Πάνω από 35% οι νέες περικοπές στους Απόστρατους. Ανάλογη μείωση για ε.ε. Στρατιωτικούς

 
Στην εξαθλίωση οι Απόστρατοι
Απόστρατος Ταξίαρχος με σύνταξη 1.280 ευρώ σήμερα, από το 2019 -με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς- θα δει τη σύνταξή του στα 870 ευρώ
Ανάλογη μεταχείριση επιφυλάσσει η κυβέρνηση και στα ε.ε. στελέχη ΕΔ-ΣΑ

Οι συνταξιούχοι, Απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίω­ση. Η κυβέρνηση, στα νέα μέτρα περικοπών των συντάξεων, επιφυλάσσει μια οδυνηρή έκπληξη για τους απόστρατους.

Οι περικοπές στις συντάξεις από 900 μέχρι 1400 ευρώ πε­ρίπου θα είναι στο 25%, ενώ για συντάξεις πάνω από 1.500 ευ­ρώ οι περικοπές θα φθάσουν το 35%, ίσως και περισσότερο. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, έχει οδυνηρά αποτελέσματα για τους Απόστρατους. Οι περικοπές θα ισχύσουν από το 2019, όταν θα καταργηθεί η προσωπική διαφορά, αν και δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ενδώσει στις πιέσεις των δανειστών και οι περικοπές να ισχύσουν από 1/1/2018. Για παράδειγμα, πρώην Αρχηγός Στρα­τού, που σήμερα παίρνει 1.550 ευρώ σύνταξη, με την κατάργη­ση της προσωπικής διαφοράς θα παίρνει 990 ευρώ! Απόστρατος Ταξίαρχος με σύνταξη 1.280 ευρώ σήμερα, από το 2019 θα δει τη σύνταξή του στα 870 ευρώ.

Οι Στρατιωτικοί, εν ενεργεία και Απόστρατοι, είχαν πειστεί από τις υποσχέσεις των κομμάτων εξουσίας ότι θα εφαρμο­στούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας, για επα­ναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2012. Δηλαδή, πριν η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, προχωρήσει στις «γεν­ναίες» περικοπές μισθών και συντάξεων των Στρατιωτικών.

Μάλιστα, το ΣτΕ δικαίωσε τους Στρατιωτικούς και το προ­σωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας -κρίνοντας παράνομο τον νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και του Χρήστου Σταϊκούρα- για επιστροφή του 50% των αποδοχών τους και αποφάσισε ότι αυτές θα πρέπει να επιστρέψουν πλήρως, στο επίπεδο του καλοκαιριού του 2012. Επομένως, το ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με διαδοχικές αποφάσεις του, απαιτεί την πλήρη μισθολογική και συνταξιοδοτική απο­κατάσταση των Στρατιωτικών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (Τσίπρα - Καμμένου) είχε δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του ΣτΕ για τους Στρατιωτικούς. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση «ξέχασε» την υπόσχεσή της και δεσμεύτηκε ότι σύν­τομα θα καταρτιστεί ένα νέο ειδικό μισθολόγιο για τους στρα­τιωτικούς.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τον Σε­πτέμβριο του 2016, αναφέρεται ότι «προγραμματίζεται για τους πρώτους μήνες του 2017 η ψήφιση νέου ειδικού μισθολογίου για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Το νέο μισθολόγιο δεν προβλέπει κανενός είδους “πάγωμα” μισθολογικών προαγωγών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, περιλαμβάνει τα οικονομικά κλιμάκια που θεσμοθετήθηκαν και δεν προβλέπει καμιά απολύτως μείωση αποδοχών σε εν ενεργεία στρατιωτικούς και αποστράτους».

Όμως, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανει­στών, προκειμένου να κλείσει η «αξιολόγηση», όχι μόνο ακυ­ρώνουν κάθε υπόσχεση της κυβέρνησης προς τους Στρατιωτι­κούς, αλλά «τιμωρούν» τους Απόστρατους με συντάξεις μιζέριας και ανέχειας. Οι Απόστρατοι, αντί σύνταξης, θα λαμβάνουν φι­λοδώρημα. Και για τα εν ενεργεία στελέχη όμως, η κυβέρνηση επιφυλάσσει ανάλογη μεταχείριση.

Χρήστος Α. Καπούτσης
(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-08/04/2017)
 forapartida 4/08/2017
 http://staratalogia.blogspot.gr
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών