Στο Σαραντάπορο Ελασσόνας συνετρίβη το «αρχαίο» UH-1H της ΑΣ - Μια αξιωματικός επέζησε - Νεκρός ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς (upd 3)

 
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΡΕΥΝΑΣ-ΔΙΑΣΩΣΗΣ του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας εντοπίστηκαν τα συντρίμμια από το μεταφορικό ελικόπτερο UH-1H που το πρωί σήμερα χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ εκτελούσε πτήση από την Λάρισα με κατεύθυνση βόρεια προς την Κοζάνη. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (19.04.2017) χάθηκε από τα ραντάρ με πέντε επιβαίνοντες.
Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης έχουν εντοπίσει ζωντανή αλλά σοβαρά τραυματισμένη μία γυναίκα αξιωματικό, την ιπτάμενη μηχανικό του ελικοπτέρου.
Υπενθυμίζεται πως στο ελικόπτερο που εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη επέβαιναν 5 άτομα, ανάμεσά τους και ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Ιωάννης Τζανιδάκης.
Ξεκίνησε από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας με προορισμό τη Λάρισα, έχοντας τρεις επιβαίνοντες. Από εκεί επιβιβάστηκαν άλλα δύο άτομα και το ελικόπτερο απογειώθηκε με προορισμό την Κοζάνη που δεν έφτασε ποτέ...
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΣ, το ίχνος του ελικόπτερου Χιούι (UH-1H) χάθηκε στις 07:50 το πρωί.
Σε αυτή την περιοχή, στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Στρατού Ξηράς UH-1H:
Στρατιωτικό ελικόπτερο του ίδιου τύπου (UH-1H) είχε καταπέσει το Φεβρουάριο του 2006 στην Καρυώτισσα Πέλλας με αποτέλεσμα το θάνατο των τεσσάρων μελών του πληρώματος.Μήπως λοιπον τα ελικόπτερα αυτά παραείναι πλέον επικίνδυνα,για την ασφάλεια των παλλικαριών,και πρέπει να αποσυρθούν άμεσα.
Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τις οικογένειες δύο χειριστών ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούϊ (UH-1H) ΕΣ 622 της Αεροπορίας Στρατού που συνετρίβη τον Φεβρουάριο 2006 στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας κατά τη διάρκεια νυκτερινής εκπαιδευτικής πτήσης. 
Οι άτυχοι πιλότοι είχαν εγκλωβιστεί σε περιοχή με πυκνή ομίχλη με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να συντριβεί στην προσπάθειά του να εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση σε λοφώδη περιοχή.
Στις αγωγές εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων παραβιάσεις κανονισμών κατά την οργάνωση και εκτέλεση των εκπαιδευτικών πτήσεων και έλλειψη επαρκούς εποπτείας ασφάλειας νυκτερινών πτήσεων.
Μετά από μακρά και σκληρή δίκη κατά τη διάρκεια της οποίας απαιτήθηκε εκτεταμένη τεχνική διερεύνηση και εξέταση της υπόθεσης σε βάθος, το Εφετείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τις οικογένειες των δύο πιλότων, έκρινε υπεύθυνο για το ατύχημα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και επιδίκασε σημαντικά ποσά χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων στρατιωτικών. 
Οι νεκροί τότε:
Ανθστής (ΑΣ) Καρδόπουλος Ευστάθιος του Σάββα, ετών 33, χειριστής ελικοπτέρου - κυβερνήτης,
Αλχίας (ΤΧ) Καστανίδης Ευάγγελος του Σωτηρίου, ετών 28, μηχανοσυνθέτης και
Επχίας (ΑΣ) Κάτσιας Αθανάσιος του Μάρκου, ετών 24, συγκυβερνήτης χειριστής ελικοπτέρου
Τα ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα στον πόλεμο του Βιετνάμ,ήδη από τον Απρίλιο του 1962, προτού επισήμως οι ΗΠΑ εμπλακούν στον πόλεμο αυτό. Τα πιο βελτιωμένα Χιούι με αυξημένη μεταφορική ικανότητα, τα UH-1H, όπως αυτά που ανήκουν στο στόλο της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, άρχισαν να παράγονται για το στρατό των ΗΠΑ το 1967.
Το 1970, στο αποκορύφωμα των πολεμικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ, οι Αμερικανοί διέθεταν εκεί πάνω από 3.900 ελικόπτερα, από τα οποία τα δύο τρίτα ήταν Χιούι. Πάνω από 5.500 είχαν κατασκευάσει οι Αμερικανοί μέχρι τη λήξη της γραμμής παραγωγής το 1982.
Στην Ελλάδα τα ελικόπτερα αυτά πρωτοήρθαν το 1969. Αρχισαν τότε να παραδίδονται σταδιακά μέχρι το 1981 στην Αεροπορία Στρατού που ο στόλος της, με την παραλαβή μερικών ακόμα μεταχειρισμένων από το στρατό των ΗΠΑ το 1993, έφτασε να αριθμεί τα 101 Χιούι. Βεβαίως, σήμερα, στην ουσία δεν ξεπερνούν τα 35-40 τα πλήρως επιχειρησιακώς ενεργά, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αυτά τα παλαίμαχα μεταφορικά ελικόπτερα.
Την 1η Ιουνίου 2004, το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο του υπουργείου Αμυνας απέρριψε ως ασύμφορο λόγω παλαιότητας τον εκσυγχρονισμό των Χιούι που τίθενται πια σε διαδικασία απόσυρσης.Απο τότε είχαμε 2 πτώσεις και 7 θανάτους στελεχών. 
 http://www.pronews.gr/

10:24
19/04/2017
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών