Νίκος Μαρκάτος : Η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων είναι ίσως η μεγαλύτερη "μεταρρύθμιση"

 η εικόνα προφίλ του Nicolas Markatos
Η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων είναι ίσως η μεγαλύτερη "μεταρρύθμιση" μπροστά στην οποία θα έχει βρεθεί ποτέ το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, τουλάχιστον όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Τα αδιέξοδα του συστήματος είναι γνωστά, το δε κοινωνικό κόστος είναι επίσης μεγάλο και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική οικογένεια. Όλοι σήμερα δέχονται ότι το
σύστημα αυτό "δεν πάει άλλο", χωρίς όμως να είναι σε θέση να προτείνουν κάτι ριζικά διαφορετικό. Και ασφαλώς, υπάρχουν πλείστα όσα αντιπαραδείγματα από άλλες απόπειρες να αλλάξουν τα πράγματα στην Παιδεία, οι οποίες οδηγήθηκαν σε οικτρή αποτυχία με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση.
Πολλοί ισχυρίζονται και όχι αβάσιμα, ότι είμαστε ανέτοιμοι. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι όλα τα απαιτούμενα μέσα είναι σήμερα εδώ: Η τεχνολογία, οι ανθρώπινοι πόροι, οι υποδομές. Η απόσταση από τη διαθεσιμότητα των μέσων μέχρι και την υλοποίηση μιας τέτοιας δραστικής αλλαγής είναι πράγματι τεράστια και εντοπίζεται κυρίως στον υπό δραστηριοποίηση ανθρώπινο παράγοντα: πώς βλέπουμε την αλλαγή, γιατί την επιδιώκουμε και τι συμβιβασμούς είμαστε σε θέση να κάνουμε. Από την άλλη στην οικογένεια: πόσο βαρύ νιώθει το χρέος των ανώτατων σπουδών, πόσο λειτουργεί με σημεία αναφοράς που εντοπίζονται στο παρελθόν και σήμερα έχουν αλλάξει δυναμικά. Πόσο, επίσης, συνδέει την ευγενή επιδίωξη για μόρφωση με την ανάγκη για επαγγελματική αποκατάσταση.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα πλείστα τεχνικά και αντικειμενικά εμπόδια, ενδεχομένως να φέρουν σε σκεπτικισμό πολλούς από εμάς. Όμως, η πρόκληση βρίσκεται στη δράση. Σε κάθε κατάσταση θα υπάρχουν σκέψεις που θα μας αποτρέπουν από οποιαδήποτε αλλαγή. Ακόμη και όταν οι δυσκολίες φαίνονται ανυπέρβλητες, εμείς πρέπει να προσπαθούμε. Να μαχόμαστε με τις αντικειμενικές, αλλά και τις ανθρώπινες δυσκολίες, όπως τις διαμάχες συντεχνιακών συμφερόντων. Να ξεπερνάμε τον εαυτό μας. Να δικαιώνουμε τον τίτλο του Ανθρώπου, που δικαίως φέρουμε.

Νίκος Μαρκάτος

Πρώην Πρύτανης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Nicolas Markatos
9 Μαΐου
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών