ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΓΟΝΤΖΑΣ : Πως κερδίζονται οι αγώνες

η εικόνα προφίλ του Antonis Vgontzas
Δύσκολη η ζωή του αγρότη. Δουλεύει σκληρά για να παράγει. Αντιμετωπίζει παραπάνω κινδύνους ακόμα και από τον επιχειρηματία. Πρέπει να παλεύει με τις δυνάμεις της Αγοράς, που παίζουν τα πιο άγρια παιχνίδια. Έχει να αντιμετωπίσει τα κέφια του ανέμου. Παλεύει με όλους τους καιρούς. Που δεν χωρατεύουν ποτέ.

Τα τελευταία χρόνια η ζωή του αγρότη κατάντησε πιο απαιτητική. Πιο ασφυκτική. Και πιο επικίνδυνη. Κάθε αγροτική περιοχή έχει τις δικές της προκλήσεις.
Σε εμάς εδώ στην Κρήτη τα πράγματα σκουραίνουν, χωρίς προμηνύματα. Ούτε από τη Φύση. Ούτε από τους ανθρώπους.
Τα καράβια μεταφοράς αγροτικών προϊόντων δένουν συχνά στα λιμάνια αναχώρησης. Γιατί το Αιγαίο παλαβώνει. Όχι σπάνια. Και , τότε, τα αγροτικά προϊόντα σαπίζουν στα αμπάρια και στα φορτηγά.
Τα καράβια, πάλι, δένουν και γιατί αυτό το αποφασίζουν όσοι εργάζονται σε αυτά. Για το δικό τους αγώνα επιβίωσης. Ποιος δικαιούνται να αρνηθεί σε αυτούς τους εργαζόμενους το δικαίωμα απεργίας;
Φάνηκε προς στιγμή πως έτσι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Η άσκηση του δικαιώματος τους ενός εμποδίζει ή ακυρώνει την άσκηση του δικαιώματος του άλλου.
Προσωπικά πιστεύω πως μπορεί να επιτευχθεί σύνθεση του δικαιώματος της απεργίας των ναυτεργατών με το δικαίωμα επιβίωσης και προκοπής των αγροτών του Τυμπακίου, της Ιεράπετρας, και άλλων νότιων περιοχών του νησιού μας. Η δρομολόγηση ενός τέτοιου καραβιού ασφαλείας έχει καταστεί απαραίτητη.
Και το ερώτημα είναι αυτό απλό. Πως κερδίζονται τέτοιοι αγώνες;
• Πρώτα ψάχνεις λύσεις παντού. Ψάχνεις και τις νομικές λύσεις και προετοιμάζεις τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
• Γνωστοποιείς το πρόβλημά σου παντού. Και έγκαιρα. Πολύ πριν το πρόβλημα ξεσπάσεις. Και ούτε αργά. Γιατί τότε δε θα βρεις πρόθυμους. Μόνο η προθυμία δίνει φωτιά στην διεκδίκηση.
• Ξεκινάς ακόμα και με τα νομικά μέσα. Αυτό είναι απαραίτητο. Για δύο λόγους. Ο πρώτους σου χρησιμεύει τεχνικά. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεσαι και πάθος αγώνα.
• Και μετά; Γεμίζεις τους χώρους δουλειάς. Γεμίζεις τις πλατείες και τις μεγάλες λεωφόρους. Και δείχνεις οργή και ξεσπάς. Και δίνεςι υπόσχεση στους συντρόφους σου ότι η υλοποίηση όσων διεκδικείς είναι κοντά.
• Μπορεί την πρώτη φορά να μην νικήσεις. Να το ξέρεις, όμως, αυτό από τα πριν. Μπορεί να αποτύχεις και τη δεύτερη φορά. Κάποια φορά, πολύ σύντομα, θα νίκησεις.

Νέα Κρήτη, Άποψη, Τετάρτη, 7.12.2016


Antonis Vgontzas
 Antonis N. Vgontzas (Law Office)
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών