ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Αρπάζουν χρήματα των εγγυητών δανείων οι Τράπεζες!

img_20161124_185604-2
Ναι.. Οι τράπεζες μπορούν να βάζουν χέρι στους λογαριασμούς εγγυητών δανείων βάσει διατάξεων νόμου που επικαλούνται και το κάνουν!! Συμβαίνει μάλιστα ακόμη και στις περιπτώσεις που ο πρωτοφειλέτης καθυστερήσει μόλις μία δόση δανείου για λίγες ημέρες!!

Στην δική μου περίπτωση ο άνθρωπος στον οποίο είχα μπει εγγυητής στο δάνειό του δεν κατάφερε να εξοφλήσει στην ώρα που έπρεπε την δόση του και η τράπεζα ανέλαβε άμεσα δράση: Έψαξε, βρήκε και πήγε και σήκωσε το ποσό αυτό από δικό μου λογαριασμό, ως εγγυητή όπως ενημερώθηκα αρμοδίως!!
Στον συγκεκριμένο καταθετικό λογαριασμό μάλιστα από τον οποίο έγινε η «ανάληψη» ήμουν συνδικαιούχος με την μητέρα μου!!!
Τρελάθηκα βεβαίως γιατί είχα ξεχάσει ότι είχα μπει εγγυητής στο δάνειο ενός κοντινού μου προσώπου που ευτυχώς είναι φιλότιμος και σωστός και λίγες ημέρες αργότερα πλήρωσε την οφειλή του…
Η Τράπεζα τότε επέστρεψε τα χρήματα, όχι όμως στον λογαριασμό που ήμουν συνδικαιούχος από όπου και τα σήκωσε… αλλά στον λογαριασμό του πρωτοφειλέτη!!!
Όπως και να έχει δεν το περίμενα ότι οι τράπεζες βάζουν έτσι άμεσα χέρι στους λογαριασμούς εγγυητών και άλλωστε υποψιάζομαι ότι ο νόμος που επικαλούνται δεν στέκεται εύκολα στα δικαστήρια, δεδομένου ότι μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο εγγυητής δεν καρπώνεται τα οφέλη του δανείου που πήρε ο πρωτοφειλέτης. Ίσως αξίζει να τους πας στις δικαστικές αίθουσες για αυτό.
Όμως με ενημέρωσαν από το τραπεζικό ίδρυμα για να μου εξηγήσουν αυτή τους την κίνηση, «ο εγγυητής έχει ακριβώς τις ίδιες υποχρεώσεις με τον πρωτοφειλέτη και όλες οι τράπεζες έχουν τον όρο του σχετικού συμψηφισμού. Συνεπώς αν κάποιος πρωτοφειλέτης έχει καθυστερήσεις και βρεθούν χρήματα σε καταθετικό λογαριασμό εγγυητή η τράπεζα μπορεί να τα πάρει»!!
Δεν έχω να σας μεταφέρω κάτι άλλο, απλά η ιστορία φαίνεται πως θα έχει πολύ ζουμί και στο μέλλον και όλοι όσοι εγγυηθήκαμε δάνεια, καλό θα είναι να έχουμε τα μάτια δεκατέσσερα!!
Σας παραθέτω και την σχετική επιστολή που έλαβα από την Τράπεζα:
«Σας γνωστοποιούμε ότι ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας δυνάμει των άρθρων 440 ΑΚ επ. περί συμψηφισμού, προβήκαμε την 05.10.2016 σε συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων απαιτήσεών μας ποσού 48,8 € οι οποίες απορρέουν από την εν θέματι σύμβαση με ισόποσες ανταπαιτήσεις σας, οι οποίες απορρέουν κατ΄αντιστοιχία, από τον με στοιχεία… τηρούμενο στο κατάστημα ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ της Τράπεζας, επ’ ονόματί σας καταθετικό λογαριασμό.
Το προϊόν των χρεώσεων (συνέπεια των συμψηφισμών) του ανωτέρω λογαριασμού σας, ήχθη σε ισόποση μείωση της ληξιπρόθεσμης απαιτήσεώς μας εκ της εν θέματι σύμβασης».
Β. Γκ.
img_20161124_185604-2

 


ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών