Πρωτογενές πλεόνασμα 4,19% του ΑΕΠ το 2016 σε όρους μνημονίου

 Πρωτογενές πλεόνασμα 4,19% του ΑΕΠ το 2016 σε όρους μνημονίου
Των Δήμητρας Καδδά, Νίκης Ζορμπά
Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου διαμορφώθηκε στο 4,19% του ΑΕΠ το 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου. Ξεπερνά κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, ενώ σε αξία φτάνει τα 7,4 δισ. ευρώ.
Το πλεόνασμα σε όρους Μνημονίου είναι αυτό που καθορίζει το αν θα ληφθούν ή όχι νέα μέτρα. Τα στοιχεία δείχνουν την τεράστια υπεραπόδοση κατά 6,5 δισ. ευρώ έναντι του μνημονιακού στόχου που πέτυχε το ΓΛΚ αλλά και την εξίσου τεράστια υπερφορολόγηση και την "αποστράγγιση" της αγοράς που έλαβε χώρα το 2016 και συνεχίζεται, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και "ραπίζοντας" τον ιδιωτικό τομέα.
Πλέον επιχειρείται τα στοιχεία αυτά να αναδειχθούν από το ΥΠΟΙΚ ως "ασπίδα" για τα νέα μέτρα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, καθώς ακόμη οι θεσμοί αμφισβητούν ότι είναι διατηρήσιμα.
Σε τι διαφέρουν οι μετρήσεις Μνημονίου και Eurostat
Η επίδοση του 2016 είναι κατά 0,3% υψηλότερη σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα που μετράται σε όρους Eurostat και ανακοινώθηκε νωρίτερα από την ΕΛΣΤΑΤ.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν μια σειρά από τεχνικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού των δύο δεικτών (πλεόνασμα κατά μνημόνιο και κατά Eurostat), που αναπροσδιορίζονται  σε κάθε διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Είναι διαφορετική η μέτρηση των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, των εσόδων από  τα κέρδη ομολόγων από κεντρικές Τράπεζες, των δαπανών για την στήριξη των τραπεζών, των δαπανών για το προσφυγικό που δεν καλύπτονται από την ΕΕ κλπ. Ο τρόπος μέτρησης του "μνημονιακού" πλεονάσματος περιλαμβάνεται αναλυτικά στο τεχνικό Μνημόνιο της Ελλάδας με τον ESM.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ είναι υπολογισμένα βάσει κοινής μεθοδολογίας για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η ΕΛΣΤΑΤ επεξεργάζεται στοιχεία που λαμβάνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τα κοινοποιεί στη συνέχεια στην Eurostat. Η καταγραφή γίνεται με βάση τον τρόπο υπολογισμού της Eurostat (σε εθνικολογιστική βάση ή κατά ESA2010). Έχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων δύο φορές το χρόνο, όπως και όλες οι στατιστικές υπηρεσίες ανά την ΕΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Η αποστολή πρέπει να γίνεται πριν το τέλος Σεπτεμβρίου και πριν το τέλος Μαρτίου και η πιστοποίηση γίνεται λίγες εβδομάδες αργότερα από την Eurostat (αυτή τη φορά θα γίνουν στις 24 Απριλίου).
Προαναγγελία υπερπλεονάσματος
Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο εδώ και ημέρες για πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους μνημονίου στο φάσμα του 4% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ είναι να ανακοινώσει από την προηγούμενη Τρίτη πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% του ΑΕΠ με βάση την πληροφόρηση που είχε από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ (με στοιχεία που έφταναν χρονικά έως την 15η Φεβρουαρίου), δηλώνοντας ότι μετά τις σημερινές ανακοινώσεις θα προσαρμόσει εκ νέου τις εκτιμήσεις του.
Ωστόσο το ΔΝΤ δεν δέχεται ότι οι επιδόσεις του 2016 θα έχουν σταθερότητα προβλέποντας 2% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και 1,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά και έτσι την ανάγκη λήψης μέτρων (ή μεγαλύτερων παρεμβάσεων στο χρέος που δεν επιθυμεί ο γερμανικός άξονας).
Ο μνημονιακός στόχος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά για έναν "μεσοπρόθεσμο ορίζονται" που επιχειρείται να διευκρινισθεί στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα με το βασικό σενάριο να είναι η διατήρησή τους για μία 5ετία, δηλαδή έως το 2023.
ΕΛΣΤΑΤ: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat


Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ το 2016.
Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις το πλεόνασμα κατά ESA έφτασε το 2016 στα 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), ενώ το ακαθάριστο χρέος διαμορφώθηκε στα 314,9 δις. ευρώ (179,0 % επί του ΑΕΠ). Οι δαπάνες έφτασαν στο 49% του ΑΕΠ από 54,2% του ΑΕΠ το 2015 και τα έσοδα στο 49,73% του ΑΕΠ, από 48,38% του ΑΕΠ έναν χρόνο πριν.
Η επίπτωση της στήριξης των τραπεζών πέρυσι ήταν οριακή (0,04% του ΑΕΠ). Επίσης καταγράφεται αναδρομική βελτίωση των δημοσιονομιών του 2015 κατά 1,6% του ΑΕΠ. Επιβάρυνση 0,1% καταγράφεται αναδρομικά στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2014.
Τζανακόπουλος: Για πρώτη φορά ορατή η έξοδος από την Επιτροπεία
Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για την υπέρβαση του μνημονιακού στόχου εξέφρασε με δήλωσή του ο εκπρόσωπός της Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοινώνοντας το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016. 
Στη δήλωσή του, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως "Οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων", "τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν".

Όπως διευκρίνισε ωστόσο,  η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σκοπό, ούτε διάθεση για να πανηγυρίσει, καθώς ο λαός έχει υποστεί πολλά κατά της διάρκεια της κρίσης αλλά σημείωσε πως  πρόκειται για γεγονός που αποδεικνύει μεταξύ άλλων ότι "οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν και αδικαιολόγητες και υπερβολικές" και ότι "τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και πολλά, αν όχι τα περισσότερα, μέσα ενημέρωσης που πέρυσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα, μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διαψεύδονται με πάταγο".

Τούτων δοθέντων, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ρώτησε εάν θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα ή θα συνεχίσει την "αυτοκαταστροφική πολιτική" που έχει επιλέξει.
Αυτό που αφορά την κυβέρνηση, εξήγησε όμως,  "είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία", "πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται και από τα ίδια τα αποτελέσματα".
Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου έχει ως εξής: 
Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2016. 
Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα  είναι στο 3,9% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος κλείνει στο 4,19%.
Περισσότερο από 8 φορές δηλαδή πάνω από τον σχετικό στόχο.
Δεν έχουμε βεβαίως ούτε σκοπό ούτε και διάθεση να πανηγυρίσουμε καθώς γνωρίζουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αφήνουμε τους πανηγυρισμούς σε άλλους που εν μέσω κρίσης μιλούσαν για ιστορίες επιτυχίας. 
Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που αποδεικνύει:
Πρώτον, ότι οι όποιες επιφυλάξεις του ΔΝΤ για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας ήταν αδικαιολόγητες και υπερβολικές.
Δεύτερον, ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και πολλά αν όχι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που πέρσι τέτοιον καιρό, αλλά ακόμη και σήμερα μιλούν για ενεργοποίηση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης διαψεύδονται με πάταγο.
Και τρίτον, ότι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων.
Επομένως τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν.
Έτσι το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού, αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα.
Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα για:
-    τη μείωση του ΕΝΦΙΑ,
-    τη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων,
-    την επιδότηση ενοικίου για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα,
-    τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των συνταξιούχων,
-    την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
-    την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων;

Ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε και πριν λίγους μήνες όταν αρνήθηκε να υπερψηφίσει την παροχή ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους; 
Βεβαίως αυτό αφορά αποκλειστικά τη Νέα Δημοκρατία, τα κομματικά της όργανα και τα στελέχη της.
Αυτό που αφορά εμάς είναι να επιτύχει η μεγάλη προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία. 
Πράγμα που για πρώτη φορά είναι σήμερα όχι απλά ορατό, αλλά επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα. 

http://www.capital.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:51
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών