Και όμως δεν ξορκίσαμε το φάντασμα της χρεοκοπίας

 
Του Κωνσταντίνου Δέδε*
Από τις αρχές καλοκαιριού οπότε ξεκίνησε το σίριαλ με τις τηλεοπτικές άδειες, και ακολούθησαν ο διαγωνισμός παρωδία, οι προσφυγές και η απόφαση του ΣΤΕ, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την υποτιθέμενη μάχη κατά της διαπλοκής.

Μήνες τώρα, η πολιτική ζωή του τόπου αναλώνεται με τη ΣΥΡΙΖΑ Bank, το Νόμο Παπά, τον Καλογρίτσα, το μαύρο στα κανάλια, τις απειλές στους δικαστές, τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. κ.ο.κ.
Όμως το πολιτικό σίριαλ που σερβίρει η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη δεν έχει καμία απήχηση. Το αποδεικνύουν αυτό όλες οι δημοσκοπήσεις που γίνονται. Κυρίως όμως, το αποδεικνύουν οι ειδήσεις που περνούν στα ψιλά. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις που κλείνουν. Για τις ουρές και τους τσακωμούς στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ για τη ρύθμιση των οφειλών. Για τα χρέη στην εφορία που κάθε μήνα αυξάνονται κατά 1 δισ. €.
Η κοινωνία είναι πλέον σε κατάσταση πανικού. Και αυτό δεν χρειάζεται να το ψηλαφίσουμε μέσα από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Η οικονομία είναι στα όρια της κατάρρευσης-χρεοκοπίας και η ανασφάλεια συνεχίζει να κυριαρχεί στην πλειονότητα των πολιτών.
Η πτώση της κατανάλωσης, η έλλειψη ρευστότητας λόγω capital controls, η υπερφορολόγηση και η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος εξοντώνουν την επιχειρηματικότητα, αυξάνουν την απόγνωση και έχουν εκμηδενίσει κάθε πιθανότητα οικονομικής ανάκαμψης. Για το 2015, οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3% και για το 2016 για 3,5%. Δυστυχώς αυτή η προοπτική υπονομεύτηκε και συνεχίστηκε η ύφεση.
Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου δεν προχωρά. Η χρεοκοπία χτυπάει ήδη την πόρτα των ασφαλιστικών ταμείων, της ΔΕΗ, των Αστικών Συγκοινωνιών κ.ο,.κ. Στους 2.000.000 ανέργους και τους 480.000 Έλληνες που μετανάστευσαν θα προστεθούν από 1.1.2017 και μερικές χιλιάδες ακόμη που θα αναγκαστούν να κλείσουν τα μπλοκάκια.
Την άνοιξη η κυβέρνηση έλεγε ότι η ανάπτυξη θα έρθει με το νέο αναπτυξιακό νόμο. Ο Νόμος ήρθε αλλά η ανάπτυξη «αγνοείται». Τα νέα είναι δυσάρεστα και από τον κλάδο των εξαγωγών. Όπως όλα δείχνουν θα συρρικνωθούν και στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Αν υποτεθεί ότι η κάθοδος του τομέα των εξαγωγών θα συνεχιστεί, τότε η προσδοκώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να προκύψει μόνο από τις συνιστώσες της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική κατανάλωση, τη δημόσια κατανάλωση και τις επενδύσεις. Αυτό όμως μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
H Κυβέρνηση αντί να στρέψει όλη της την ενέργεια στην ανάταξη της οικονομίας, προσπαθεί να χειραγωγήσει θεσμούς με μόνο σκοπό την παραμονή στην εξουσία. Εκθέτει τη χώρα όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, προβάλλοντας την εικόνα ενός αποτυχημένου Κράτους, που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς του. Ενός κράτους που είναι παντελώς ανήμπορο απέναντι στην οικονομική κρίση. Και με αυτές τις πρακτικές το μόνο που καταφέρνει είναι να ζωντανέψει το φάντασμα της άτακτης χρεοκοπίας που νομίσαμε ότι ξορκίσαμε – μαζί με τον Γιάνη – το καλοκαίρι του 2015.

* Ο κ. Κωνσταντίνος Δέδες είναι Δικηγόρος – Μέλος του τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ.

By kostasdedes Νοεμβρίου 13, 2016
Δημοσιεύτηκε στo http://www.liberal.gr/
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών