Ο Μοσκοβισί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο 4ου Μνημονίου

Ο Μοσκοβισί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο 4ου Μνημονίου

Ζήτησε να υπάρξει τεχνική συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας - Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων καθώς «θα πρέπει να ακούσουμε τις ανησυχίες των χωρών που δεν θέλουν την ελάφρυνση του χρέους»

 «Έχουμε δρόμο με την Ελλάδα αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε
Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας απηύθηνε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί προκειμένου να κλειδώσει μία συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Στόχος της Κομισιόν, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των επαφών του στην Αθήνα, είναι μία παγκόσμια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη β' αξιολόγηση αλλά και τα μέτρα για το χρέος, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος επανέλαβε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να μην διαχωριστούν οι θεσμοί.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε πως δεν τίθεται επί τάπητος ζήτημα τέταρτου μνημονίου, ειδικά εφόσον πετυχαίνει το τρίτο, ωστόσο δεν το απέκλεισε κιόλας. Παράλληλα άφησε και περιθώριο λήψης μέτρων ως το 2018 καθώς «θα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι είναι υγιή τα οικονομικά και να ακούσουμε τις ανησυχίες των χωρών που δεν θέλουν την ελάφρυνση του χρέους».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί «η διαπραγμάτευση σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο. Έχουμε όμως πολύ δουλειά μπροστά μας. Πρέπει να επιλύσουμε λεπτά θέματα. Οι συζητήσεις είναι δύσκολες. Πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία». Ο ίδιος δήλωσε πως είναι «ο αισιόδοξος της παρέας, αλλά όχι αφελώς αισιόδοξος».

Όπως είπε «είναι δύσκολο να συμφωνήσουμε σε όλα τα μέτρα, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί σκληρά για να καταλήξουμε σε συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο», τονίζοντας πως «η τεχνική συμφωνία είναι η βάση για συμφωνία στο Eurogroup. Παρά τις διάφορες απόψεων, πρέπει οι θεσμοί να καταλήξουν, και αυτό περιλαμβάνει και το ΔΝΤ».

Όπως σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί «κάλεσα τα μέλη της κυβέρνησης να κάνουν άλλη μία προσπάθεια να φθάσουμε σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων». Εξάλλου υπογράμμισε πως «εΕντός τριών ημερών, είναι απαραίτητο αλλά και εφικτό να υπάρχει τεχνική συμφωνία, και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος επανέλαβε πως «εφόσον εκπληρώσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της, πρέπει και οι εταίροι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους πριν το τέλος του 2016. Έχουμε ένα μνημόνιο, πρέπει να εφαρμοστεί, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως είναι κατά της λιτότητας, ειδικά στην Ελλάδα. «Αλλά να είμαι σαφής, πρέπει να κάνει προσπάθειες για να υπάρξει ανάταξη στις ανισορροπίες που υπήρχαν. Προσπάθειες ναι, μεταρρυθμίσεις Ναι, λιτότητα όχι!», έσπευσε να συμπληρώσει. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι θέμα ιδεολογίας Τις χρειάζεστε γιατί μόνον αυτές παράγουν δουλειές».

Εν τω μεταξύ άφησε ανοικτό να αλλάξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα λέγοντας ότι «το μνημόνιο διαρκεί ως το 2018, μετά οι στόχοι μπορεί να αλλάξουν. Μέχρι το 2018 πάντως έχουμε έναν οδικό χάρτη, το μνημόνιο». Στο σημείο αυτό επανέλαβε την κρισιμότητα του επικείμενου Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τονίζοντας ωστόσο πως δεν θα είναι και το τελευταίο για τα θέματα αυτά.


http://www.protothema.gr
29/11/2016
ΕΠΟΜΕΝΟ
« Prev Post
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ
Next Post »

Δημοσίευση Σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις 7 ημερών