Ξένη δημοσίευση: Κασσάνδρα - Το πολιτικό σκηνικό της Φωκίδας...

 Αποτέλεσμα εικόνας για φωκιδα πολιτικα
Το πολιτικό σκηνικό της Φωκίδας...
    Η κατάσταση στον τόπο μας επιδεινώνεται με γοργότερους ρυθμούς από τη γενικότερη κατάσταση της χώρας. 
 Δυστυχώς, η Φωκίδα δεν ακολουθεί την υπόλοιπη χώρα σε υπανάπτυξη, αλλά την έχει ξεπεράσει προ πολλού. 
Ευθύνες υπάρχουν πρώτα – πρώτα στους πολιτικούς εκπροσώπους μας των τελευταίων δεκαετιών. 

 Αποδείχθηκαν μέτριοι, εγωιστές, μισαλλόδοξοι. Ευθύνες έχουμε όμως και όλοι εμείς, πού τους ψηφίζουμε τόσα χρόνια και, κυρίως, όσοι εξ ημών αντάλλασαν το όπλο της ψήφου τους με μικρές ή μεγάλες «τακτοποιήσεις», ρουσφέτια και βολέματα. 
 Τον καιρό βέβαια της ευδαιμονίας, μέχρι να κάνει την εμφάνισή της η κρίση, νομίζαμε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, τα χρήματα έρεαν πλουσιοπάροχα δίνοντας τη δυνατότητα στους τοπικούς άρχοντες να κάνουν ψηφοθηρική πολιτική, να κατακλύζουν την περιοχή με χιλιάδες μικρά έργα βιτρίνας για να γεμίζουν οι τσέπες των εργολάβων με δημόσιο χρήμα και ο τόπος με κακοτεχνίες και εκατοντάδες ανεφάρμοστες μελέτες!

Η σημερινή εκπροσώπηση και στο εθνικό κοινοβούλιο και στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν δημιουργούν αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πάλι οι επιλογές μας αποδείχτηκαν περιορισμένων δυνατοτήτων, με τις απαραίτητες εξαιρέσεις οπωσδήποτε.
  Στη Βουλή εκλέξαμε για δεύτερη φορά ένα συνταξιούχο γιατρό της Αθήνας, με καλές προθέσεις, έντιμο και αγαπητό, αλλά χωρίς πολιτικές ικανότητες και χωρίς ισχυρή παρεμβατικότητα στην κυβέρνηση του κόμματός του. 
 Ο κ. Κωστοπαναγιώτου  αποτελεί «έναν ακόμη Βουλευτή» πού θα περάσει από τον τόπο και θα ξεχαστεί γρήγορα. Ζητούμενο είναι οι εφεδρείες του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, πού είναι μάλλον ανύπαρκτες!


 Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πού πιθανόν θα διαδεχθεί στην κυβέρνηση το σημερινό σχήμα, τα πράγματα δεν δημιουργούν προσδοκίες αισιοδοξίας. 
 Οι ψηφοφόροι του κόμματος έστειλαν στη Βουλή το 2012 την κ. Μανδρέκα και στην πλειοψηφία τους επιβεβαίωσαν αυτή την επιλογή και το 2015, παρά την τελική ήττα της. 
 Η επιλογή αυτή μόνο ευτυχής και παραγωγική δεν ήταν. Εκλέχτηκε μια άπειρη στις απαιτήσεις της πολιτικής δικηγόρος, χωρίς γνωριμίες στην τότε κυβέρνηση, χωρίς επαρκές επιτελείο συνεργατών, χωρίς όραμα για τον τόπο. 
 Η εκλογή της αποδείχτηκε συγκυριακή και οφείλεται στην συμμαχία των γνωστών «καπεταναίων» της τοπικής ΝΔ (πρώην πολιτικοί, υπόδικοι αυτοδιοικητικοί και λοιποί παρατρεχάμενοι) έναντι του «κινδύνου» πού αντιπροσώπευε γι’ αυτούς η υποψηφιότητα του κ. Παπαθανασίου. 
 Ο τελευταίος διαφαινόταν ως η επικρατέστερη επιλογή για την κατάκτηση της μονοεδρικής Φωκίδας, ύστερα από την επιτυχία του στις πρώτες περιφερειακές εκλογές στο νομό, την επιτυχημένη πορεία του σε θέσεις ευθύνης της κυβέρνησης Καραμανλή και τις στενές προσωπικές σχέσεις του με τον Σαμαρά. 
 Το αποτέλεσμα ήταν οι καπεταναίοι να βγάλουν Βουλευτή την κ. Μανδρέκα, ώστε να εμποδίσουν τον «επικίνδυνο» Παπαθανασίου να πάρει εξουσία και να τους πετάξει στο καλάθι των αχρήστων και για δυόμιση χρόνια η Φωκίδα να είναι η πιο παραμελημένη περιοχή της Ελλάδας.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση, η εμμονή του πρώην Δημάρχου Δελφών Ν. Φουσέκη να συνεχίσει να έχει τον πρώτο λόγο (παρά τις δικαστικές του περιπέτειες) επέφερε ρήξη των συνεργατών του με αποτέλεσμα την κάθοδο στις δημοτικές εκλογές δύο ψηφοδελτίων. Ένα υπό τον Ταγκαλή (υποστηριζόμενο από τον Φουσέκη και άλλους παράγοντες της ΝΔ) και ένα υπό τον Παναγιωτόπουλο (υποστηρίχτηκε μόνο από τον Παπαθανασίου), ο οποίος εξελέγη τελικά κινούμενος έξυπνα και εκμεταλλευόμενος την υποστήριξη ψηφοφόρων από όλα τα κόμματα. 
 Η αίσθηση πού επικρατεί στην τοπική κοινωνία είναι απογοήτευση και για τους δύο. Ούτε ο Παναγιωτόπουλος, με τους ελάχιστους συνεργάτες του, μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σημερινής δύσκολης κατάστασης στην οικονομία, ούτε ο Ταγκαλής, μαζί με τους συνεργάτες του πρώην Δημάρχου πού κληρονόμησε, μπορεί να πείσει ότι είναι η αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το Δήμο Δελφών.


 Στον έτερο Δήμο Δωρίδας η συντριπτική επικράτηση Καπεντζώνη δείχνει και τις αδιαμφισβήτητες πολιτικές του ικανότητες και την αδυναμία της τοπικής ΝΔ να στηρίξει δικό της στέλεχος, παρότι διαθέτει εκλογική υπεροχή στην περιοχή. 
 Στη Δωρίδα η ΝΔ θα πληρώνει ακόμη τις διχαστικές τακτικές των πρώην καποδιστριακών Δημάρχων, την αντιπαλότητα «Βόρειων» και «Νότιων» και την απουσία δυνατής προσωπικότητας, πού θα μπορεί να κοντράρει στα ίσια το νυν Δήμαρχο.

Στην Περιφέρεια η κατάσταση μετά την ακατανόητη αποπομπή του Ράμμου από τον Μπακογιάννη και τον απροσδόκητο χαμό του Μίχου, συμβαδίζει με τη γενικότερη απαξίωση. 
 Φήμες λένε ότι ο Μπακογιάννης διοικεί την Αντιπεριφέρεια Φωκίδας μέσω στενού του συνεργάτη, ένεκα της πολιτικής απειρίας του νυν Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατσαγούνου, ενώ έδωσε κατά παράδοξο τρόπο αρμοδιότητες βοηθού Αντιπεριφερειάρχη στο γνωστό στέλεχος Κάππο. 
 Τώρα για περιφερειακά έργα καλύτερα να μη μιλήσουμε…


 Αυτή η κατάσταση μιζέριας και φτώχειας δείχνει ότι θα συνεχιστεί για καιρό. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι, όλων των κομμάτων, ψάχνουν να βρουν σοβαρές λύσεις στα αδιέξοδα χωρίς επιτυχία. Ενώ στον κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούγεται τίποτα, στη ΝΔ επικρατεί χορός ενδιαφερομένων να μας σώσουν και πάλι. 
 Έτσι βλέπουμε σε κάθε τοπική εκδήλωση να προστρέχουν να φωτογραφηθούν τα γνωστά στελέχη Μανδρέκα, Χαλιορής, Κάππος, κλπ, πού τελευταία έχουν εμπλουτισθεί με την προσθήκη του εκ Πειραιώς Π. Μαντούβαλου, ο οποίος δηλώνει ότι έχει την υποστήριξη του Μητσοτάκη και την πολιτική νεκρανάσταση του πρώην Βουλευτή Γ. Μπούγα! 
 Αν σ’ αυτά προσθέσουμε και τις δημόσιες δηλώσεις κάποιων δευτεροκλασάτων παραγόντων της τοπικής ΝΔ, τότε η εικόνα είναι τουλάχιστον γραφική και σίγουρα δεν αξίζει για την παράταξη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.


 Πολύ φοβάμαι ότι όταν έρθει η ώρα των εκλογών οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν υποχρεωτικά κάποιον ή κάποια, όμως η κατρακύλα δεν θα σταματήσει όσο ακόμη κουμαντάρουν το νομό οι αποτυχημένοι, οι ανίκανοι και οι μωροφιλόδοξοι…

Γράφει η Κασσάνδρα - Άμφισσα 8/11/2016
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών