ΥΠΗΡΞΑΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ (στο Γαλαξείδι)

Ένα Βραβείο,
μα τι Βραβείο!...
   Περιμένοντας να συνέλθει ο κόσμος από τις πολιτιστικές εκπλήξεις και να κατα-κάτσει ο “κουρνιακός” ο οποίος εσηκώθη μετά από την γιγαντιαία επικοινωνιακά εκδήλωση του Δήμου Δελφών, σε εκείνην την εξαιρετικά συγκινησιακά και πνευματικά φορτισμένη μυσταγωγία της απονομής βραβείων σε Συλλόγους ανά την επικράτεια του Δήμου,
θελήσαμε να επανέλθουμε στο γεγονός, αντικρίζοντας εκ του μακρόθεν πλέον, το όλον ιστορικό και με σαφή  αντίληψη του τι έχει συμβεί, να επιχειρήσουμε να εκτιμήσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του εγχειρήματος.


   Εξυπακούεται ότι, οποιαδήποτε πράξη αναγνωρίσεως του έργου κάποιων Συλλόγων από την πλευρά του Δήμου, είναι και επαινετή και καλοδεχούμενη. Αρκεί να μην είναι για “ίδιαν” χρήση των βραβευόντων και των περί αυτούς "κύκλων".
Βεβαίως, η αναγνώριση του έργου ενός εθελοντικού Σωματείου, αυτομάτως σημαίνει και αρωγή του Δήμου στο έργο του. Καθώς επίσης και ότι, της απονομής του δημοσίου επαίνου, έχει προηγηθεί αξιολόγηση του έργου του και έχει εκτιμηθεί η κοινωνική ωφέλεια της προσφοράς του Συλλόγου.

Και ερχόμαστε στο ζητούμενο :
- Υπήρξε έργο κριθέν ως αντάξιο βραβεύσεως από τους κληθέντες Συλλόγους;
(εννοείται ότι η διατήρηση blog δεν είναι δυνατόν να προσμετρηθεί ως δραστηριότητα ενός Συλλόγου)
- Υπήρξε σοβαρή εκτίμηση και αξιοκρατικά κριτήρια για την επιλογή των βραβευθέντων;
- Πέραν του βραβείου, έκανε ή προτίθεται να κάνει κάτι ο Δήμος για να συμπαρασταθεί στο έργο αυτών των Συλλόγων;

  Σε απάντηση όλων αυτών και για να μην αδικήσουμε κανέναν από τους 8 (οκτώ) βραβευμένους Συλλόγους από το σύνολο των μερικών δεκάδων οι οποίοι υπάρχουν στην περιοχή μας, εμείς εδώ, απλά θα παραθέσουμε το έργο και τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος Δελφών εδιάλεξε να βραβεύσει 1 (έναν) από αυτούς τους Συλλόγους :
Τον Λαογραφικό-Ιστορικό Σύλλογο Πολυδρόσου “Η Σουβάλα Παρνασσού”.

Πρόεδρος του Συλλόγου είναι ο Αθανάσιος Αδαμάκος, εν ενεργεία Τοπικός Σύμβουλος στην Κοινότητα Πολυδρόσου, εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο του νυν Δημάρχου. Μετά από τις εκλογές του Σωματείου στις 16-12- 2012, ο Σύλλογος έχει σχεδόν αδρανοποιηθεί και με πρωτοβουλία μελών του, λόγω της συμμετοχής του προέδρου του σε αυτοδιοικητικό σχήμα κατά τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014, το Δ.Σ. του Συλλόγου στις 29 Απριλίου 2014 (με τηλεφωνική συνεδρίασή του), αποφασίζει την παύση του Αθανασίου Αδαμάκου από την θέση του Προέδρου, από την 1η Μαΐου του 2014.  Η Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου για τις 16-12-2015  δεν πραγματοποιείται και αντ' αυτής προγραμματίζεται μια νέα εκλογο-απολογιστική για τις 7-2-2016.   Σε περίπτωση δε, μη απαρτίας, να πραγματοποιηθεί αυτή, στις 14-2-2016.
  
   Στις 7-2-2016, παρ’ ότι δεν υπήρξε απαρτία (μόλις 25 μέλη ενεφανίσθησαν), οι παρόντες αποφάσισαν (!...) να μην πραγματοποιηθεί η επαναληπτική Γ.Σ. της 14ης Φεβρουαρίου και αντ’ αυτής να πραγματοποιηθούν κατ’ ευθείαν εκλογές στις 28-8-2016...  (μετά από 6 μήνες).  Ήταν δε τόσον ειδικό το βάρος εκείνων των εκλογών για την Κοινότητα (;), ώστε κατέφθασαν (στις 28-8-2016) προκειμένου να ενισχύσουν τον ομόσταυλό τους στην δημαρχεύουσα παράταξη και υποψήφιο πρόεδρο για το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου, οι αντιδήμαρχοι Μολιώτης και Ανδρεοπούλου. 
 Προς έκπληξη όμως των δυο αξιωματούχων του Δήμου Δελφών, τους επερίμεναν περί τους 15 (δέκα πέντε) μόνον μέλη του Συλλόγου (!...).  Η δε συζήτηση εξεκίνησε από το εάν θα έπρεπε να καταργηθεί ο Σύλλογος (λόγω μη συμμετοχής των κατοίκων της Πολυδρόσου και λόγω αδυναμίας οργανώσεως δραστηριοτήτων κατά την τελευταία τριετία)  και κατέληξε με την άρον-άρον αποχώρηση των δυο, λόγω των ...γλαφυρών εκφράσεων τις οποίες εισέπραξαν από τους παρευρισκομένους.

Τελικώς, έγιναν εκλογές με αυτούς τους 15  και ο “νέος” (παλαιός) Πρόεδρος του Λαογραφικού και Ιστορικού Συλλόγου Πολυδρόσου “Η Σουβάλα Παρνασσού”, εστάθη δυνατόν να προσκληθεί στην εκδήλωση τιμής προς τον Εθελοντισμό και την Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και φυσικά να βραβευθεί για το δικό του έργο (ο Πρόεδρος !...).

Βεβαίως να σημειώσουμε ότι, ο νεο-εκλεγείς  "πρόεδρος" του Συλλόγου με τις ψήφους των 15 παρόντων σε εκείνη την μη Γενική Συνέλευση, αποφάσισε από μόνος του (χωρίς την έγκριση-απόφαση του Δ.Σ.), να εκπροσωπήσει τον Λαογραφικό-Ιστορικό Σύλλογο στην εκδήλωση -fiesta του Δημάρχου στο Γαλαξείδι και να παραλάβει το βραβείο της προσφοράς του στη παράταξη...  όχι, όχι, λάθος, επαναλαμβάνουμε : της προσφοράς του στην τοπική κοινωνία  της Πολυδρόσου.
Υπήρξε κι ένα επιχείρημα για την βράβευση του Συλλόγου, όπως έλεγε και ο  αντιδήμαρχος της εκεί Δ.Ε.  :  Ήταν ο αρχαιόερος της περιοχής!  Ανεξαρτήτως όμως, του εάν υπήρχαν ως προγενέστεροι οι Αθλητικός Σύλλογος Πολυδρόσου και  Λαογραφικός Επταλόφου (με συγχωνεύσεις), λειτουργούντες αμφότεροι από ετών...
Εν τω μεταξύ, ένα από τα "νέα" μέλη του Δ.Σ., εδήλωσε παραίτηση και σύμφωνα με πληροφορίες, ακολουθεί και άλλο ένα.

Όταν ευτελίζονται τα πάντα στον βωμό των δήθεν επικοινωνιακών δεξιοτήτων ενός αμαθούς και επικινδύνου ερασιτέχνη “άρχοντος”, παρασυρομένου από αυλοκόλακες και αναρριχητές, αυτό είναι οπισθοδρόμηση και αδικία για την τοπική κοινωνία. 

Και γίνεται ακόμη χειρότερο αυτό το “κατασκεύασμα”, γιατί υπάρχουν άνθρωποι και Σωματεία, “ταγμένοι” να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.  Τους οποίους οι προβολείς της δημοσιότητος, τους εμποδίζουν να ευχαριστηθούν το έργο τους και την ταπεινότητά τους.

Αυτά τα ολίγα ως πληροφόρηση, περί βραβευθέντων. 
 Και να υπενθυμίσουμε (ευχηθούμε) στον Δήμαρχό μας, ότι όπως έλεγε κι ένας παππούς μας, ο τεράστιος Σοφοκλής, “Αρχή άνδρα δείκνυσι”.  Και είναι η ευκαιρία του τώρα. Μην την κατασπαταλήσει με “μικροπανηγυριώτικες” νοοτροπίες.

Ερώτηση :
Εάν η συνάντηση του Γαλαξειδίου ήταν προσφορά από τον ιδιοκτήτη του εξοχικού κέντρου όπου και η πραγματοποίησή της, θα πρέπει εκ του νόμου, να είχε υποβληθεί (και εγκριθεί) το αίτημα της χορηγίας, στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δελφών. Η οποία όμως, δεν...
Εάν είναι έστω και μερική η συμμετοχή του Δήμου στο κόστος της συναντήσεως, θα έπρεπε να έχει εγκριθεί η συγκεκριμένη δαπάνη από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το οποίο όμως, δεν...

Μήπως γνωρίζει κανείς να πληροφορήσει κι εμάς τους “ιθαγενείς”;...

Ο Λαογραφικός-Ιστορικός Σύλλογος Πολυδρόσου ίσως;...
Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών