ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Οι τοκογλύφοι της ιστορίας

 η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
 Τα ιδεολογήματα πέφτουν βροχή. Αν δεν το ξέρετε, ένας σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας μας διαβεβαιώνει ότι ο Μακρυγιάννης δεν ήτανε τίποτε άλλο από ένας τοκογλύφος. Ανάμεσα στα άλλα.
Κάπως έτσι θέλει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να διαβάζουμε και να κατανοούμε την Ιστορία. Με πολλά παραδείγματα. Όχι μόνο τον Μακρυγιάννη.

Να σβήσουμε και την περίοδο του Ιουστινιανού. Και ό,τι εκείνος ο μεγάλος ηγέτης έχει προσφέρει στο Βυζάντιο και στην ανθρωπότητα. Το περίφημο Βυζαντινό Δίκαιο. Μια δημιουργική μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού Δικαίου. Αυτόπου αποτέλεσε τη βάση του σημερινού ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. Και ό,τι αυτό σημαίνει στη ζωή μας. Και όχι μόνο.
Να σβήσουμε τους εξωτερικούς και εσωτερικούς αγώνες των αγωνιστών του ΄21. Τα ανεπανάληπτα κατορθώματά τους. Και τις εσωτερικές ήττες τους. Και να ιχνηλατήσουμε μόνο, τις ταξικές διαφορές μεταξύ των αγωνιστών και άλλα τινά. Αυτά που τους πάνε. Να φέρουμε στην πρώτη γραμμή τη μεγάλη Μικρασιατική Καταστροφή. Ως αποτέλεσμα των σφαγών που διέπραξαν οι Έλληνες σε βάρος των Τούρκων.
Να λερώσουμε την ιστορική μνήμη κορυφαίων εκκλησιαστικών ηγετών. Γιατί έτσι τους βολεύει. Νομίζουν ότι έχουν κατανοήσει τη μαρξιστική ανάλυση της Ιστορίας.Και γι΄ αυτό επιχειρούν να καταστήσουν την Ιστορία εργαλείο των πολιτικών τους επιδιώξεων και εργαλειοθήκη για κάθε ασθένεια.
Δυστυχώς. Και το αποδεικνύουν κάθε μέρα. Όλα τα πιο πάνω ιδεολογήματα δεν πρέπει να μας ξαφνιάζουν. Τα λέγανε και πιο παλιά. Όταν στριφογύρισαν γύρω από το 3%. Κάπου βρίσκανε και μια αίθουσα διδασκαλίας και προσπαθούσαν να φτιάξουν μικρομέγαλα ακροατήρια. Δεν το είχαν αποφύγει ποτέ. Ανήκαν στο ιστορικό περιθώριο και ό,τι αυτό παράγει. Κατά κανόνα, μια διάθεση εικονοπλαστική. Ό,τι κυριαρχεί στη δημόσια ζωή και στην επιστήμη πρέπει να το γκρεμίσουν. Και τι να βάλουν στη θέση του; Ιδεολογικά σκουπίδια, που ανατρέπονται πολύ εύκολα. Αν φυσικά κανείς καθίσει να τα παρατηρήσει.
Φυσικά και όλα αυτά τα ιδεολογήματα και οι παπαρολογίες με επιστημικοφάνεια δεν αντέχουν στο χρόνο. Ακόμα και αν τα ψηφίσουνε. Ακόμα και αν τα ντύσουνε με κάποιο προεδρικό διάταγμα. Ακόμα και αν δεν αντέξουν παρά να εκδώσουν υπουργικές αποφάσεις με τις ιδεοληψίες τους και την άρρωστη ανάγνωση της ιστορίας.
Γιατί θα αποτύχουν; Γιατί θα τους απορρίψει η ίδια η κοινωνία.

Νέα Κρήτη, Άποψη, Δευτερα 10.04.2017


Antonis Vgontzas
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών