Η δημοκρατία δεν είναι τεστ γνώσεων

 Η δημοκρατία δεν είναι τεστ γνώσεων
Το ψέμα έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της Ελλάδας. Τα χρόνια της κρίσης οι πολίτες έχουν δεχθεί ένα βομβαρδισμό πληροφοριών και θέματα και όρους που δεν είχαν ξανακούσει ποτέ. Από τα spreads και τα cds μέχρι τα πολύ επίκαιρα “staff level agreements”.

Ενημερώνονται κάθε μέρα από δημοσιογράφους και πολιτικούς στα πρωινά τηλεοπτικά πάνελ, από την υπερπληθώρα εφημερίδων της χώρας, από χιλιάδες ιστοσελίδες, από εκατομμύρια απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και από τον “ειδικό” κάθε παρέας που τα “ξέρει από μέσα”.
Είναι απόλυτα φυσικό, σε αυτόν τον βομβαρδισμό μηνυμάτων που δέχεται ο πολίτης, κάποια να βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία και δεδομένα και κάποια να είναι ψέματα. Ψέματα όμως, που αν επαναλαμβάνονται καθημερινά, γίνονται πιστευτά. Σε αυτήν ακριβώς την τακτική έχει βασιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει ακόμη και μετεκλογικά, ακόμη και σήμερα.
“Η καθυστέρηση οφείλεται στη διαφωνία ΕΕ με το ΔΝΤ”, “Συμφωνήσαμε για ούτε ένα ευρώ μέτρα”, “Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι οι απολύσεις και οι εντολές του Σόιμπλε”, λένε αυτοί που έχουν ήδη ψηφίσει κάθε μέτρο που τους έχει προτείνει το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε. Δεν θα αναφέρω άλλα ψέματα γιατί ο σκοπός του άρθρου είναι άλλος.
Τι περιμένουμε από τους πολίτες όμως κάθε φορά που ένα ψέμα ακούγεται από μια τηλεόραση στο σαλόνι ενός σπιτιού; Μπορούν οι απόψεις να αλλάξουν την πραγματικότητα; Όχι. Μπορεί η πραγματικότητα να αλλάξει απόψεις; Θα έπρεπε.
Ένα λάθος που κάνουμε στη Νέα Δημοκρατία όμως είναι ότι πολλές φορές θεωρούμε ότι αυτή η παραδοχή αρκεί. Περιμένουμε από τους πολίτες να αξιολογήσουν μόνοι τους τι είναι αληθές και τι ψευδές, τι είναι εφικτό και τι ουτοπία, τι είναι σωστό και τι λάθος. Δεν αρκεί. H δημοκρατία δεν είναι τεστ γνώσεων. 
Ο πολίτης για να εμπιστευτεί και τελικά να επιλέξει με την ψήφο του ένα πολιτικό κόμμα απαιτεί πολλά παραπάνω από στοιχεία, δεδομένα και αριθμούς. Απαιτεί έμπνευση, απαιτεί πειστικές φωνές, απαιτεί μαχητικότητα και επιμονή, απαιτεί να δει στην πράξη μια αλλαγή νοοτροπίας. Η εποχή που ο πολίτης περίμενε έξω από πόρτες πολιτικών γραφείων έχει τελειώσει. Ο πολιτικός πρέπει να πάει στον πολίτη και να προσπαθήσει διπλά να αλλάξει τα στερεότυπα που διόγκωσε η κρίση, αν θέλουμε η δημοκρατία μας να λειτουργήσει ξανά με λογική.
* Ο κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι αναπληρωτής εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.

 http://newpost.gr
 10-4-17
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών