. Και τόσοι άλλοι.
Όλοι είπαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα. Από καθέναν κράτησα και κάτι. Από τον Νίκο Σταμπολίδη κράτησα δύο εντυπωσιακές σκέψεις.
Η πρώτη: Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας μαζί με το Αρχαιολογικό Πάρκο του αποτελεί ένα παράδειγμα, όπου Θεός, φύση και άνθρωπος δημιουργούν ένα μοναδικό τρίπτυχο. Με μια εσωτερική πνευματική ενότητα. Κάτι που μας διακρίνει από άλλους λαούς πολιτισμούς και άλλες θρησκείες.
Η δεύτερη: Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας είναι το μοναδικό παράδειγμα Μουσείου που δίνει υλική υπόσταση και επαληθεύει τα Ομηρικά Έπη στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού.
Δεν είναι δουλειά μου να συντάξω το δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω ένα βήμα πιο μπροστά.
Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα 40 χρόνια του Πανεπιστημίου Κρήτης. Που βρίσκεται πολύ ψηλά στη διεθνή κατάταξη. Έχει αλλάξει τη ζωή του νησιού μας και τη γεωγραφία των ΑΕΙ της χώρας μας. Δεν αντιλέγω. Υπάρχουν και αρνητικά φαινόμενα. Και νοοτροπίες παρέας. Και άλλες παθογένειες. Όμως, το επαναλαμβάνω, άλλαξε το τοπίο. Ακόμα και στο χώρο της Υγείας.
Οι εφημερίδες ψάχνουν τα κακά νέα. Από τη φύση τους. Αυτή είναι η αποστολή τους. Υπάρχει, όμως, και χώρος για καλά νέα.
Νέα Κρήτη, Άποψη, Δευτέρα, 12.06.2017

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών