ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Τέταρτο Μνημόνιο; Ή μόνιμο Μνημόνιο;

η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Μπορεί, τις ώρες αυτές, να έχουν μονογράψει τα τελικά σχέδια του τέταρτου Μνημονίου. Οι τελικές, όμως, υπογραφές θα μπουν αργότερα. Προφανώς και πιθανόν μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου 2017.

Ήδη, δημοσιεύτηκε το σχέδιο με ημερομηνία 23 Απριλίου 2017. Ολόκληρο. Και με ελάχιστα κενά. Κάπου-κάπου έχει αφεθεί χώρος για να συμπληρωθούν, αργότερα, οι αριθμοί και οι ποσότητες των διαφόρων, σε βάρος μας, βαρών. Έτοιμη και η ελληνική μετάφραση! Τι προνοητικοί αυτοί οι ξένοι δανειστές! Μολονότι τα Ελληνικά τους είναι φτωχά. Και βέβαια μέχρι τις τελευταίες αυτές ώρες δεν έχει διαψευστεί ούτε μια πρόταση. Ούτε ένα κόμμα.
Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε:
Πρώτον: Ο Αλέξης είναι ανερυθρίαστα και ξεδιάντροπα ψεύτης. Και μόνο ψεύτης. Μέχρι και χθες με την ευκαιρία, μάλιστα, της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μας διαβεβαίωνε με πανηγυρικούς τόνους ότι βγαίνουμε, όπου να ‘ναι, επιτέλους, από το δικό του και πιο άθλιο Μνημόνιο. Και εμείς διαβάζουμε ότι, από εδώ και στο εξής η πατρίδα μας δε θα είναι υπό επιτροπεία, όπως κατήγγειλε τους προηγούμενους πολιτικούς αλλά θα προσπαθούμε όλοι μας, να αναπνέουμε κάτω από την μπότα των πιο σκληρών οικονομικών δυνάμεων. Και, μάλιστα, όχι μόνο μέχρι το 2018 ή, έστω, το 2019. Αλλά και πέραν των ετών αυτών. Για απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα.
Δεύτερον: Για ελάχιστα πράγματα από σήμερα και μπρος θα αποφασίζουμε μόνοι μας, ως κυρίαρχο έθνος. Θα καταργήσουν – έτσι λένε τα δημοσιευμένα κείμενα- τον αυτόματο και διαβόητο «κόφτη» δαπανών. Μας εμπαίζουν και πάνω! Γιατί τα μέτρα του «κόφτη» θα τα εφαρμόσουν από τώρα ή από του χρόνου!
Τρίτον: «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» (που δεν θα είναι «κούρεμα», πια) αναβάλλονται επ’ αόριστον. Προσωπικά θα ήθελα να σας ενημερώσω για την ακόλουθη πορεία. Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, που μάλλον θα φτάσουμε, θα υποβάλει η Γερμανία ή άλλος τρίτος καθ’ υπόδειξη της Γερμανίας ποσοστικοποιημένα τα γνωστά μέτρα «ελάφρυνσης του χρέους».
Δηλαδή, παράταση της περιόδου χάριτος, χαμηλότερα επιτόκια, και λοιπά μέτρα παρόμοιας φύσης.
Με αυτή την κίνηση το ΔΝΤ θα συμφωνήσει, καταρχήν, στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδος μέχρι το καλοκαίρι του 2018. Κανένα από τα μέτρα αυτά δε θα επιβαρύνει το Γερμανό φορολογούμενο.
Έτσι, ο παμπόνηρος, πλην «σεβαστός» κατά τον Αλέξη, Σόιμπλε θα ξεπεράσει το σκόπελο των γερμανικών εκλογών του προσεχούς Σεπτέμβρη. Και μετά; Έχει ο Θεός!
Νέα Κρήτη, Άποψη, Τρίτη, 02.05.2017

Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών