Βιβή Μαρκάτου, μια ταλαντούχα εικονογράφος μάς συστήνεται , μιλάει στην λογοτεχνική συντροφιά της Αλυσίδας Νακας. Απολαύστε την !

 
 
Ποια ήταν η αφορμή, η στιγμή στη ζωή σας, που συνειδητοποιήσατε ότι μπορείτε και θέλετε να εκφραστείτε μέσα από τη ζωγραφική;
Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς άρχισε αλλά από τα νηπιακά μου χρόνια με θυμάμαι να ζωγραφίζω. Η πρώτη επίσημη αντίδραση που είχα από την πλευρά της δασκάλας μου στο νηπιαγωγείο ήταν πολύ αρνητική και δεν θα το ξεχάσω ποτέ μου. Αλλά δεν το έβαλα κάτω. Κανείς μπορεί να ζωγραφίζει με τον δικό του τρόπο ακόμα και ας μην είναι ο «ορθός» και κοινά αποδεκτός. Ποιος είπε πως στην Τέχνη πρέπει πάντοτε να ακολουθείς κανόνες ή να βάζεις συνεχώς στον εαυτό σου όρια;

Υπάρχει συγκεκριμένος χώρος ή χρόνος που προτιμάτε να δημιουργείτε τις ζωγραφιές σας; Περιγράψτε μας λίγο την εικόνα σας όταν ζωγραφίζετε.
Συγκεκριμένα σχεδόν αυθόρμητα στο μυαλό μου έρχεται η εικόνα μιας βιβλιοθήκης ή ενός ήσυχου πάρκου, μεσημεράκι, κάτω από τον ίσκιο των δέντρων και ένα όμορφο παγκάκι. Δεν θες πολλά για να δημιουργήσεις. Όταν ζωγραφίζω χάνομαι… Μου αρέσει κυρίως να σχεδιάζω χαρακτήρες παρά τοπία. Θεωρώ τους ανθρώπους πολύ μυστήριους. Κάθε μέρα γνωρίζεις όλο και κάτι νέο από αυτούς. Συνήθως όταν ζωγραφίζω παίρνω την έκφραση ενός μικρού παιδιού που προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο ή να χαρτογραφήσει τον κόσμο που θαρρεί πως μόλις ανακάλυψε! Ίσως και αυτό να είναι το μυστικό που τα σχέδιά μου διατηρούν μία αφέλεια… Ας το πούμε μια παιδικότητα.
Η τεχνολογία έχει βοηθήσει την τέχνη ή την προσπάθεια του ζωγράφου να αποδώσει καλύτερα αυτό που θέλει;
Θέλω να σταθώ στην θετική εικόνα των πραγμάτων μιας και πιστεύω ότι η τεχνολογία μπορεί να μας προσφέρει πολλά. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει την τέχνη γιατί με αυτήν μπορεί ένας καλλιτέχνης να έχει πρόσβαση -και αντιστρόφως- σε ένα ευρύτερο κοινό, κάνοντας το έργο του γνωστό μέσω των κοινωνικών δικτύων αλλά και άλλων απίστευτων εφαρμογών που διαρκώς εξελίσσονται. Ο ζωγράφος μπορεί επίσης να αποδώσει καλύτερα αυτό που θέλει, μπορεί να μεγιστοποιήσει την ποιότητα και την αισθητική της δουλειάς του.
Ο νέος καλλιτέχνης τι ευκολίες ή δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει στην εκκίνηση της καριέρας του; Τύχη και γνώση απαραίτητα στοιχεία για να επιβιώσει; Κάτι άλλο;
Στερεότυπη και Συμβατική Αγορά. Κανείς θα πρέπει να παραμένει ανταγωνιστικός και έτοιμος να δεχθεί από μια σκληρή κριτική έως και την απόρριψη, ειδικά όταν κάνει τα πρώτα του βήματα. Συμβουλή: καλό θα ήταν και η ίδια η αγορά να θρέφει ρεαλιστικές προσδοκίες από τους νέους δημιουργούς της.
Ποιο μήνυμα  θα θέλατε να στείλετε στους νέους ανθρώπους που ζωγραφίζουν, ελπίζουν, σπουδάζουν και προσπαθούν για την τέχνη τους;
Κυνήγα το όνειρό σου μέχρι τέλος και πίστευε στον εαυτό σου! Κανείς δεν ξέρει καλύτερα από ότι εσύ για τον εαυτό σου. Θα τα καταφέρεις!

Βιογραφικό
Η Βιβή Μαρκάτου είναι μια ταλαντούχα ζωγράφος με ειδικότητα στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει σπουδάσει θεατρικές Επιστήμες στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου αλλά και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου και πήρε το πτυχίο της καθώς και Γραφιστική στο Ι.Ε.Κ Ξυνή, ως υπότροφος αλλά και στο Δημόσιο Ιέκ Λαμίας, ενώ έχει διακριθεί με τα βραβεία: από το 2005 πανελλήνιες διακρίσεις και βραβεία σε σχολικούς διαγωνισμούς ζωγραφικής, το 2009 τιμήθηκε με ειδική διάκριση από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία και το περιοδικό ‘’9’’ σε συνεργασία με την ΑΚΤΟ στον χώρο των Comics, καθώς και με το πρώτο Πανελλήνιο βραβείο υπό την αιγίδα της Ουνέσκο για ραδιοφωνικό αφιέρωμα. Mε το Πρώτο Βραβείο Νεοεμφανιζόμενου Θεατρικού Συγγραφέα τιμάται εξίσου το 2013, ενώ έχει εικονογραφήσει πάνω από 15 παιδικά βιβλία (και επιμέρους μικρές ιστορίες για εφημερίδες και περιοδικά) μερικά από τα οποία βραβεύτηκαν (γυναικεία λογοτεχνική συντροφιά) αλλά και προτάθηκαν για βραβείο Public και πρόσφατα (2016) έργο της διακρίθηκε και συμπεριλαμβάνεται στο Λογοτεχνικό Ανθολόγιο του Δήμου Κιλκίς με θέμα Ιστορίες του Τόπου μας στις πρώτες της δημόσιες συγγραφικές της απόπειρες.
Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις Σαΐτα όπου και έκανε το Ντεπούτο της το 2013 στο έργο της Σοφίας Πολίτου - Βερβέρη Το Νερό και το Χώμα, Εκδόσεις Βεργίνα, Ήρα Εκδοτική, Το Βιβλίο, 24 γράμματα και το Ιπτάμενο Κάστρο.

 Σοφία Πολίτου - Βερβέρη
http://nakasbookhouse.gr/
 28-11-2016
http://nakasbookhouse.gr/content/vivi-markatoy-mia-talantoyha-eikonografos-mas-systinetai

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών