Πότε και πως κάνουμε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ – υπόδειγμα

breaking-the-chains-of-debt

Εάν κάποιος ασφαλισμένος θεωρεί ότι ο ΟΑΕΕ παρανομεί σε βάρος του, είτε γιατί έχει πολύ υψηλές εισφορές σε σχέση με το πραγματικό του εισόδημα,  είτε γιατί ήδη αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του λόγω της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να μην έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ ο ΟΑΕΕ του την χρεώνει, είτε για όποιον άλλον λόγο, θα πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους του και να σκεφτεί σοβαρά πως και με ποιο τρόπο μπορεί να αντιδράσει, για να προστατεύσει την αξιοπρέπειά του και την περιουσία του.


Μετά τη νομική γνωμοδότηση Μανιτάκη οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον μιλάμε τεκμηριωμένα για παρανομίες του ΟΑΕΕ

Πως μπορεί ο ασφαλισμένος να αντιδράσει στις παρανομίες του ΟΑΕΕ ;
Ο μόνος νόμιμος τρόπος είναι να προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Τι κερδίζει όποιος προσφύγει κατά του ΟΑΕΕ ;
Ανάλογα με τα αιτήματα της προσφυγής θα είναι και τα κέρδη κάθε ασφαλισμένου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος οφείλει στον ΟΑΕΕ, οπότε τον χρέωναν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ δεν του την παρείχαν, με την προσφυγή που θα έχει απαραίτητα ως αίτημα – εκτός των άλλων – την διαγραφή αυτού του τμήματος της οφειλής, αμφισβητεί το πραγματικό ύψος οφειλών του και έχει βάσιμο λόγο ανακοπής σε περίπτωση που αργότερα του έρθει χαρτί κατάσχεσης από το ΚΕΑΟ. Εννοείται φυσικά πως θα έχει και σαν κέρδος τη μείωση της οφειλής του, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης.


Τι αιτήματα μπορεί να έχει κάποιος στην προσφυγή του ;
Προσωπικά εκτιμώ ότι τα όποια αιτήματα θα πρέπει να ξεκινούν από κάποια ισχυρή νομική βάση, ώστε να έχουν σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Ακριβώς γι’ αυτό η γνωμοδότηση Μανιτάκη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό νομικό εργαλείο στον αγώνα των ασφαλισμένων κατά του ΟΑΕΕ. Τα αιτήματα μπορούν να ξεκινούν  από τα συμπεράσματα της γνωμοδότησης Μανιτάκη, ώστε να υπάρχει ισχυρή νομική βάση πάνω στην οποία θα δουλέψει στη συνέχεια ο κάθε ασφαλισμένος με τον δικηγόρο του.
Για όποιον ενδιαφέρεται, να διαβάσει ή να κατεβάσει στον υπολογιστή του, το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης Μανιτάκη θα το βρει ΕΔΩ
Τα βασικά αιτήματα που έχουν ισχυρή νομική βάση σύμφωνα με την γνωμοδότηση Μανιτάκη είναι :
  1. Οι εισφορές του ασφαλισμένου να είναι ανάλογες με τα καθαρά του εισοδήματα.
  2. Να υποχρεωθεί ο ΟΑΕΕ, αναδρομικά να μειώσει τις εισφορές, ως όφειλε από το 2010 και να συμψηφίσει τη διαφορά όσων έχει ήδη καταβάλλει ο ασφαλισμένος, με τις μετέπειτα οφειλές του.
  3. Να παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανεξαρτήτως οφειλών.
  4. Από το συνολικό ποσό οφειλής, να αφαιρεθεί το ποσό που αναλογεί σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη που ο ΟΑΕΕ δεν παρείχε, ενώ την χρέωνε.
  5. Να έχει τη δυνατότητα ο ασφαλισμένος να πληρώνει μόνο τις εισφορές για τον κλάδο υγείας
  6. Να υποχρεωθεί ο ΟΑΕΕ να χορηγεί όλες τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις, ανεξαρτήτως οφειλών του ασφαλισμένου κι εάν αυτές είναι σε ρύθμιση ή όχι.
* Η ακριβής διατύπωση κάθε αιτήματος είναι θέμα επιλογής του καθ’ ενός.

Πως πρέπει να κινηθεί όποιος θέλει να προχωρήσει σε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ ;
Η πρώτη κίνηση  είναι να συντάξει αίτηση προς τον ΟΑΕΕ, στην οποία θα αναφέρει τα ίδια αιτήματα που θα έχει μετά και η προσφυγή του. Δηλαδή εξ αρχής ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει ξεκάθαρα τα αιτήματα που θα έχει μετά η προσφυγή του.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί δεν μπορείς μετά να προσφύγεις ζητώντας κάτι που δεν ζήτησες από την αρχή.
Την αίτηση αυτή θα την καταθέσει επίσημα στον ΟΑΕΕ που υπάγεται και θα πάρει αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία κατάθεσης.
Μετά την κατάθεση της αίτησης, ο ΟΑΕΕ είναι υποχρεωμένος να απαντήσει εντός 2 μηνών το αργότερο. Σε περίπτωση που δεν απαντήσει, θωρείται ως σιωπηρή απόρριψη των αιτημάτων.
Είτε ο ΟΑΕΕ απαντήσει αρνητικά, είτε υπάρξει σιωπηρή απόρριψη, εναντίον της αρνητικής απάντησης ή της σιωπηρής απόρριψης θα είναι η προσφυγή του ασφαλισμένου που θα πρέπει να κινηθεί με δικηγόρο, ο οποίος δικηγόρος θα  ετοιμάσει και θα καταθέσει την προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ, στα διοικητικά δικαστήρια.
Εάν η οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου δεν επιτρέπει να επιβαρυνθεί με τα δικαστικά έξοδα, γιατί αυτό θα σημαίνει «κίνδυνο περιορισμού των απαραίτητων μέσων για τη διατροφή του ίδιου και της οικογένειάς του» μπορεί να ζητήσει απαλλαγή από τα δικαστικά έξοδα και δωρεάν νομική κάλυψη – περισσότερα ΕΔΩ
***
Υπάρχουν δύο ακόμα δημοσιεύματα, με πληροφορίες για όποιον θέλει να προχωρήσει σε προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ, βασισμένα στην εμπειρία και τις γνώσεις του Γιώργου Φλωρά :
Το πρώτο με τίτλο : ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Και το δεύτερο : ΤΙ ΚΑΝΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΕΑΟ – ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Σε όλες τις περιπτώσεις ο βασικός κορμός και οι κινήσεις είναι τα ίδια και το μόνο που αλλάζει είναι τι μπορεί να περιλαμβάνει η αρχική αίτηση του ασφαλισμένου. Με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να συντομεύσει η διαδικασία στην πρώτη κίνηση, ξεκινώντας ανάποδα, δηλαδή να ζητάει από την αρχή αυτό που θέλει να πετύχει με την προσφυγή που θα καταθέσει στη συνέχεια. Έτσι, συντομεύει τον χρόνο μέχρι την κατάθεση της προσφυγής του και μέχρι αυτή να εκδικαστεί έχει την χρονική άνεση να συμπληρώσει τις όποιες λεπτομέρειες απαιτούνται, με τη συνδρομή του δικηγόρου που θα έχει εν τω μεταξύ επιλέξει.

***
Παράδειγμα αίτησης που πρέπει να προηγηθεί πριν την προσφυγή κατά του ΟΑΕΕ
Το κείμενο είναι υπόδειγμα – παράδειγμα αίτησης και θα πρέπει να το διαμορφώσει ο κάθε ασφαλισμένος ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΑ που θα έχει μετά και στην προσφυγή του.
* Το καλύτερο θα είναι να τα αιτήματα να τα διαμορφώσει μαζί με δικηγόρο της επιλογής του

Α Ι Τ Η Σ Η   Του ……………………… του ………………, κατοίκου …………………., οδός ……………….. αρ. …., με αριθμό μητρώου ασφάλισης …………… .Τηλ. ……………………… ……../…../2014 Προς τον ΟΑΕΕ

Με την παρούσα αιτούμαι όπως :
  1. Στο εξής υπολογίζετε τις ασφαλιστικές μου εισφορές βάσει των εισοδημάτων μου, όπως αυτά προκύπτουν από την φορολογική μου δήλωση του προηγούμενου έτους.
  2. Προχωρήσετε σε αναδρομική μείωση των εισφορών, από το 2010, όπως είστε εκ του νόμου υποχρεωμένοι λόγω της μείωσης του ΑΕΠ καθώς και της μείωσης των τεκμαρτών εισοδημάτων βάσει των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ κι εν συνεχεία προβείτε σε συμψηφισμό της επιπλέον διαφοράς, από τις ήδη από εμένα καταβληθείσες εισφορές, με τις οφειλές μου. (* παράδειγμα διατύπωσης στο συγκεκριμένο αίτημα στην ομαδική προσφυγή της Θεσπρωτίας)
  3. Μου θεωρήσετε το βιβλιάριο υγείας μου, διότι η υγεία μου βρίσκεται σε κίνδυνο ενόσω αρνείστε να μου παρέχετε ιατροφαρμακευτική κάλυψη εξαιτίας της αδυναμίας μου να εξυπηρετήσω τις ασφαλιστικές μου εισφορές.
  4. Επικουρικά, σε περίπτωση που δεν αποφανθείτε θετικά επί του παραπάνω αιτήματός μου, όπως: 4.α. Πάψετε εφεξής να με χρεώνετε με το ποσό των 92,79€ το μήνα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δεν μου παρέχετε. 4.β. Αφαιρέσετε από την συνολική οφειλή μου προς το ταμείο σας, ανερχόμενη μέχρι και το (1) …. δίμηνο του (2)…… στο ποσό των (3) ……….€ (κατά τους ισχυρισμού σας), το σύνολο της χρέωσης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (συμπεριλαμβανομένων τόκων, προσαυξήσεων κλπ) για το διάστημα που λόγω οφειλών μου δεν μου την παρείχατε, παρότι εγώ σας το ζητούσα επανειλημμένα λόγω αναγκών στην υγεία μου, ήτοι το ποσό των (4) ………..€ πλέον τόκων και προσαυξήσεων.
  5. Επικουρικότερα, σε περίπτωση που ούτε μου παρέχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παρά ταύτα συνεχίζετε να με χρεώνεται με τις σχετικές εισφορές, α) πάψετε να με χρεώνετε με το ποσό της σχετικής εισφοράς αναπροσαρμοσμένης στις εκάστοτε τρέχουσες τιμές και με επιτόκιο που υπερβαίνει καταχρηστικά το ανώτατο νόμιμο επιτοκιακό όριο, β) αφαιρέσετε το σύνολο των καταχρηστικά επιβληθέντων τελών προσαύξησης, τα οποία βρίσκονται σε δυσθεώρητο ύψος σε σχέση με το ανώτατο νομοθετικά καθορισμένο επιτόκιο υπερημερίας (άρ. 3 παρ. 2 του ν. 2842/2000, ήδη σήμερα 7,75%).
  6. Όσον αφορά συνολικά τις οφειλές μου για τον κλάδο σύνταξης & κλάδο ασθένειας, πάψετε να με χρεώνετε με το ποσό των σχετικών εισφορών αναπροσαρμοσμένων στις εκάστοτε τρέχουσες τιμές και με επιτόκιο που υπερβαίνει καταχρηστικά το ανώτατο νόμιμο επιτοκιακό όριο και αφαιρέσετε το σύνολο των καταχρηστικά επιβληθέντων τελών προσαύξησης, τα οποία βρίσκονται σε δυσθεώρητο ύψος σε σχέση με το ανώτατο νομοθετικά καθορισμένο επιτόκιο υπερημερίας (άρ. 3 παρ. 2 του ν. 2842/2000, ήδη σήμερα 7,75%).
  7. ….
  8. ….
 …
  * Οδηγίες για την συμπλήρωση των στοιχείων της αίτησης :
  1. στο σημείο 1 θα βάλετε το δίμηνο έως το οποίο ο ΟΑΕΕ λεει ότι οφείλεται εισφορές
  2. στο σημείο 2 θα βάλετε το έτος που αφορά το δίμηνο στο σημείο 2
  3. στο σημείο 3 θα βάλετε το συνολικό ποσό που το ΚΕΑΟ λεει ότι οφείλεται
  4. στο σημείο 4 θα βάλετε το γινόμενο των μηνών που το βιβλιάριο ασθενείας σας ήταν αθεώρητο λόγω οφειλών (το διάστημα δηλαδή που συμπίπτει με το διάστημα που οφείλατε) πολλαπλασιαζόμενο με τα 92,5€ για κάθε μήνα. Για να διαπιστωθεί το ακριβές διάστημα που ο ΟΑΕΕ δεν σας παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω οφειλών δεν αρκεί μόνο οι μήνες που οφείλετε αλλά ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα να μην έχει θεωρηθεί το βιβλιάριο ασθενείας σας. Αν για κάποιους από τους μήνες που οφείλετε είχατε θεωρημένο το βιβλιάριο ασθενείας για οποιοδήποτε λόγο, πχ καλυπτόσασταν από το παρελθόν, θα πρέπει αυτοί οι μήνες να επισημανθούν ώστε να μην διεκδικήσουμε την αφαίρεσή τους από την οφειλή.
Ανανέωση 23/10/2016 :  Να σημειώσω ότι στο θέμα του αιτήματος για μείωση των εισφορών οι ασφαλισμένοι μπορούν να προχωρήσουν με αίτημα οι εισφορές τους να είναι ποσοστό επί του  καθαρού τους εισοδήματος, χρησιμοποιώντας τα ποσοστά που ήδη προέβλεπε η προηγούμενη νομοθεσία. Δηλαδή στην ουσία να υιοθετήσουν ότι προβλέπει ο νόμος για το νέο ασφαλιστικό χρησιμοποιώντας τα ποσοστά της προηγούμενης νομοθεσίας. Όσοι κινηθούν με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν στην επιχειρηματολογία τους το συνταγματικό δικαίωμα του ασφαλισμένου να υπολογίζονται οι εισφορές του επί των πραγματικών του εισοδημάτων, αντί των τεκμαρτών εισοδημάτων που είχε ως βάση υπολογισμού ο ΟΑΕΕ.
Αξίζει να σημειώσω ότι αρκετές ομάδες και σύλλογοι έχουν κάνει ανάλογα υποδείγματα αίτησης και τα διαθέτουν ελεύθερα μέσα από τις σελίδες που έχουν στο ΦΒ

Γιάννης Μανιάτης   


https://oaee2015.wordpress.com    
23 Νοεμβρίου 2015 
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών