Ο εξωδικαστικός έγινε...εσωδικαστικός και με πολύ χαρτούρα

 Ο εξωδικαστικός έγινε...εσωδικαστικός και με πολύ χαρτούρα
Στα χέρια των διαλυμένων δικαστικών αρχών και από το… φθινόπωρο, βρίσκεται η τύχη χιλιάδων «κόκκινων» επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τελικά μόνο εξωδικαστικός δεν είναι αφού τα φορτωμένα Πρωτοδικεία της χώρας θα φορτωθούν και χιλιάδες ρυθμίσεις οφειλών. Αν κάποιος πιστωτής διαφωνεί με τη διαδικασία και τις λύσεις αλλά τις
αποδέχεται σιωπηρά τότε δεν θα χρειάζεται η προσφυγή στα δικαστήρια. Αν επιμένει κάποιος μέχρι το τέλος τότε πρέπει να αποφασίζουν οι δικαστές.
Χθες το υπουργείο Οικονομίας παρουσίασε τον μηχανισμό ενώ το νομοσχέδιο εισήχθη στις Επιτροπές και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια στα τέλη Απριλίου. Για να τεθεί σε εφαρμογή θα πρέπει να περάσουν τρεις μήνες, δηλαδή από τις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων. Με δεδομένο ότι η χώρα εκείνο το μήνα κάνει διακοπές, εκτιμάται ότι επί της ουσίας οι ρυθμίσεις οφειλών σε τράπεζες, Δημόσιο και Ταμεία θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο.
Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και με γραφειοκρατία που μπορεί να απειλήσει τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων που βρίσκονται στο «κόκκινο». Απαιτούνται 25 έγγραφα και πάνω από 20 βήματα προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στον εξωδικαστικό μηχανισμό.Την ίδια στιγμή βεβαίως που 400 χιλιάδες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που θέλουν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διευθέτησης χρεών (η οποία δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί) βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Ενώ τα κόκκινα δάνεια έχουν αυξηθεί κατά 1,5 με 2 δις ευρώ από την αρχή του έτους αφού κανείς δεν πληρώνει περιμένοντας τη ρύθμιση.
Όπως αποκαλύφθηκε από τη συνέντευξη, κανείς δε γνωρίζει ποια είναι τα συνολικά χρέη των 400 χιλ. επιχειρήσεων αφού δεν υπάρχει κοινή βάση δεδομένων τραπεζών, Ταμείων και εφοριών.
Αγνωστο είναι, ακόμη αν θα είναι αρκετοί οι 320 συντονιστές ενώ «γκρίζο» είναι το σημείο της προσφυγής στη δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που οι μη συναινούντες πιστωτές αποδεχθούν σιωπηρά το σχέδιο που θα προτείνεται, δεν θα απαιτείται η απόφαση δικαστή. Αν, όμως, έστω κι ένας πιστωτής επιμείνει στην αντίθεσή του, τότε είναι υποχρεωτική η δικαστική απόφαση. Κάτι που σημαίνει ότι με τον φόρτο που έχουν τα Πρωτοδικεία, θα υπάρξουν καθυστερήσεις έως και 5 μήνες.
Για απλές αιτήσεις η διαδικασία θα κρατήσει έως ένα μήνα, για μεσαίες εταιρείες με πολλαπλά προβλήματα θα χρειαστούν έως 3 μήνες και για μεγάλους ομίλους έξι μήνες.
Επί της διαδικασίας, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Φ. Κουρμούση, θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα:
Με κωδικούς του TAXIS, μια επιχείρηση θα μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από το καλοκαίρι και θα συμπληρώνει μια σειρά από στοιχεία.
Θα προκύπτει έτσι ένα «περιουσιολόγιο» για τις επιχειρήσεις, τον μεγαλομέτοχο και τους συγγενείς του, ώστε να είναι γνωστή το οικονομικό προφίλ.
Θα ορίζεται συντονιστής, σε ρόλο «διαιτητή» που θα κάνει ελέγχους και θα εκδίδει βεβαίωση πληρότητας της αίτησης. Τότε θα αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ο συντονιστής ειδοποιεί όλες τις πλευρές και αν το 50% των πιστωτών δεχθεί, ξεκινά η διαδικασία και θα προτείνονται λύσεις όπως επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μειωμένα επιτόκια, διαγραφή πανωτοκίων κ.λπ.
Θα εκδίδεται η μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης. Ενα συνολικό πλάνο αποπληρωμής των χρεών ανάλογα με τις ανάγκες και τη δυνατότητα της εταιρείας, κι όχι το ύψος της οφειλής.
Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για όλες τις λύσεις, με συγκεκριμένες προθεσμίες αποδοχής τους.
Αν συμφωνήσει το 60% στις προτεινόμενες λύσεις, συντάσσεται η σύμβαση.
Η σύμβαση πάει στα δικαστήρια για την τελική επικύρωση που θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 120 δόσεις.
Να σημειωθεί ότι μέσω της πλατφόρμας υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας οφειλετών – πιστωτών ενώ ο συντονιστής μπορεί να τους καλέσει σε συναντήσεις. Ο νόμος θα ισχύσει μέχρι το τέλος του 2018 κι εκτιμάται ότι μπορεί να ενταχθεί ένα μεγάλο ποσοστό από τις 400 χιλ. περίπου επιχειρήσεις.
Αν μια αίτηση απορριφθεί θα πρέπει να ξεκινήσουν άλλες διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο ή τις τράπεζες. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για τους κακοπληρωτές καθώς αποκλείονται όσοι δεν έχουν αξιολόγηση βιωσιμότητας ενώ θα αίρεται το τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο και θα παρουσιάζεται το σύνολο της περιουσίας τους.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι στο άρθρο 15 προβλέπεται ότι όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο και τα Ταμεία κάτω από 20 χιλιάδες μπορούν να διαπραγματευτούν και να πληρώσουν σε έως και 120 δόσεις με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ.


 11 Απριλίου 17 -
 http://www.ered.gr/
   
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών