Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021

 Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Ελευσίνας-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021
Tη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, η κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα παραβρέθηκε σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Η κα Διακομανώλη συνεχάρη του διοργανωτές για την επιτυχία αυτή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα οφέλη που μπορεί να αποφέρει για την πόλη η διοργάνωση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

29/11/2016
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θεσμό αυτό και την ιστορία του ενώ, κλείνοντας, τόνισε ότι η Ελευσίνα έχει αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων με έμπρακτο τρόπο και ως εκ τούτου θα ανταποκριθεί επάξια στης προκλήσεις του θεσμού αυτού.
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κας Διακομανώλη:

"Θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ την Ελευσίνα για την επιτυχία της αυτή! Αναμένω με χαρά να την δω να προσφέρει στους επισκέπτες από την Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη και τα πολιτιστικά αγαθά αυτής. Παράλληλα, ευελπιστώ να εκτιμήσουν την πολιτισμική πολυμορφία της ΕΕ, αλλά και τις κοινές μας αξίες — κάτι που σήμερα φαντάζει πιο επιτακτικό από ποτέ.
Όπως έχουν δείξει πολλές προηγούμενες περιπτώσεις, ο τίτλος της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης μπορεί να αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα πολιτιστικά, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά οφέλη — τα οποία μπορεί βεβαίως να αξιοποιήσει πλέον και η Ελευσίνα.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πως λίγα λόγια για τον θεσμό ο οποίος έχει εξελιχθεί σε μία από τις πλέον φιλόδοξες πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και συγκαταλέγεται στις γνωστότερες και δημοφιλέστερες δραστηριότητες της ΕΕ.
Οι πολιτιστικές, λοιπόν, πρωτεύουσες της Ευρώπης ξεκίνησαν το 1985, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.
Το αρχικό κίνητρο του θεσμού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: να δώσει στους Ευρωπαίους την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό κάθε χώρας, να απολαμβάνουν την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους και να αρχίσει διαπολιτισμικός διάλογος. Να νιώσουν, με άλλα λόγια, ότι ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή κοινότητα. Με την πάροδο των ετών, οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης διευρύνθηκαν σε μέγεθος και εμβέλεια και συμβάλλουν στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη πολλών πόλεων και των γειτονικών τους περιφερειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το 2021, η χώρα μας θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά (την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006)! Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τόσο για την πόλη της Ελευσίνας όσο και για την ίδια την Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές πόλεις διαγωνίστηκαν για τον τίτλο και από τις 14 αρχικές υποψηφιότητες επικράτησαν τρεις: η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να παρατηρήσω, εν είδη ευχάριστης έκπληξης, ότι στις θεματικές της υποψηφιότητας της Ελευσίνας φιγουράρει πάντα η σύγκριση μέ την Ευρώπη  και κυρίως υπό το πρίσμα του επαναπροσδιορισμού μίας σχέσης είτε αυτή  είναι με το περιβάλλον 'είτε είναι μέ τον Άλλο είτε είναι με τον εαυτό μας. Και από το βήμα αυτό θα ήθελα να πώ ότι ναι και η Ευρώπη έχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της και θα το δούμε αυτό το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελευσίνα ανταποκρίνεται σε μια σειρά από ισχυρά επιχειρήματα για την ανάδειξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Πιο συγκεκριμένα αποτελεί μία από τις πέντε ιερές πόλεις της αρχαιότητας αλλά και το κατεξοχήν βιομηχανικό κέντρο στη σύγχρονη εποχή. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει τις τελευταίες δεκαετίες. Από “υποβαθμισμένη” κατά κάποιους περιοχή κατάφερε να αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων με έμπρακτο τρόπο.
Ευελπιστούμε και ευχόμαστε ότι ο θεσμός θα συμβάλλει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της πόλης καθώς και ότι ο δημιουργικός προσανατολισμός του 2021 θα συνεχιστεί και μετά το πέρας του ημερολογιακού έτους¨.

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών